YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eroğlu: “türkiye’deki Tıbbi Aromatik Bitkiler Avrupa’dan Fazla”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’deki tıbbi aromatik bitkilerin Avrupa kıtasından daha fazla...

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’deki tıbbi aromatik bitkilerin Avrupa kıtasından daha fazla olduğunu söyledi.

DSİ tarafından yaptırılan 11 adet tesisin açılışı için Samsun’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, açılışlar sonrası Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ı makamında ziyaret etti.

Ziyaretler sonrası İl Özel İdaresi’ndeki İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’na katılan Bakan Eroğlu, burada bir konuşma yaparak Türkiye’deki tıbbi aromatik bitkilerin Avrupa kıtasından daha fazla olduğunu söyledi.

Türkiye’deki tıbbi aromatik bitkilerin Avrupa kıtasında daha fazla olduğunun altını çizen Bakan Eroğlu, “Çin Halk Cumhuriyeti sadece tıbbi aromatik bitkilerden dolayı 100 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Biz ise bütün gayretlere rağmen geçen sene 300 milyon dolarlık ihracat yapabildik. Cevizin bile yüzde 65’ini ithal ediyoruz. Dolayısıyla bunları yasakladık. Şimdi hedef 1,5 milyar dolarlık tıbbi aromatik bitkilerle ilgili odun dışı ürünlerle ilgili ihracat. Bir de odun dışı ürünlerle ilgili bir daire başkanlığı kurduk. Ayrıca ORKÖY'ü orman teşkilatına bağladık. Orman köylülerine her türlü destek imkan dahilinde süt sığırcılığından koyunculuğuna kadar her desteği orman teşkilatımız verecektir” dedi.

Orman teşkilatlarının sadece ormanların işletilmesi, bakımı, odunların kerestenin satılması gibi vazifesi olduğunu belirten Bakan Eroğlu, “Artık onu değiştirdik. Orman teşkilatımız Türkiye'nin her yerinde vazife görebilecek hale geldi. Orman sahasının dışına çıkamıyordu. Şimdi Türkiye’nin 778 bin kilometrekare orman teşkilatımızın hizmet alanı haline geldi. Gerçekten çok önemli oldu. Bu bakımdan ağaçlandırma, bütün Türkiye’de mezarlıklardan yol kenarları, açık alanlar, okul bahçeleri, hastane avluları neresi gerekiyorsa ağaçlandıracağız. Bir de çok önemli bir vazife yükledik. Projeleri Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü yapacak ama yukarı havza dediğimiz özellikle taşkın riskini azaltıcı akış kat sayısı dediğimiz yağan yağmurun akışa geçen yüzdesini, yüzdesini yüzde 70'lerden yüzde 20-15lere düşürücü ek olan ağaçlandırma, yeşillendirme ayrıca erozyon kontrolü ve teraslama çalışmaları da her yerde orman teşkilatı tarafından yapılacak. Bunu da örnek çalışmamız olarak Samsun'dan başlattık. Ayrıca DSİ bir taraftan tersip bentleri sel kapanları yaparken orman teşkilatımızda bunların etrafını yeşillendirilmesine ağaçlandırılmasına gayret edecek. Ayrıca ORKÖY, ormanların halkın gelir seviyesini artırılması için ceviz ormanları, bal ormanları, odun dışı ürünler dediğimiz tıbbi aromatik bitkiler bunların pazarlanması sadece bunlarla kafa yoracak. Artık sadece orman işletmeci yok, hatta zaman içinde orman işletme müdürlüklerinin adını ‘orman şube müdürleri’ olarak değiştireceğiz. Çünkü işletme deyince sadece ağaçları kesip satmak şeklinde anlaşılıyor. Artık ormanlarımızı da halkımızın refah seviyesinin artırmak için kullanacağız” diye konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler