YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Osmanlı'nın Tapu Arşivleri Uluslararası Kongrede Ele Alınacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 21-23 Kasım tarihinde İstanbul’da düzenleyeceği 'Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 21-23 Kasım tarihinde İstanbul’da düzenleyeceği 'Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi ve Tapu Arşivlerinin Rolü Uluslararası Kongresi'ne hazırlanıyor. Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı kongreye Hollanda, Macaristan, Bulgaristan, Rusya, Moldova, Almanya, Japonya, İngiltere, Pakistan, İngiltere, Lübnan, Katar'dan çok sayıda akademisyen ve bilim adamı katılacak.

'Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi ve Tapu Arşivlerinin Rolü Uluslararası Kongresi'nin en önemli konu başlıklarından birisi olan elektronik arşivler (dijital arşivler) konusunda dünyada uygulanan son teknolojik gelişmeler ve uygulamalar ele alınacak. Bu teknolojik gelişmelerin değerlendirmesi yapılarak diğer kurumlarda uygulanabilirliğinin tetkik edilmesi ve tatbiki mümkün olan teknolojilerin hayata geçirilmesi noktasında bilinç oluşturulması ve uygulamaya dönüştürülmesi hedefleniyor. Kongreye katılım gösterecek kurum/kuruluşlar ve devletlerle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arasında sağlanabilecek işbirlikleri çerçevesinde ortak eğitim, ortak teknoloji geliştirme ve ortak arşiv uygulamaları gibi konularda çalışmalar yapılacak. Böylece arşivler uluslararası standartlarda modern bir yapıya kavuşturulacak. Türkiye ile birlikte toplam 76 bildiri bilimsel programda, kongrede sunulacak. Ayrıca, yurt dışından Rektör, Kurum/Enstitü Başkanı ve Genel Direktör düzeyinde onur konukları ile oturum başkanları ve gözlemciler de bulunacak. Bunlarla birlikte toplam 29 ülkeden temsilciler kongrede yer alacak.

Kongre ile ilgili açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Kültürel mirasımızın önem ve değerinin ortaya konulmasının yanı sıra arşivlerin muhafazası, bakımı, elektronik ortama aktarılması ile bu alandaki teknolojik gelişmeler de Kongre'de ele alınacaktır. Kongre, Kurumsal gelişimin yanında uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi ve ülke tanıtımına da katkı sağlayacak." diye konuştu.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney de "Osmanlı Devleti'nden intikal eden arşiv mirasını bünyesinde bulunduran devletler ve kurumları ortak kültür, tarih ve medeniyet anlayışıyla bir araya getirilecek. Böylece ortak değerlerimizin ortaya konulması, değerlendirilmesi, paylaşılması ve ilim dünyasına kazandırılması noktasında önemli bir adım atılmış olacak. Ayrıca, katılım gösteren devletler ve kurumlarla ortak eğitim, teknoloji geliştirme ve arşiv uygulamaları konularında işbirliği sağlamak ve kurumumuzu uluslararası standartlarda modern bir yapıya kavuşturmak için de bu kongre önemli bir misyon üstlenecek." değerlendirmesinde bulundu.

Binlerce defter ve belgenin korunduğu ve araştırmacıların hizmetine sunulduğu arşivin, üç kıtada 30'a yakın ülkenin ekonomik, sosyo-kültürel ve demografik kayıtlarını ihtiva ettiğini aktaran Güney, "Gerek Osmanlı tarihi ve gerekse arşivimizde kayıtları bulunan devletlerin milli tarihleri ile ilgili araştırmalar için vazgeçilemez bir öneme sahiptir. Arşivimizde bulunan bu zengin arşiv hazinelerinin yeniden tasnifi yapılarak katalogu oluşturulmuş ve ne kadar zengin bir muhtevaya sahip olduğu bir kez daha ortaya konulmuştur." dedi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler