YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hüseyin Akay: Tereddüt ortadan kalkıncaya kadar buradayız

Kayseri Şeker Fabrikası’na kayyum olarak atanan Hüseyin Akay, bu yıl üretim yapamayacak durumda olan fabrikayı,...

Hüseyin Akay: Tereddüt ortadan kalkıncaya kadar buradayız

Kayseri Şeker Fabrikası’na kayyum olarak atanan Hüseyin Akay, bu yıl üretim yapamayacak durumda olan fabrikayı, üretim yapar haline getirdiklerini belirterek, gelecek hafta pancar kampanyası için tören düzenleyeceklerini söyledi. Akay, fabrikanın 600 milyon liralık borcunun bankalar ve yapılandırılan vergiler dışında kapandığını belirterek, “Çiftçi ve esnafa borcumuz kalmadı. Biz de bazı tereddütler ortadan kalkıncaya kadar burada görevde olacağız.” dedi.
Düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, görev süreleri ile ilgili konuya da açıklık getirdi. Akay, “Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 20 Eylül’deki duruşmasında belli olacak. Eğer mahkeme heyeti davayı sonuca bağlarsa o karar uygulanacak. Net bir süre yok ama mahkemeyle karar verilecek.” ifadesini kullandı. Koltuğa yapışma gibi bir niyetlerinin olmadığını belirten Akay, batık bir fabrikanın bacasının tütmeye başladığını hatırlatarak, tereddütler ortadan kalkıncaya kadar görevlerinin başında olduklarını söyledi. Akay, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’ne üye olması halinde yapılacak seçimlerde de başkan adayı olacağını ifade etti.
Şeker Fabrikası Kayyum heyeti, basınla sohbet toplantısında buluştu. Heyetin başkanı olan Hüseyin Akay, Şeker Fabrikası’nın son durumu ile ilgili bilgiler verdi. Üretim yapamaz hale getirilen fabrikanın bu yıl üretim yapacağını kaydeden Akay, başarı sağladıklarını söyledi. Boğazlıyan Şeker Fabrikası’nda pancar alımı kampanyasına başladıklarını, cuma günü ise Kayseri Şeker Fabrikası’nda başlayacaklarını dile getiren Akay, Kayseri ekonomisine katkı ve gelir sağlayacaklarını kaydetti. Fabrikayı tam kapasiteli çalışır duruma getirmek için mücadele ettiklerini anlatan Akay, daha sonra gazetecilerin fabrika ile ilgili sorularını cevapladı.
Fabrikanın borçları ile ilgili soru üzerine Akay, göreve başladıklarında fabrikanın kasasında 210 lira paranın ve ayrıca da 600 milyon lira borcunun bulunduğunu; bu borçların 300 milyon lirasının bankalara, 160 milyon lirasının çiftçiye, geri kalanın ise çalışanlara ait olduğunu aktardı. Bankalardan 450 milyon lira kredi kullandıklarını kaydeden Akay, “Alınan kredilerle acil ödemeler yapıldı. Şekerler en uygun fiyatlardan satıldı. C-Şeker tarihinde hiç olmayacak fiyatta satıldı. Bu paralarla pancar ekimini gerçekleştirip borçları ödedik. Fabrikanın bankalara ve yapılandırılmış vergi borçları dışında bir borcu bulunmuyor. Çiftçinin ve esnafın borcunu ödedik.” açıklamasında bulundu.
Görev süresiyle ilgili sorulara Akay, bakanlığın kanundan doğan yetkisini kullanarak buraya el koyduğunu kaydetti. Akay, bu fabrikanın bir daha kriz yaşamaya tahammülünün olmadığını söyledi. Akay, şöyle konuştu: “Burada bir batık fabrika vardı faaliyete geçmesi gerekiyordu. Şu anda fabrikanın bacası tütüyor. Tereddütler ortadan kalkana kadar buradayız. Koltuk yapışıp kalkmama gibi bir anlayış da değiliz. Kalkma konusunda zorluk çıkartmak gibi niyetimiz yok.”
Kendilerinin görev süresi ile ilgili Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava görüldüğünü ifade eden Akay, 20 Eylül’deki duruşmada görev süresinin adının konulabileceğini belirterek, “Davada ertelenmede söz konusu olabilir. Mahkeme eğer karar da verebilir. Karar verilirse uyulacak. Net biradı konmadı. Mahkeme kararıyla adı konulacak.” diye konuştu.

ÖZELLEŞTİRME İDARESİNİN HİSSESİNE TALİP
Akay, Özelleştirme İdaresi’nin 10 şeker fabrikasını özelleştirmeye karar verdiğini belirterek, idarenin Kayseri şeker Fabrikası’nın yüzde 10’luk bir payının özelleştirmesini istemesi halinde, buna talip olmak için fikirler ürettiklerini kaydetti. Kayseri Şeker Fabrikası’nın halka arz olmasının mümkün olmadığını savunan Akay, “Şu anda fabrikanın yüzde 50.5’i Pancar Ekicileri Kooperatifi'ne, yüzde 10’u Özelleştirme İdaresi’ne, diğer kısmı ise başka şeker fabrikaları ve pancar ekici kooperatiflerine ait. Şu anda arz edilmesini faydalı bulmuyoruz. Hissemiz yüzde 70-75’e çıkarsa o zaman yüzde 15’ini arz etmeyi düşünebiliriz.” şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler