Bilen Patent Yönetim Kurulu Eş Başkanı Ömer Kocakuşak, Türkiye’nin patent başvurularındaki sayısının azlığına “Sadece IBM geçen yıl 5 bin patent başvurusu ile Türkiye’nin neredeyse yarısı kadar patent başvurusunda bulundu.” sözleriyle dikkat çekti.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ve Bilen Patent işbirliğiyle gerçekleştirilen bilgilendirme seminerinde, ‘Farklı Bakış Açısıyla Ar-Ge, Patent ve Hibe Mekanizmaları’ ele alındı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bilen Patent Yönetim Kurulu Eş Başkanı Ömer Kocakuşak, iş dünyası için kaçınılmaz fayda ve paraya dönüşen ‘inovasyon’ kavramı hakkında açıklamalarda bulundu. İnovasyona, yenilik veya yenileşim ifadelerini kullanmanın doğru olmadığını, inovasyonun aslında bu yoldaki süreci ifade ettiğini belirten Kocakuşak, inovasyonun çoğu zaman firmayı batmaktan kurtaran bir ruh ve anlayış şekli olduğunu söyledi.
"TÜRKİYE'DE 'BUNDAN İCAT ÇIKMAZ' SENDROMU VAR"
Türkiye’de eski ve oturmuş bir anlayıştan ötürü inovasyon yapmanın çok pahalı olduğu görüşünün varlığından söz eden Kocakuşak, şirketlerde de devletin kendilerini desteklemeyeceği düşüncesinin bulunduğunu aktardı. Kocakuşak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de ‘buradan icat çıkmaz’ sendromu da var. Alışkanlıklar, riski göze alamamak ya da geçmiş tecrübelerden ders çıkarmamak, inovasyon ve yaratıcı düşüncenin önündeki en büyük engeller… İnovasyon hizmet, ürün, süreç, pazarlama, yönetim organizasyonu, toplumsal ve strateji alanlarında yapılabilir. İnovasyon yaparken hedef, insana dünyadayken cenneti yaşatmak, müşterinin beklentilerini sürekli yükseltmek olmalı.”
"IBM TÜRKİYE KADAR PATENT BAŞVURUSU YAPIYOR"
Türkiye’nin patent başvurusu sayısının azlığına da işaret eden Kocakuşak, IBM firmasının her yıl neredeyse Türkiye kadar patent başvurusu yaptığını anımsattı. IBM’in 5 bin patent başvurusu ile Türkiye'nin yarısı kadar başvuru yaptığını belirten Kocakuşak, yanına bir de Samsung firması eklendiğinde, Türkiye’nin bu iki şirketin gerisinde kaldığını açıkladı. Kocakuşak, önceden firmaların büyüklüklerini ciroları, çalışan sayıları belirlerken, dünyada artık büyük firma kavramının sahip olunan patent ve inovasyon stratejilerine bağlı hale geldiğini sözlerine ekledi.
Bilen Patent Yönetim Kurulu Eş Başkanlarından Erdem Kaya ise ‘Buluş ve Patent’ konularında katılımcıları bilgilendirdi. Türkiye’de buluş ve patent sayısının azlığındaki temel sebeplerden birini ‘bundan buluş ya da patent mi olur?’ anlayışı olarak gösteren Kaya, herhangi bir alanda bir iyileştirme veya yenilik getirmenin bile buluş ya da patent potansiyeli taşıyabileceğini söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz