YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"hayalet Avcılığı" Projesi

Kaybolmuş ya da terk edilmiş ancak su içerisinde işlevini sürdüren balıkçı ağlarının, ekonomiye ve ekolojik...

"hayalet Avcılığı" Projesi

Kaybolmuş ya da terk edilmiş ancak su içerisinde işlevini sürdüren balıkçı ağlarının, ekonomiye ve ekolojik dengeye verdiği zararlara dikkat çeken Mavi Kilikya Derneği'nin (MAKİDER) UNDP GEF/SGP'e sunduğu 'Hayalet Avcılığı' projesi kabul edildi.

Adana'da kurulan MAKİDER, 'hayalet avcılık' olarak bilinen, suyun altında unutulan ve insan kontrolü olmaksızın sucul organizmaların ölümüne neden olan av araçlarına dikkat çektiği projesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen GEF/SGP proje desteği kapsamında kabul edildi. Proje, kayıp av araçlarının, oluşturulan mevzuatla yetkililere bildirilmesini ve geri toplanabilmesini sağlıyor.

MAKİDER'in kurucularından olan aynı zamanda Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde görev yapan Yrd. Doç. Dr. Caner Enver Özyurt, kayıp av araçlarının denizlerde ekosisteme ve balıkçılığa verdiği zararlar göz önüne alındığında geri toplanmaları gereken balıkçı ağlarının, hedef olmayan balıkların ölmesi, deniz faunasının ve florasının etkilenmesi gibi birçok soruna yol açtığını ifade etti.

Dünya Tarım Örgütü'nün (FAO) 1995 yılında balıkçılık endüstrisini olumsuz yönde etkilediği için kaybolan ağların tekrar bulunmasını önerdiğini belirten Özyurt, hayalet avcılığın aynı zamanda ekonomiye de büyük zararlar verdiğini vurguladı.

Kayıp av araçlarının geri toplanabilmesi için öncelikle ne kadar av aracının nerede kaybolduğu bilgisine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özyurt, "Avrupa Birliği bu veriye ulaşmak için av aracını kaybeden balıkçının 24 saat içinde ne kadar av aracını nerde kaybettiğini üye ülkenin ilgili yasal birimine bildirmesini zorunlu tutmuştur. Konuya ülkemiz açısından bakıldığında ise önemli bir boşluk olduğu görülmektedir. Balıkçılıkla ilgili mevzuatımızda kayıp av araçlarıyla ilgili olarak ne yapılması gerektiğine yönelik hiçbir düzenleme yoktur. Bundan dolayı da hayalet avcılıktan kaynaklı sorunlar giderek büyümektedir" dedi. Planlanan bu projede üç ana hedef belirlendiğini kaydeden Özyurt, şunları söyledi:

"Bunlardan ilki Yumurtalık bölgesinde çok miktarda av aracının kaybolduğu bir alanda pilot bir bölgenin temizlenerek buradaki değişimin görsel ve sayısal olarak ortaya konmasıdır. İkinci ana hedef; kayıp av araçlarının türünün, miktarının ve kaybolma bölgesinin kaydedilebileceği ve ilgili yasal birimin kullanabileceği örnek bir veri tabanının geliştirilmesidir. Projenin son ana hedefi ise, elde edilen sonuçların yaygın etkisinin arttırılmasıdır."

Özyurt, projede; Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi ile Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün ortak, Yumurtalık Merkez Su Ürünleri Kooperatifi'nin ise iştirakçi olarak yer aldığını kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler