MAGAZİN

Kapat

Azra Kohen'den Ay Yapım'a FiÇiPi davası!

Yazar Azra Kohen, üçleme eseri 'Fİ Çİ Pİ'nin dizi olarak çekilmesi konusunda anlaştığı Ay Yapım Prodüksiyon A.Ş'ye, eserlerinin sözleşmeye aykırı kullanıldığının tespiti için dava açtı. Kohen ikinci sezonda 'Çİ' isimli eserin içeriğinin kullanılacağı yönünde açık hüküm bulunmasına rağmen Ay Yapım'ın 'Pİ' isimli eserin içeriğini kullanarak sözleşmeyi ihlal ettiğini belirtti.

Bu durumun haklarına zarar verdiğini, okuyucu kitlesi önünde küçük düşmesine neden olduğunu iddia eden Azra Kohen dilekçesinde, "Diziyi izleyip kitapları okumayanlar önünde yazar, ahlaka aykırı hikayeler yazmakla itham edilir hale sokulmuştur" dedi.

ANAFİKİR VE REKLAM KOŞULU

Azra Kohen, Fİ-Çİ-Pİ üçleme eserlerini dizi olarak işleme haklarını 26 Eylül 2017'de İşleme Hakkının Devri Sözleşmesi ile Ay Yapım'a devretti. Eserlerin dizi olarak işlenmesi teklifini iki koşul ile kabul ettiğini belirten Azra Kohen, sözleşmeye bu iki şartı koydurdu. Azra Kohen sözleşmeye birinci Koşul olarak, 'Eserlerin ana fikrine, karakterlerine sadık kalınması, eserlerin anlam ve bütünlüğünün özelliklerinin bozulmayacak biçimde senaryonun yazılması ve dizinin bu koşula uygun çekilmesini' istedi. İkinci koşul olarak ise 'Dizi içerisinde yer alacak reklamların, yazarın yarattığı karakterlerin temsil ettiği değerlere uygun olması ve yazarın insan sağlığına zararlı olduğuna inandığı paketlenmiş gıda, boyalı içecek ve yiyecek tanıtımlarının kesinlikle dizide yer almamasını' talep etti.

 Azra Kohen den Ay Yapım a FiÇiPi davası!  1

GÖRÜŞÜM ALINSIN

Kohen bu koşullardan ilkinin Ay Yapım ile yaptığı iki sözleşmede de yer aldığını, ikincisinin ise şifahi olarak kendisine söz verildiğini belirtti. İkinci koşula uyulmaması üzerine ise ek protokolle bu koşulun yazılı hale getirildiğini belirten Kohen, eserlerinde yapılacak değişiklerde kendi görüşünün alınması şeklinde sözleşmede düzenleme bulunduğuna dikkat çekti.

SÖZLEŞME İHLAL EDİLDİ

Dizinin ikinci sezonunda Ay Yapım'ın anlaşma hükümlerini ihlal ettiğini ileri süren Azra Kohen avukatı Celile Zelal Bol aracılığıyla Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne tespit davası açarak sözleşmeye aykırı ihlallerin tespitini istedi.

İMAJ DEFORMASYONU

Dizi çekimlerinde yapılan değişikliklerde görüşlerine itibar edilmediğini ileri süren Azra Kohen, 'Çİ' isimli eserinin içeriğini tamamen kitaptan bağımsız olarak değerlendirildiğini bambaşka bir hikaye anlatıldığını dilekçesinde iddia etti. Dilekçede "Büyük bir kesim okuyucunun tepki vereceği derecede deformasyon ile hem kitabın hikayesini hem de ana fikrini hem de eserlerde savunulan değerler yazarın topluma, okuyucularına sunduğu imajını zedeleyecek şekilde deforme edilmiştir" denildi.

"OKUYUCU ÖNÜNDE KÜÇÜK DÜŞTÜM"

Kohen, ikinci sezonda 'Çİ isimli eserin içeriğinin kullanılacağı yönünde açık hüküm bulunmasına rağmen Ay Yapım'ın 'Pİ' isimli eserin içeriğini kullanarak sözleşmeyi ihlal ettiğini belirtti. Dilekçede, Ay Yapım'ın anlaşmaya uygun davranması halinde üç eserinde hikayesinin kullanıldığı en az üç sezon devam edecek bir dizinin yapılacağı yer aldı. Üçüncü eser 'Pİ'de yer alan üçleme eserin sırrı niteliğindeki hikayenin ikinci sezon bölümlerinde adeta iğdiş edilerek kullanılması sonucu Pİ'nin üçüncü sezon olarak işlenmesinin ortadan kaldırıldığı anlatıldı. Bu durumun yazarın haklarına zarar verdiğini, okuyucu kitlesi önünde küçük düştüğünün yer aldığı dilekçede, "Diziyi izleyip kitapları okumayanlar önünde yazar, ahlaka aykırı hikayeler yazmakla itham edilir hale sokulmuştur" denildi.

"ELEŞTİRİLERE MARUZ KALDIM"

Üçlemenin en önemli eseri Pİ'nin, hikayesi anlatılmadan içinden seçilip alınan bir kaç unsur ile heba edildiğini belirten Kohen, dizide eserlerin ve karakterlerin ruhlarına uygun olmayan senaryoların kullanılması kendisinin ve eserlerinin imajına maddi manevi zarar verdiğini, okurlarının eleştirisine maruz kaldığını belirtti.

"MAHKEME TESPİT ETSİN"

Sözleşme ve ek protokol hükümlerinin Ay Yapım tarafından ihlal edildiğinin belirlenmesini mahkemeden isteyen Azra Kohen, 'Fİ' isimli dizinin 'Çİ' ismi altında işlenen ikinci sezon bölümlerinin sözleşme hükümlerine aykırı olarak yazarın eserlerine uygun olmayacak şekilde çekilmiş olduğu, eserlere aykırı olarak çekilmiş olan ikinci sezonun yazarın eserlerinin eserlerini okumayan kişiler tarafından yanlış tanınmasına sebep olabileceği hususlarının tespit edilmesini istedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler

SGK artık ödemeyecek: Yargıtay’dan tartışma yaratacak karar! "Erkeğinizin aldattığını gösteren büyük işareti" 2 katlı 5 odalı! 950 bin TL'lik ev kullanıcıları ikiye böldü 1987 yılından beri derin dondurucusunda saklıyormuş! Kapağını açınca şaşırdı Sokak ortasında 30 kişilik bisikletli çete tekme tokat saldırdı Denizden çıktı! Yakaladığı şeye kendisi de inanamadı Garsona notunu fişle iletti! "Kocama canım deme" Kurtulduk! Şansı %0'a düştü Tesadüfen gördü! Eşini dolabın önünde böyle yakaladı Gelinin annesinin kıyafet seçimi olay oldu Fiyatı duyunca şoke oldular! Para ödemeden kuaförden kaçtılar 3 aylık bebek hastanelik oldu! Güvenlik kamerası gerçeği ortaya çıkarttı Dans ederken işler kontrolden çıktı! Alkolü fazla kaçırdı Yüzüğünü düşürdü! Arabasını parçaladı, didik didik aradı Beyaz lekeler endişe yarattı! "Uzak durun" Burnunu çıkartıp kavanozda saklıyor! Değişimi şaşırttı Sosyal medya bu teoriyi konuşuyor! "Asla ölmüyoruz" dedi Kiralardan bıktı! Burada yaşıyor Bir günde 10001 barfiks çekip dünya rekorunu kırdı Bebeğine 'çirkin' denildi! Cevabıyla olay oldu Mutfakta sağlık var! Her gün tüketilebilecek antiinflamatuar gıdalar "Dünyanın en iyi çileği" diyerek paylaştı! 1 tanesine 692 TL ödedi Gözlerinin önünde ölen yolcuyla tüm yolu yan yana gittiler DERBİ BERABERE BİTTİ AMA GİZLİ KAZANAN GALATASARAY OLDU 'Kıyamet tarihi' denildi! Herkesi endişelendirdi: "Durma noktasına gelecek" 10 yıl boyunca hiçbir şey yemedi! "Nasıl bir şey olduğunu anlatmak zor" Restoran sahibi de şaşkın! Hırsız tuvaletin lavabosunu çaldı Evlendi ama eşi gerçek bile değil! "İlişkimiz bir bilim kurgu filmi gibi" Ketçaptan korkuyor! "Yakınımda bile bulunduramıyorum" Boy aynası beklerken gelen kargo şoke etti
Kapat