YURTHABER

Edirne
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Edirne Sarayı’nın 2012 Yılı Kazıları Başladı

Osmanlı’nın en büyük saraylarından biri olan Edirne Sarayı’nda 2012 yılı kazı ve restorasyon çalışmaları başladı.Kültür...

Osmanlı’nın en büyük saraylarından biri olan Edirne Sarayı’nda 2012 yılı kazı ve restorasyon çalışmaları başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bahçeşehir Üniversitesi işbirliği ile yürütülen Edirne Yeni Sarayı’nın kazı başkanlığını Doç. Dr. Mustafa Özer yapıyor.

2009 yılında başlatılan çalışmalar sonucunda önemli mesafeler alındı. Topkapı’dan sonra Osmanlı’nın ikinci büyük sarayı olan Edirne Sarayı’nın ayakta kalan ve harap durumdaki mutfak ve hamam kısmı ayağa kaldırıldı. Yılın belirli dönemlerinde ara verilen çalışmalara yeniden başlandı. TBMM Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Valiliği İl Özel İdaresi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin destekleriyle sürdürülecek olan çalışmalar eylül ayına kadar devam edecek.

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Edirne Yeni Sarayı Kazı Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Özer, bu yıl içerisinde önceki yıllarda başlattıkları sarayın haritalarını çıkarmaya devam edeceklerini söyledi.

Saraydan günümüze kalan yapıların tespiti amacıyla başlatılan belgeleme çalışmalarının süreceğini aktaran Özer, “Yine önceki yıllarda başlattığımız ve saray alt yapısı ile aşçı koğuşlarına ait kalıntıların ortaya çıkarıldığı Matbah-ı Amire ile Tunca Nehri arasındaki bölümdeki kazı çalışmalarına devam edilecek. Ayrıca, bu kapsamda, hemen her yıl yaşanılan su taşkınlarından saray alanının daha az etkilenmesi amacıyla, var olduğunu bildiğimiz ve Tunca Nehri boyunca devam eden sura ait temellerin ortaya çıkarılarak rekonstrüksiyonlarının yapılması için altlık oluşturulacaktır.” dedi.

Kazı evi çalışmaları kapsamında ise taşınabilir buluntular üzerindeki temizlik, konservasyon, tümleme, belgeleme çalışmalarının süreceğini ifade eden Özer, “Sahada ve kazı evinde yürütülen çalışmalar dışında; Başbakanlık Osmanlı Arşivi başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışındaki arşiv ve kütüphanelerde bulunan Edirne Yeni Saray ile ilgili belgeler üzerindeki çalışmalarımız da sürdürülmektedir. Bu çalışmalarda önemli mesafeler alınmış olup, Edirne Yeni Saray’ın ihyası için önemli yeni belge ve bilgilere ulaşılmıştır. Diğer yandan, geçmiş yıllarda restorasyonlarına başlanılan Matbah-ı Amire (Saray Mutfağı) ile Kum Kasrı Hamamı’ndaki çalışmaların da bu yıl içerisinde tamamlanması beklenmektedir.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler