YEMEK

Görünce Uçağa Atlayıp Antalya'ya Gitmek İsteyeceğiniz 13 Yöresel Lezzet

Ülkemizin turistik tatil yerledinden olan güzelim Antalya'nın sadece denizinin güzel olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz! Sizler için Antalya'ya gidince yemeden geri dönmeyeceğiniz 13 lezzetli yemeği listeledik!

Görünce Uçağa Atlayıp Antalya'ya Gitmek İsteyeceğiniz 13 Yöresel Lezzet

Domates Civesi

Domates, biber, soğan ve bazen patlıcanın da eklenerek yapıldığı domates civesi, Akdeniz'de özellikle Antalya'ya özgü bir yemek. Mersin'de de yapılan civenin tarifi oldukça kolay; soğanların küp küp doğranıp, halka şeklinde kesilmiş biberlerle birlikte karıştırılarak yapılıyor. Üzerini isterseniz baharat ve yeşilliklerle de süsleyebilirsiniz.


Tarhana Çorbası

Annelerimizin mis kokulu tarhana çorbasını bilmeyenimiz yok. Tüm ülkede ünlü olan bu tarhana çorbamızın en güzelini, en özelini ve en lezizini kendi yöresinde yani Antalya'da yapıyorlar. Eğer Antalya'ya yolunuz düşerse tarhana çorbası içmeden döneyim demeyin.


Toros Salatası

Akdeniz'in bilindik sebzeleriyle hazırlanan toros salatası; patlıcan, kırmızı biber, kıyılmış nane, fesleğen ve sarımsağın sirke, limon suyu ve zeytinyağıyla harmanlanmasıyla yapılan oldukça hafif ve lezzetli bir salata türü. Ana yemekten önce mutlaka yenmeli.


Hibeş

Tahin, sarımsak, limon suyu ve kimyonla yapılan hibeş, Antalya yöresine uygun bir tür meze çeşidi. Sadece meze olarak değil, etin yanında ve sabah kahvaltılarında ekmeğe sürülebiliyor hatta patates cipslerine sos olarak kullanılabiliyor.


Tahinli Piyaz

Antalya'nın en ünlü yöresel lezzetlerinden olan tahinli piyazı duymayanımız yoktur. Özellikle Aksu ilçesinde özel olarak tahinli piyaz ve kömür ateşinde ızgara köfte satan restoranlar bulunuyor.Tahinin içinde kuru fasulye közlenmiş biber ve patlıcanları limonla harmanlayarak doyumsuz bir lezzet ortaya çıkıyor. - - - - - -

Tirmis

Genelde seyyar satıcılar tarafından bardakla ölçülüp verilen tirmis, görünüşü olarak baklaya benziyor. Genelde Antalyalıların sevdiği ve yabancıların pek fazla beğenmediği yöresel bir yiyecek olan tirmis son zamanlarda seyyar satıcılar tarafından satışı oldukça seyrekleşmiş.


Yörük Kebabı

Antalya'ya özgü olan Yörük kebabını yaparken et seçiminde özellikle kuzu ve oğlak etinin kuşbaşı doğranmış biçimi seçiliyor. Kızgın yağda kavrularak yapılan doyurucu yemeğimize ek olarak havuç, patates, fasulye ve erişte de ekleniyor. Diğer kebaplara rağmen içerik olarak daha fazla malzeme barındırıyor.


Testi Kebabı

Antalya'da karnınızı tıka basa doydurabileceğiniz ana yemek türlerinden en lezzetlilerinden biri de testi kebabıdır. Genelde İç Anadolu ve Yozgat yöresi olarak bilinse de Antalya yöresinde de oldukça popüler. Bir adet testinin içinde yapılan kebap testi kırılarak yenir. Hatta bir geleneğe göre testiyi kıracak olan kişi, kırmadan önce yapması gereken bir söz verir.


Leğen Kömbesi

Görüntüsü bile insana 'ah olsa da hemen yiyelim' dedirten leğen kömbesi, Antalya yöresine özgü ünlü bir çörek. Eskiden taş fırınlarında yapılan bu çörek artık günümüz modern fırınlarında da pişiriliyor. Kömbelere leğen denilmesinin en büyük nedeniyse pişirildikten sonra yağlı bir leğende bekletilmesi.


Mizisra (Lor Böreği Tatlısı)

Malzemeleri oldukça basit olan mizisra, Antalya yöresine zamanında Girit'den gelenlerin kazandırdığı hafif bir tatlı türüdür. Özellikle Manavgat'da yapılan mizisra, lor peyniri, un,tarçın ve cevizle yapılıyor. Yolunuz Antalya'ya düşerse mutlaka tadına bakmanızı öneririz.


Turunç Reçeli

Neredeyse her şeyin reçelini yapan Antalyalıların göz bebeği turunç reçeli olmuştur. Şeker, su ve turunçlarla yapılan reçelin yapımı oldukça kolay. Ancak her tarifte olduğu gibi bu tarifte de pişirme sürelerine dikkat edilmesi en önemli etkenlerden biri. Eğer Antalya'da kahvaltı yapıyorsanız turunç reçeli istemeyi unutmayın.


Yanık Dondurma

Dondurma yenmesiyle ağıza yanık bir tat gelmesini amaçlayan bu tarif yine sadece Antalyalılara özgür bir tatlı. Dondurma yapıldığı esnada kullanılan süt hafifçe yakılır ve damakta farklı bir yanık tat bırakılması sağlanır. Soğuk bir tatlı yerken damakta yanık tadı olması oldukça ilginç olabilir!


Patlıcan Reçeli

Her şeyin reçelini yapan Antalyalılar elbette patlıcanı da es geçmemiş. Reçel hazırlanırken acısını atmak için patlıcanları kirece yatırmayı ihmal etmiyorlar. Doğru zamanlama ve orantılarla nefis bir reçel ortaya çıkıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler