Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Gelibolu

Trajik tarihi olan güzel şehirlerden birisi Gelibolu'dan bahsettiğinde bir dakika durmak isteyebilirsiniz.

Gelibolu

Genel Bilgiler

Bu durum, yer isimlerinin birçok duygusal hissiyatı bir anda uyandırdığı zamanlar meydana gelir. Böyle bir yeri yazmak ürkütücü bir görev, bu yüzden biz muhtemelen içeriğin hakkını veremeyeceğimiz için peşin peşin özür diliyoruz. Fakat basit bir şekilde tanıtma niyetindeyiz; Türkiye'nin en güzel ve nefes kesici yerlerinden biri olan Gelibolu da bu yerlerden bir tanesi.

Önce güzel kısımlar: İstanbul'dan gelen deniz yakınlarında kurulu olan Gelibolu yarımadası, Avrupa'nın sınırında. İsim kökeni Yunanca kelimelerden geliyor ve aldığımız bilgilere göre bu kelime 'Güzel Şehir' manasına geliyor. Zengin kıyısal manzaraları, harika yürüyüş yolları ve şimdilerde geliştirilmiş, ziyaretçilerine, tur ile ya arabalarında ya da yürüyerek giderken bir adet ücretsiz yemek servisi sağlayan altyapısı var.

Şimdi gelelim Gelibolu seferinin (Boğaz seferi) trajik ve üzücü hikayesine. Muhtemelen kendinizi Gelibolu'da bulabileceğiniz tek bir neden var ve o da buranın ünlü savaş hikayesi. 1. Dünya Savaşı'nın büyük savaş zamanı, 1915'de İngiliz, Hintli, Fransız, Avusturalya & Yeni Zelandalı askerlerden oluşan İtilaf devletleri, Gelibolu Yarımadası'nın kıyılarına ayak bastılar. Amaçları İstanbul ile beraber, stratejik önemi olan Çanakkale Boğazı'nın kontrolünü ele geçirmek ve Türkiye'yi savaş dışı bırakmaktı. Bu esnada Türk askerleri Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerindeyken, kendi kıyılarında bulunan düşman işgallerine karşı koyuyorlardı.

Sonuç felaket bir savaştı; uzun bir çıkmazın ardından İtilaf Devletleri'nin geri çekilmesiyle son buldu. Resmi olarak Anzaklar ve diğer adıyla Kazıcılar olarak bilinen Avustralya ve Yeni Zelanda askerleri, hayal edilemez derecede kanlı ve imkansız bir tepe savaşıyla karşılaştılar, ne yer üstünlükleri ne de geri çekilme emri vardı. Askerlerin sivri dağlık arazide siper kazmaktan başka çareleri yoktu, bu yüzden onlara 'Kazıcılar' deniyor. Can kaybı iki taraf için de çok fazlaydı. Türk askerleri işgali defetmeyi başardı ve İtilaf askerleri bu zor duruma karşı gösterdikleri kahramanlıkları ile ölümsüzleşti. Bu araştırmayı yayımlarken, şu anda Gelibolu'daki 10000 üzerinde insan 100 yılık zaferin anma gününde bulunuyor.

Trajedinin bulunduğu bir yerde, insanoğlu toparlanabilir ve değişebilir. Bu yüzden Gelibolu ziyaretinizde çevrenize bir an için bakıp yeniden minnettar olabilirsiniz. Son bir not olarak, bu savaş, her üç ülkeye de yeni bir kimlik ve ulusal bilinç kazandırmıştır. Türkiye, Yeni Zelanda ve Avusturalya için yeni bir bütünlük şekillenmiştir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler