YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kafkas Arısı Üretim, Eğitim Ve Gen Merkezi Müdürü Doğan:

Ardahan Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Sadık Doğan, "Kovan kışlatmasında yüzde 5'lik...

Ardahan Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Sadık Doğan, "Kovan kışlatmasında yüzde 5'lik bir kaybımız var" dedi.

Ardahan Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Sadık Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ardahan'da kışlatma döneminin sonuna geldiklerini belirterek, dışarı çıkarmaya başladıkları kovanlarda ilk belirlemelere göre yaklaşık yüzde 5'lik bir kaybın tespit edildiğini söyledi.

Bunun düşük bir kayıp olduğunu ifade eden Doğan, şunları kaydetti:

"Bizim kurum olarak şuan 300 kovan arımızın yaklaşık yüzde 5'i kayıp. Ortalama beklenen kayıp, yani bilimsel kayıp yüzde 10'dur. Ancak, bu rakam daha da fazla olabilir. Fakat bu yıl yüzde 5 kayıp bizim için çok büyük bir avantajdır. Beklenen kaybın yarısı oldu."

Arılarda sonbahar bakımı ve kışlatmanın önemli olduğunu ifade eden Doğan, şöyle devam etti:

"Bal hasadından hemen sonra zaman kaybedilmeden sonbahar bakımına başlanmalıdır. Kolonilerin sonbahar bakımı, arıların kışı kayıpsız veya en az kayıpla atlatabilmeleri için çok önemlidir. Kolonilere kış yiyeceği olarak bal ve polen depolanmış petekler bırakılır. Ancak petekler tamamen balla dolu olmayıp alt taraflarındaki gözler boş olmalıdır. Çünkü kışın arılar bal dolu gözler üzerinde değil, peteklerin balla dolu kısmının hemen altındaki boş gözler üzerinde kış salkımı oluştururlar. Küflenmiş peteklerdeki ballar, ekşimiş ballar, düşük kaliteli ballar ve salgı balları kış yiyeceği olarak kullanılmamalıdır."

İlkbahar bakımının önemine de değinen Doğan, "Kolonilerin ilkbahar muayene ve kontrollerinden amaç; arıların kışı nasıl geçirdiklerini, kovanda mevcut gıda miktarını, ana arının var olup olmadığını, var ise yumurtlama durumunu, işçi arı miktarını, kovanda küflü petek olup olmadığını, kovanlara arız olan hastalık ve zararlıların bulunup bulunmadığını kontrol etmek için kovanı açıp muayene etmektir. Gerek kapalı alanlarda kışlatılıp dışarı çıkartılan gerekse dışarıda kışlatılan kolonilerin ilk kontrolleri, havaların yeteri derecede ısındığı dönem de yapılabilir. Kovanları açmadan yapılacak bir inceleme de koloni hakkında fikir verebilir. İyi bir uçuş aktivitesinin varlığı ve arıların polen taşımaları sağlıklı bir koloninin ilk belirtileridir. Fakat en iyisi kovanı uygun bir zamanda açıp koloniyi incelemektir. Koloni kontrolleri sırasında koloniyi üşütmemek gerekir." dedi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler