YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Gümüşhane'de

IHAAW115244-SIY/06-04-2013 - ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ GÜMÜŞHANE'DE ...

IHAAW115244-SIY/06-04-2013

- ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ GÜMÜŞHANE'DE

- ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ:

- “BU YIL 30 TON, ÖNÜMÜZDEKİ YIL 36 TON ALTIN ÇIKARACAĞIZ”

- “SİSMİK GEMİSİ KARADENİZ’DEKİ BİR KISIM ALANLARI TARAYACAK VE O ALANLARDAKİ ÇALIŞMALARDAN SONRA AKDENİZ’E KIBRIS TARAFLARINA GİDECEK”

(FOTOĞRAFLI)

RECEP ERGİN

GÜMÜŞHANE (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’de üretilen altının 2012 yılında 23-24 tonlara ulaştığını belirterek “2013 yılında inşallah 30 tonlara çıkmış oluyoruz. Önümüzdeki yılda da 36 tona çıkmak hedefimiz” dedi.

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere dün gece Gümüşhane’ye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu sabah ilk olarak Vali Yusuf Mayda’yı makamında ziyaret etti. Gümüşhane’nin tükettiğinin 4 - 5 katı fazla üreten bir il olduğunu ve özellikle enerji sektörüyle alakalı Türkiye’ye çok önemli katkısı bulunduğunu kaydeden Yıldız “Gümüşhane’de MTA’nın bir irtibat bürosu açmayı planlıyoruz. 1900’lü yılların başında gümüş ve altın sikke basımıyla alakalı, madenciliğin çok uzun yıllardır yapıldığı bir il. Adı üzerinde Gümüşhane. Altın, bakır kurşun ve farklı metalik madenlerle alakalı burada ciddi rezervlerimiz var. Gümüşhane’nin yüzde 80’den fazla ruhsatlandığını, yüzde 10’lar civarında bir işletme ruhsatının da şu anda çalıştığını görüyoruz. Türkiye ortalamasının çok üzerinde bu değerler. O yüzden buraya ayrı bir önem veriyoruz” diye konuştu.

Türkiye’deki altın madenciliğine değinen ve Türkiye’de üretilen altının 2012 yılında 23 - 24 tonlardan, 2013 yılında inşallah 30 tonlara çıkacağını belirten Bakan Taner Yıldız “Önümüzdeki yılda da 36 tona çıkmak hedefimiz. Bunun neredeyse 5’te biri oranındaki altın Gümüşhane’den çıkıyor. İthalatın önlenmesinde, cari açığın azaltılmasında en büyük katkı koyan illerimizden biridir Gümüşhane. İthalatın tamamını karşılayacak rezervin Türkiye’de olduğuna inanıyoruz. Bunun gerek özel gerekse kamu şirketleriyle birlikte çıkartılmasının önünü açıyoruz. Özel şirketlerimize düşen görevler de var. Özellikle bulundukları ve çalıştıkları ilin vergi dairelerine tabi olmalarını tavsiye ediyoruz. Burada bir çok meşakkatini çeken vatandaşımızın toplam vergiden, genel bütçeden aldığı payın artması son derece doğrudur. Özellikle nüfusu 100 - 150 bin olan illerimiz için bu girdinin daha önemli olduğu kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.

KARADENİZ’DEKİ PETROL ARAMA ÇALIŞMALARI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz’deki petrol arama çalışmalarıyla ilgili bir soru üzerine ise “Karadeniz şu ana kadar özel şirketlerle beraber 6 tane büyük sondaj yaptık. Çok fazla telaffuz edilmiyor ama 2.5 milyar dolar harcadığımız bir alan. 2.5 milyar dolar yani 4 milyar TL’nin üzerindeki rakamı yaptığımız anlaşmalarla Chevron, Exsonmobil, BP, Petrobras gibi firmalarla harcadık. Son olarak Shell firmasıyla devam ediyoruz. 130 milyon dolara aldığımız 2 - 3 boyutlu sismik araştırma yapan gemimiz de şu an Karadeniz’de. Bir kısım alanları tarayacak ve o alanlardaki çalışmalardan sonra Akdeniz’e Kıbrıs taraflarına gidecek. Barbaros Hayrettin Paşa gemimiz kendisinden çok fazla veri toplamayı planladığımız, ciddi oranda Türkiye’nin envanterini çıkarabileceğimiz bir yapıyı bize sunacak. Karadeniz’e teklif veren bütün uluslar arası firmalarla çalışmaya açık olduğumuzu bir kez daha belirtiyorum. Varsa teklifler bunları değerlendireceğiz. Gerek TPAO’nun ruhsatlı alanlarındaki ortaklıklar gerekse yeni alınabilecek ruhsatlarla bu çalışmaları devam ettireceğiz. Ülkemiz 780 bin kilometrekare kara parçasına ama çok fazla telaffuz etmediğimiz 280 bin kilometrekare alanıyla da deniz parçasına sahip. O açıdan buraları bizim didik didik etmemiz gerekiyor. Yeraltı zenginliklerini tabi kaynakları mutlaka açığa çıkartıyor olmamız lazım. Ümit ediyoruz ki bir rezerve rastlarız” ifadelerini kullandı.

Öte yandan valilik ziyareti sırasında önündeki tabaktan pestil ve köme yiyen Bakan Yıldız’a Vali Yusuf Mayda, “Sayın Bakanım yöremize özgü bu yiyeceklere biz yenilebilir enerji diyoruz” demesi üzerine Bakan Yıldız, “Biz yenilenebilir enerjilerin peşindeyiz. Burada da yenilebilir enerjiyi bulduk” demesi gülüşmelere yol açtı.

Kendisine Osmanlı döneminde Gümüşhane’de basılan sikkelerin resimlerinin bulunduğu anı tabağı ile pestil, köme ve kuşburnu gibi yiyeceklerin hediye edilmesi üzerine ise Bakan Taner Yıldız, AK Parti Gümüşhane Milletvekilleri Feramuz Üstün ve Kemalettin Aydın’a dönerek, “Evin önümüzdeki haftaki yiyeceği çıktı” esprisi yaptı.

(RE-ÖS-Y)

06.04.2013 11:56:15 TSI

NNNN

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler