EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ek hâlinde zamir olur mu? Ek hâlindeki zamirler ile ilgili örnek cümleler

Dil bilgisi konuları bünyesinde birçok farklı konu ve kural barındırır. Bu konular arasında önemli bir değere sahip olan ve gündelik yaşamımızda da sıklıkla karşımıza çıkan konulardan biri zamirlerdir. Bilindiği üzere cümle içerisinde kullanılan bazı kelimeler adların yerini tutar ve bu kelimeler zamir olarak tabir edilir. Bunun dışında bazı eklerde tıpkı zamirlerdeki gibi aynı işleve sahiptir. Peki, ek hâlinde zamir olur mu, ek hâlindeki zamirler ile ilgili örnek cümleler nelerdir?

Dil bilgisi içerisinde bulunan her bir konuyu ve kuralı doğru bir şekilde öğrenip uygulamak, Türkçemizi güzel kullanmamız yönünden büyük önem arz eder. Bu önemli konular arasında zamir türleri de yer almaktadır. Dilimizde yaygın olarak kullanılan pek çok zamir türü mevcuttur. Cümle içerisinde yer alan zamirler bazı durumlarda ek hâlinde karşımıza çıkabilir. Kelimelerin sonuna gelen bu ekler de kimi zaman zamir görevini üstlenebilir.

Ek hâlinde zamir olur mu?

Cümle içerisinde bulunan ve ad soylu sözcükler yerine kullanılan kelimeler, zamir olarak tanımlanır. Ancak bazı durumlarda kimi sözcüklerin sonuna ek gelir ve bu sözcükler ek hâlinde zamir görevini görür. Ek hâlinde zamir olarak kullanılan zamir türleri ise iki grupta toplanır. Bunlardan biri ilgi zamiri eki, diğeri ise iyelik zamiri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda ilgi zamiri eki nedir konusu gündeme gelebilir. Cümle içerisinde yer alan ad tamlamalarında hem tamlayan hem de tamlanan olabilir. Bu ad tamlamalarında tamlayan sözcüğün sonuna ek geldiğinde bu kelime tamlanana dönüşür. Tamlanana dönüşen adın yerini tutan ekler, ilgi zamiri eki olarak tabir edilir ve ilgi zamiri “ki” olarak ifade edilir.

Kişi zamirleri iyelik eki alır mı?

Kişi zamirleri isminden de anlaşılacağı üzere şahısların adları yerine tercih edilen zamir türü olarak karşımıza çıkmaktadır. İyelik zamiri ise cümle içerisinde geçen bazı isimlerin sonuna eklenen ve aitlik özelliğini yansıtan zamir çeşididir. Kime ya da neye ait olduğunu belirtmek için kullanılan bu ekler aynı zamanda sahiplik eki olarak da tabir edilmektedir. Tamda bu noktada iyelik zamiri nasıl bulunur konusunu detaylı bir şekilde incelemek önemlidir. Cümle içerisinde iyelik eki geçiyorsa bunu bulmanın en pratik yöntemi nesneye soru sormaktır. Bu sorular ise genel olarak şu şekildedir:

  • Neye
  • Kime

Ek hâlindeki zamirler ile ilgili örnek cümleler

Cümle içerisinde kullanılan zamirler, cümledeki ad soylu herhangi bir kelimenin yerine geçerek o kelimenin görevini üstlenir. Kimi zamanlarda ise cümlede geçen bazı kelimelerin sonuna ek getirilir ve bu eklerle ( iyelik ve ilgi ekleri) birlikte o kelime de zamir olarak kullanılabilir. Ek hâlindeki zamirler ile ilgili bazı örnek cümleler ise şu şekildedir:

  • Ahmet’in çantası, Ali’nin(ki)nden daha ucuzmuş. ( İlgi Eki)
  • Evi(m) şu parkın biraz ilerisinde. ( I.Tekil Şahıs İyelik Eki)
  • Araba(nız) gerçekten çok güzelmiş. (II. Çoğul Şahıs İyelik Eki)
    Keşfet


En Çok Aranan Haberler