Doğu Karadeniz bölgesi 440’ı Türkiye genelinde nadir olan 2 bin 239 bitki türünü barındırıyor. Son yıllarda özellikle tıbbi ve aromatik bitkilere yönelik artan talep nedeniyle bölgede bulunan tıbbi ve aromatik bitkilerin potansiyelinin, değerlenme olanaklarının belirlenmesi ekonomik, sosyal ve çevresel yönden pek çok yarar sağlayacak.
Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, Doğu Karadeniz bölgesi 440’ı Türkiye genelinde nadir olan 2 bin 239 bitki türünü barındırıyor. Mevcut bitkilerin 514 adedi endemik olup, bölgedeki endemizm oranı yüzde 23 seviyelerinde. Endemik türlerin 428 tanesi çok nadir görülen ve 300 tanesi Türkiye içinde nadir görülen bitkiler arasında yer alıyor. Doğu Karadeniz bölgesinde bitki tür çeşitliliği bakımından en zengin olan illerin başında Rize geliyor. Rize ilinde, toplam bin 430 bitkisel tür çeşitliliği, bunlardan 15 adedi Türkiye florasına yeni kaydedildi. 4 bitki taksonunun ise bilim dünyası için yeni olduğu, ayrıca 110 taksonun da Türkiye için endemik olduğu saptandı. Bu sayı İngiltere dahil, birçok Avrupa ülkesi florasından daha zengin.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, yörede tıp, eczacılık, kimya, kozmetik, gıda, baharat, boya gibi sektörlerde kullanılabilecek ve uluslar arası ticareti olan birçok bitki türü bulunduğunu hatırlattı. Geçmiş dönemlerde İsrailliler’in ve Hollandalılar’ın Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nden topladıkları orman bitkileri ile gümrüklerde yakalandıklarına dikkat çeken Hacısalihoğlu, bölgedeki bitki ürünleri üzerinde incelemelerde bulunulduğunu ve ekonomik katkısının artırılması için girişimler başlatıldığını kaydetti. Bu alanda gelişmiş ülkelerin büyük yatırımları bulunduğunu ve 2050 yılında 200 milyonluk bir sektör haline geleceğinin öngörüldüğünü belirten Hacısalihoğlu “Türkiye’de 14 bine yakın bitki çeşidimiz bulunuyor. Bunun yaklaşık 2 bin 500’e yakını sadece bölgemize özgü. Bu bitki zenginliğimizden ekonomik olarak yararlanmak ve bu ticaretin içinde olmak istiyoruz. Bölgede biyo-teknoloji alanında bir merkezi kurmayı amaçlıyoruz ”dedi.
Son ABD ziyaretlerinde bu konuda girişimleri olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, görüşmelerde bulunulan firmaları ve kurumları Trabzon’a davet ettiklerini ve kurulacak olan sistemle, bölgedeki bitki zenginliğinin katma değeri yüksek ürünler haline dönüştürülerek sektörden pay alınacağını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz