YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kars Antlaşması'nın Yapıldığı Mekan, Hükümet Konağı Oldu

Kars Antlaşması'nın yapıldığı tarihi konak, restorasyon çalışmalarının ardından hükümet konağı olarak hizmet vermeye başladı.

Kars Antlaşması'nın yapıldığı tarihi konak, restorasyon çalışmalarının ardından hükümet konağı olarak hizmet vermeye başladı.

Yusuf Paşa Mahallesi Ordu Caddesi üzerinde bulunan ve 2005 yılına kadar vali konağı olarak kullanılan mekandaki restorasyon çalışmaları tamamlanarak, Kars Valiliği Hükümet Konağı olarak hizmete açıldı.

13 Ekim 1921 tarihinde Kars Antlaşması'nın imzalandığı tarihi konak, yerli ve yabancı konukların yanı sıra bürokratlara da ev sahipliği yapacak.

Tarihi konağı gezen Vali Ahmet Kara, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihi konaktaki restorasyon çalışmalarının tamamlandığını belirterek, hükümet konağı olarak kullanılmaya başlanan tarihi mekanda yerli ve yabancı konuklara ev sahipliği yapacaklarını söyledi.

Konağın odalarından birinin müze olacağını vurgulayan Kara, şunları kaydetti:

"Bu bina müze olarak kullanılmak isteniyordu. Fakat odalardan birisini müze odası yapalım dedik. Karslılara da çağrıda bulunduk ve dedik ki 'elinizdeki etnografik tarihi eserleri bizlere getirin. İsterseniz satın alalım veya Valiliğe bağışlayın. Adınıza kayıt altına alalım ve burada sergileyelim'. Fakat şu ana kadar bir tane çakı bile getiren olmadı. Bunu da ben çok büyük üzüntüyle karşılıyorum."

Kars için çoğu zaman "açık hava müzesi" tabirini kullandıklarını anımsatan Kara, Kars'ın tarihi ve kültür turizmi yönünden Türkiye'nin en önemli kentlerinden biri olduğunu vurguladı.

-"Kars Antlaşması, Kars'ın Türklere ait olduğunun delilidir"-

Vali Kara, Kars'ın tarihi kentler birliğinin de üyesi olduğunu belirterek, "Sultan Abdülmecit tarafından madalyalar dağıtılmış. Bu madalya ve hediyelerden mutlaka evlerde vardır. Halı, kilim, çanak, çömlek gibi şeyler vardır. Tarihi kimliğine verilen bir önem olarak, bu bina da Kars'ın simgesi olacak" diye konuştu.

Tarihi konağın iki büyük öneminin olduğunu belirten Kara, şöyle devam etti:

"Bu binada Kars Anlaşması imzalanmış ve Cenubi Garbi Kafkas Cumhuriyeti'nin kurulduğu bir yerdir. Ve bu binanın devlet başkanı da bu binada ikamet etmiştir. Tarihi konak, milli mücadele yıllarında Müdafa-i Hukuk Cemiyeti içinde örnek teşkil etmiştir. Bu insanlar daha sonra da Malta'ya sürgün edilmişler. Büyük mücadele vermişler bu memleket için."

Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir'in kitaplarından ve bazı belgelerinden birer örneğin Müze Odası'na bağışlayacağına dikkati çeken Kara, "Kars Antlaşması Kars'ın Türklere ait olduğunun delilidir. Bu yönden çok önemlidir" dedi.

Kara, Hükümet Konağı olarak hizmet veren binaya, özel kalem bürosu, basın bürosu, yazı işleri, müstahdemler ve sekretaryadan görevlilerin taşındığını ifade etti.

Muhabir: Ercüment Daşdelen / Ayşe Yıldız

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler