YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gaziantep Üniversitesi’nden Örnek Proje

Gaziantep Üniversitesi ile soğutma alanındaki çalışmalarıyla güneş enerjisi teknolojisinde dünyanın en büyük kuruluşu olan Fraunhofer...

Gaziantep Üniversitesi’nden Örnek Proje

Gaziantep Üniversitesi ile soğutma alanındaki çalışmalarıyla güneş enerjisi teknolojisinde dünyanın en büyük kuruluşu olan Fraunhofer İnstitut ISE arasında, üniversitenin Türkiye’nin en modern güneş enerjisi sistemiyle soğutulmasını sağlayacak proje için anlaşma imzaladı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE SOĞUTMA SİSTEMİ

Anlaşmayı, Gaziantep Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Fraunhofer İnstitut adına ise Elektrik ve Bilgisayar Yüksek Mühendisi Sümer Kurultay imzaladı. Gaziantep Üniversitesi’nin yenilikçi proje çalışmalarının devam edeceğini belirten Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, merkezi Almanya’da bulunan Fraunhofer’in 22 bin çalışanı, 2 milyar Euro bütçesiyle, ‘Bilim ve teknoloji topluma ve ekonomiye nasıl faydalı hale getirip geliştirilebilir’ felsefesiyle hareket eden bir kuruluş olduğunu aktararak, “Yaşama geçireceğimiz sistem sayesinde, enerji tasarrufumuza katkı sağlayacağız. Ayrıca, bu dünyanın en önemli bilimsel kuruluşuyla eğitimsel işbirliğine yönelik çalışmalarda da bulunacağız” dedi.

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYE’NİN VİZYONU OLACAK

Fraunhofer İnstıtut’nın Avrupa’nın en önemli bilim ve teknoloji merkezi olduğunu, güneş enerjisi çalışmalarında ise dünyanın birinci sırasında yer aldığını kaydeden Sümer Kurultay, söz konusu enstitüyle 3 yıllık anlaşma imzalandığını belirterek, “Fraunhofer ile imzalanan bu anlaşma sayesinde Türkiye’nin en modern ve yenilebilir güneş enerjisi ile soğutma sisteminin kurulacak” diye konuştu.

Sistemin önümüzdeki Mart ayında çalışmaya başlamasının planlandığını ifade eden Kurultay açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Gaziantep Üniversitesi için bu önemli bir başlangıç. Önümüzdeki süreçte Gaziantep Üniversitesi ile Fraunhofer İnstitut arasında inşaat, tıp, makine başta olmak üzere her dalda işbirliğine gidilebilecek. Gaziantep Üniversitesi, hemen her dalda bu dünya devinden yararlanabilecek. Gaziantep Üniversitesi’nden öğrenciler doktora için Almanya’ya gidebilecek. Bu proje, Gaziantep’i güneş enerjisi konusunda Türkiye’nin merkezi yapma vizyonudur. Gaziantep Üniversitesi’nde kurulacak pilot sistemin diğerlerinden farkı daha ekonomik, uzun ömürlü ve ebatlarının uygun boylarda oluşunun avantajıyla kullanma imkanı sağlamasıdır. Türkiye’nin büyük bir enerji açığı var ve özellikle yaz aylarında enerjimizin yüzde 30’u soğutma sistemlerine kullanıldığı için sıkıntısı yaşanıyor. Söz konusu sistem, Türkiye’nin enerji açığını zamanla azaltacak, böylelikle soğutmada kullanılmayan enerji başka sahalarda kullanılabilecektir.”

DÜNYANIN EN İYİSİ

Gaziantep Üniversitesi’nin güneş enerjisiyle soğutma imkanı sağlayacak bu pilot proje için anlaşma yaptığı Fraunhofer Institut, bu teknolojiyi Türkiye standartlarına göre geliştirip ilk etapta tüm Türkiye’ye tanıtmak istiyor. Sanayi kuruluşları ve kamu makamları için sözleşmeli araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürüten Fraunhofer Institut, 90 ana bilim dalında çalışmalarını sürdürüyor. Bunların arasında entegre devreleri ve yazılımları da dahil olmak üzere mikroelektronik sistemler, bilişim teknolojisi, telekomünikasyon, ses ve multimedya teknolojisi, dijital radyo, dijital sinema, RF teknolojisi, uydu seyir sistemi, tıbbi mühendislik, lojistik ile mekanik ve endüstriyel otomasyon alanlarındaki araştırma programları bulunuyor.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler