YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bursa'da Jeotermale Harcanan 13 Milyon TL'nin 3 Yılda Geri Dönüşümü Bekleniyor

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'de 5 milyon turisti kente çekmeyi...

Bursa'da Jeotermale Harcanan 13 Milyon TL'nin 3 Yılda Geri Dönüşümü Bekleniyor

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'de 5 milyon turisti kente çekmeyi planladıklarını belirtti. Harput, "Bütün bu çalışmalar için yaklaşık 13 milyon TL harcandı. Bundan da yıllık 4 milyon TL gelir bekliyoruz. Yapılan harcamalar 3 yıl içinde kendini amorti edecek." dedi.

Vali Şahabettin Harput, Arap gazetecilerinin de katıldığı bir toplantı ile Bursa'nın jeotermal durumun masaya yatırdı.

Jeotermalin Bursa'nın tarihinde köklü bir yeri olduğunun altını çizen Vali Şahabettin Harput, kentin 8 bin yılık tarihinde jeotermal gibi müstesna hazineleri bulunduğunu anlattı.

Bursa’nın önemli bir zenginliğinin jeotermal olduğunu anlatan Harput, "Uzun yıllardır, asırlardır Bursa bir kaplıcalar şehri olarak bilinir. Ancak, son yıllarda iyice azalan sıcak sularla Bursa’mızda toplam 23 kaplıca ve Otel sadece 16 litre sıcak suyla idare etmeye çalışıyordu. Dünyanın en eski ve güçlü sıcak su bölgelerinden olan Bursamızda bu maksatla valiliğimizin öncülüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BTSO işbirliğinde kurduğumuz Jeotermal A.Ş. ile 4 yıl içinde çok büyük çalışmalar yapıldı." dedi.

Turizm sektörü içinde en kârlı olanının Termal ve Kongre Turizmi olduğunu belirten Vali Harput, özellikle termal ve sağlık turizminin diğer turizm türlerine göre 6 ila 8 kat daha fazla gelir bıraktığını söyledi.

"DÜNYA'DA 400 MİLYAR DOLARLIK BİR SAĞLIK TURİZM PASTASI VAR

Valilik olarak Jeotermal A.Ş. ile açtıkları yeni kuyularla Bursa’nın her tarafına tek elden sağlıklı ve yeterli su vermeyi amaçladıklarını anlatan Harput, şöyle devam etti: "Sağlık turizminin iki ayağından birisi medikal sağlıksa diğeri termal sağlıktır. Bu alanda bir taraftan İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde bir Sağlık Turizm Şube Müdürlüğü oluşturuldu. Günümüzde özellikle yaşlanan dünyada sağlık turizminin önemi daha da gelişiyor. Dünyada yıllık 400 milyar dolarlık bir sağlık turizmi pastasının var. Avrupa’da ise 40 milyon insanın sağlık turizmi için bir yerlere gittiğini biliyoruz. 2020 yılında dünyada bir milyardan fazla yaşlı insan olması bekleniyor. Bu gün Avrupa’da 55 yaş üstü insan sayısı 125 milyon ve 2020 yılında bu rakamın 200 milyon olması öngörülüyor. 2010 yılı için dünyada sağlık turizmine ayrılan bütçe 100 milyar dolar iken bu rakamın 2020'de 500 milyar doları bulması bekleniyor."

Türkiye'nin dünyada 7., Avrupa’da 1.termal zengini ülke olduğunu aktaran Vali Harput, "Bursa'da bu alanda öncü kentlerden biridir. Bugün için eski ve yeni sıcak su kuyularının sadece il merkezinde kullanılabilir sıcak su miktarı saniyede 300 litre civarında. İl genelinde ise halihazırda 500 litre/sn kullanılabilir suyumuz mevcut." şeklinde konuştu.

Bursa’da sıcak suyun yeniden gündeme gelmesiyle çok sayıda otel, kaplıca, sağlık ve rehabilitasyon merkezi kurulduğunu anlatan Vali Şahabettin Harput, ayrıca şehrin ısıtılmasında da sıcak suların kullanılacağın anlattı.

DAĞYENİCE'DEN YILDA 1 MİLYON DOLAR BEKLENİYOR

Dağyenice Termal Tatil Köyü hakkında da bilgiler veren Vali Şahabettin Harput, şunları söyledi: "Dağyenice Termal Tatil Köyü Türkiye’de bir benzeri olmayan başlı başına bir vizyon projedir. Bakanlar Kurulu'nca turizm alanı ilan edilen bölgenin mastır planı hazırlandı. 50 litrelik sıcak suyla her türlü turistik aktivitelerin yer alacağı Dağyenice Termal Tatil Köyü her türlü etkinliğe hizmet verecek. Toplam 4 bin 670 yatak kapasiteli konaklama tesisleri, çeşitli büyüklüklerde odaları bulunan oteller, uzun zaman konaklamaya yönelik otel villaları ve aile için tatil villaları proje içinde. 5 bin kişinin çalışacağı ve yıllık 500 bin turistin misafir edileceği bölgeden, 1 milyar dolarlık yıllık döviz bekleniyor. Yatırım tutarı ise yaklaşık 2 Milyar dolar civarında. 2013 yılından itibaren bölgede yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcılara arsa tahsisine başlanması hedefleniyor. 2012'de bu bölge için yerli ve yabancı 10 ayrı yatırımcı Valiliğimize başvuruda bulundu ve bu projelerin toplam tutarı 1 milyar doları buluyor."

Yıllık 400 milyar doları bulan dünya sağlık turizmi pazarından Hindistan'ın yüzde 14, Türkiye’nin yüzde 0,5 pay aldığına dikkat çeken Vali Harput, "Ülkemizin bu alandaki hedefi 2015’te 5 milyar dolar, 2020’de ise 10 milyar dolardır." dedi.

BURSA HAVA YOLLARI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Bursa Havayolları ile ilgili soruya da Vali Şahabettin Harput, "Gelinen son nokta, Bursa olarak Büyükşehir Belediyesi, BTSO ve İl Özel İdaresi ve Bursalı sanayicilerin oluşturduğu ekipti. En son Arap Birliği Turizm Örgütü ile yapılar görüşmede 30 milyon doların üzerinde bir şirketin kurulması ve bunun 5 milyon dolarının Bursa tarafından üstlenilmesi 25 milyon dolarının ise Arap Birliği Turizm Örgütü tarafından üstlenilmesi için ortak protokol imzalandı. Şu anda Bursa tarafı olarak 5 milyon dolarlık hissenin kimler arasında nasıl dağıtılacağı konusu görüşülmeye devam ediyor." şeklinde cevapladı.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler