YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Konukoğlu, Osmaniye’de Üniversite Öğrencileriyle Buluştu

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Adil Konukoğlu,...

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Adil Konukoğlu, birlik beraberliğin olduğu yerde bereket olacağını vurgulayarak, “Ağabeyim Abdulkadir Konukoğlu bizim güneşimiz oldu, biz de onun uydusu olduk. ‘Ayrılıkta azap birlikte rahmet vardır’ sözünü hiçbir zaman unutmamamız gerekir’’dedi.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi AB Öğrenci Kulübü’nün davetlisi olan Konukoğlu, üniversitenin Karacaoğlan Yerleşkesi’nde düzenlenen söyleşide yaptığı sunumda, Gaziantep sanayisinin gelişimini ve Sanko Holding’in başarı hikayesini öğrencilerle paylaştı. Anadolu’nun yaşanan en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Gaziantep’te, ihracat ve sanayi hayatının 6 bin yıllık geçmişe dayandığını belirten Adil Konukoğlu, Gaziantep’in bugün ulaştığı konumunu ‘gurur tablosu’ sözleriyle dile getirdi. Gaziantep’in 2002 yılında 619 milyon dolar olan ihracatının 2012 sonunda 5 milyar 879 milyon dolara, ihracatçı firma sayısının 578’den bin 227’ye, ihracat yaptığı ülke sayısının 80’lerden 177’ye ulaştığına dikkati çeken Konukoğlu, 2023 yılında 30 milyar dolar ihracat yapmayı ve 350 bin kişiye istihdam sağlamayı hedeflediklerini vurguladı. GAP bölgesinde üretilen bütün tarım ürününü sanayi ürününe dönüştürerek dünyaya sattıklarını, Gaziantep’in elektrik tüketiminin geçen yıl sonunda 3 milyar 921 milyon kilovatsaate ulaştığını bildiren Konukoğlu, “Türkiye’nin büyümesinden en az iki katı fazla büyüyoruz. Ortak akılla yönetilen bir şehiriz. İhracatımız bugün 6 milyar dolara yaklaştı. Gaziantep ülkenin en az üç adım önünde gidiyor. Bundan da bir Antepli olarak hem gurur hem şeref duyuyoruz’’ dedi.

Gaziantep’in gelişmesine ve büyümesine paralel olarak Sanko Holding’in gelişimini anlatan Adil Konukoğlu, 1904 yılında büyük dedeleri Sani Konukoğlu’nun 7 dokuma tezgahı ile holdingin temelinin atıldığını, Sani Bey’in başlattığı dokumacılık işini sonraki yıllarda oğlu Zekeriya Konukoğlu’nun yürüttüğünü anlattı. 1994 yılında babaları Sani Konukoğlu’nun vefatının ardından ağabeyi Abdulkadir Konukoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildiğini anımsatan Konukoğlu, şunları dile getirdi: “Ağabeyim Abdulkadir Konukoğlu bizim güneşimiz oldu, biz de onun uyduları olduk. Ne olursa olsun hiçbir şekilde birliğin beraberliğin olmadığı yerde bereket olmaz. ‘Ayrılıkta azap birlikte rahmet vardır’ sözünü hiçbir zaman unutmamamız gerekir. Ayrılığın, kavganın hiç kimseye faydası yok. Bunun bilinciyle hareket ederek 8 kardeş, ağabeyimizin etrafında birleştik” diye konuştu.

“14 BİN ÇALIŞANLA EKMEĞİMİZİ PAYLAŞIYORUZ”

Sanko Holding’in 2012 yılını 4 milyar 650 milyon TL ciro, 473 milyon 583 bin dolarlık ihracatla kapattığını ve istihdam ettikleri 14 bin çalışanla ekmeklerini paylaştıklarını belirten Konukoğlu, “İnşallah 2023 yılına geldiğimizde şu anda bulunduğumuzun en az ikiye katlama hedefimiz var” şeklinde konuştu.

12 sektörde faaliyet gösterdiklerini anlatan Konukoğlu, ağabey ve kardeşlerinin her birinin kendi bölümünde başkanlık yaptığını söyledi. Bir aile şirketi olan Sanko Holding’in başarısının sırrını paylaşırken Konukoğlu, yönetimin profesyonel bir anlayışla çalıştığını vurgulayarak, “Profesyonel olan bir şirketin yöneticisinin yönetim kurulundaki sorumluluğu neyse, ağabeylerim ve kardeşlerim de bağlı oldukları şirketlerin yönetimindeki sorumlulukları aynıdır. Bu sistemin doğru analiz edilip, doğru yönetildiğinde iyi bir sistem olduğuna inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Adil Konukoğlu, Gaziantep’in ortak akılla nasıl tek vücut, tek ses olmayı başardığını açıklarken, bu işin tek sırrının sevgi ve saygı olduğunu söyledi. Konukoğlu, “Eğer ülkenizi, şehrinizi, ailenizi kendinizden çok seviyorsanız, o zaman ortak akla hizmet edersiniz. Ama, ‘ben’ dediğiniz müddetçe hiçbir şey olmaz. Gün 24 saat, 24 saat 1 dakika değil. Bu kadar işle nasıl uğraşacaksınız? Eğer ekibiniz yoksa, siz onları sevip saymazsanız bir şey yapamazsınız. Ağabeyimiz güneşimiz oldu, biz uydu olduk. Etrafında fırıl fırıl döndük. Ben de ‘kendi güneşimi’ kuracağım diyebilirdik. Peki güneşin yörüngesinden çıkanlara ne olmuş, parçalanmış, dağılmış, ismi bile ortada yok. Bir şehir kendi çalışanları, oranın yöneticileri, o şehri bir aile ve bu ailenin fertlerini kendilerinin öz kardeşi olduğunu, kendileri kadar değerli olduğunu kabul edince mesele bitiyor” ifadelerini kullandı.

Sanko Holding’in otomotiv sektöründe yatırım düşünüp düşünmedikleri sorusuna karşılık Konukoğlu, bu konuda ortak kurulacak bir şirkette yer almayı hazır olduklarını kaydetti. “Artık, elektrikli otomobil dışında otomobil üretmek haram diyorum. Gelecek burada” diyen Konukoğlu, mühendislik okuyan öğrencilere “pil” üstünde çalışmalarını tavsiye etti.

“BİRLİKTE HAREKET EDİN, GÜÇLERİNİZİ BİRLEŞTİRİN”

AB topluluğuna bakışını “O topluluğun içine girip bayrağının altına girmek değil, burayı bir pazar olarak görüp o pazardan para kazanmak için bakmak” olarak açıklayan Konukoğlu, AB ülkelerinde yaşanan ekonomik krize dikkati çekti.

“İyi yetişmiş elemana, çalışmak isteyene her zaman iş var. Çalışmak istemeyip bahane arayanlara iş yok” diye konuşan Adil Konukoğlu, mezun olacak öğrencilere birlikte çalışmayı, ortak hareket ederek güçlerini birleştirmelerini tavsiye etti. Kendisinin çocukluğundan beri iş hayatının içinde olduğunu anlatan Konukoğlu, “Üniversite hayatım kısa sürdü, okulu yarım bıraktım. Hayatımda yaptığım en büyük hatadır. Ama okula gitmeden önceki dönemde de geldikten sonra da ben doğrudan ustanın elinin altında başladım, hiçbir unvanım yoktu” sözleriyle kendi hayatından öğrencilere örnekler verdi.

İş görüşmesine gittiklerinde giysilerinin temiz olmasını, hemen maaşı sormamalarını öneren Konukoğlu, üstlerine karşı sevgi ve saygıda kusur etmemelerini istedi.

Osmaniye Korkuta Ata Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi’nde akademisyen olan Halil Gerek de söz alarak, 5 yıl boyunca Sanko’nun bursuyla okuduğunu belirterek, teşekkürlerini sundu.

Konukoğlu’na sunumunun ardından, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca tarafından plaket sunuldu.

Söyleşiye, Osmaniye Vali Yardımcısı Ali Çağlar, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yabanoğlu, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Aykut Gül ve Prof. Dr. Sabri Ulukanlı, Yabancı Diller Yüksek Okul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Efe Efeoğlu da katıldı.

KONUKOĞLU’NDAN VALİ CERRAH’A ZİYARET

Konukoğlu, üniversite programının ardından Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah’a nezaket ziyaretinde bulundu. Valilikte gerçekleşen ziyarette Vali Cerrah, Osmaniye’nin sanayileşme hamlesine ilişkin bilgiler aktardı.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler