Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, "Enflasyondaki düşüş, bu yıl ekonomik durgunluk ve tarım fiyatlarındaki düşüş sonucunda elde edilmiştir. Reel sektörde ve tarımda düşük enflasyon ile ağır bir bedel ödendiğinin unutulmaması gerekir" dedi.
Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 Kasım ayı enflasyonunun, TÜFE'de yüzde 0,38 ile beklentilerin altında, ÜFE'de ise yüzde 1,66 ile beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini hatırlattı. Yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 6,37, üretici fiyatlarında yüzde 3,60 olarak gerçekleştiğini ifade eden Budak, TÜFE'deki sürprizin ise tarım sektöründeki fiyat düşüşlerinin sonucu olduğunu vurguladı.
Gıda fiyatları geçen ay yüzde 0,12 oranında düşerken, yıllık gıda enflasyonunun yakın tarihin en düşük oranıyla yüzde 4,32 olarak gerçekleştiğine dikkati çeken Budak, ÜFE'deki yükselişin enerji fiyatlarına yapılan zamlardan kaynaklandığını bildirdi.
Budak, açıklamasında, "İmalat sanayide aylık enflasyon yüzde 0,55 oranında düşerken, yıllık enflasyon yüzde 1,64 düzeyinde kalmıştır. Mevsimlik ürünler dışında aylık TÜFE artışı yüzde 0,08'dir. Enflasyona en önemli artırıcı katkı, giyimdeki mevsimlik fiyat artışı ve konut grubuna yansıyan elektrik, su, gaz fiyatlarındaki artıştır" dedi.
-"Batı Akdeniz Türkiye ortalamasının altında"-
Çetin Osman Budak, bölgede TÜFE oranının aylık yüzde 0,22, yıllık yüzde 6,31 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Batı Akdeniz'in aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında kaldığını, 11 aylık enflasyonda ise ortalamanın üstünde yer aldığını belirten Budak, bölgesel enflasyonda en fazla dikkat çekici konunun, tarım enflasyonunun aylık eksi yüzde 1,03 ve yıllık yüzde 3,89 oranlarıyla Türkiye ortalamasının oldukça altında kalması olduğunu kaydetti.
Batı Akdeniz'in 26 bölge arasında aylık bazda 22'nci, 11 aylık dönemde 5'inci ve yıllık bazda 13'üncü sırada yer aldığına işaret eden Budak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Mevsimlik hareketler dışında çekirdek enflasyonda yıllık oran düşüşü devam etmektedir. Enflasyondaki düşüş, bu yıl ekonomik durgunluk ve tarım fiyatlarındaki düşüş sonucunda elde edilmiştir. Reel sektörde ve tarımda düşük enflasyon ile ağır bir bedel ödendiğinin unutulmaması gerekir. Tarımda düşük enflasyon rekoru kırılmaktadır. TÜFE'de aylık yüzde eksi 0,12, yıllık yüzde 4,36, ÜFE'de aylık yüzde eksi 2,96, yıllık yüzde eksi 0,73'lik negatif enflasyon, sektörde alarm durumunun geçildiğini ve olağanüstü önlemler alınması gerektiğini göstermektedir. Ekonomide durgunluğa, döviz kurunun yatay seyrine, tarımda negatif enflasyona, imalat sanayindeki düşük enflasyon rekoruna rağmen, enflasyonun yüzde 7'ye yakın düzeyde kalması, uzun dönemde fiyat istikrarı için para politikasının yeterli olmayacağını, yapısal reformlarla verimlilik artışı sağlanmasının zorunlu olduğunu göstermektedir."
Muhabir: Volkan Poliçe
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz