YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rektör Prof. Dr. İleri: Teknoloji ile 7 sentlik kumu 7 bin dolara çıkarmalıyız

Orhangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep İleri, bilgi çağında kilogramı 7 sent olan kumun, teknoloji...

Rektör Prof. Dr. İleri: Teknoloji ile 7 sentlik kumu 7 bin dolara çıkarmalıyız

Orhangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep İleri, bilgi çağında kilogramı 7 sent olan kumun, teknoloji ile 7 bin dolarlık bilgisayar çipine dönüştürebileceğini söyledi. Japonların teknolojiyi, 'ucuz malı pahalı yapmak' şeklinde tanımladığına dikkat çeken İleri, Cumhuriyetin 100. yılında belirlenen hedeflere varılması için eğitimin önem kazandığını kaydetti.

Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa Orhangazi Üniversitesi işbirliği ile hayata geçirilen ‘Ufkunuz Günümüz Meslekleriyle Sınırlı Kalmasın’ yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldı.

Örnekli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törene Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, Orhangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep İleri ile davetliler katıldı. Orhangazi Üniversitesi’nin tanıtım filmi ile başlayan ödül töreni, açılış konuşmaları ile devam etti. Ardından Uluslararası Gelecek Problemlerini Çözme–Senaryo Yazma Yarışması'nda dereceye öğrenciler ödüllendirildi.
Yarışmada, Faik Çelik Kız Teknik ve Meslek Lisesi'nden Müzeyyen Tetik birinci olurken, Yıldırım İMKB Kız Teknik ve Meslek Lisesinden Öznur Soruklu ikinci, aynı okuldan Sabriye Derya Koç ise üçüncü oldu. Ayrıca Yıldırım İMKB Kız Teknik ve Meslek Lisesi'nden Yeşim Akbaş ise jüri özel ödülüne layık görüldü.

Program dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve birinci olan öğrencinin tasarladığı posterin sunumu ile tamamlandı.

“GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ GELECEKTE DE BAZI MESLEKLER OLMAYABİLİR”

Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, yaptığı konuşmada, dünyanın çok hızlı bir şekilde değiştiğini belirtti. Bu hızlı değişime üniversite ve okulların da ayak uydurması gerektiğini kaydeden Gülsar, "Bu konuda da üniversite ile milli eğitimin çok sıkı bir işbirliği içinde olması gerekiyor. Bu kapsamda Bursa’da yeni kurulan Orhangazi Üniversitesi ile ilk programımız, inşallah bundan sonra ki dönemde bu tür programlarımızı artarak devam eder.” dedi.

Geçmişte olduğu gibi gelecekte de bazı mesleklerin yok olacağına dikkat çeken Gülsar, “O halde bizde insanları yetiştirirken, ülkenin geleceğini düşünürken, bütün bu hususları göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Bu kapsamda hazırlanan bu projenin amacı çocuklarımızı daha düşünceli ve üretkenliğe sevk etmek.” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN EĞİTİM ORTALAMASI ORTA 2 TERK”

Orhangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep İleri ise sinerjinin önemine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Bizim medeniyetimizde buna bereket diyorlar. Bereketin İngilizcede karşılığı yoktur. Toplumların geleceği önemli. Toplumların geleceğine baktığımızda Hz. Âdem’den bu yana 3 kategoride toplumlar olduğunu görüyoruz. Birincisi tarım toplumları. Bunlar daha çok emek yoğun toplumlar. Daha sonra endüstri toplumları geliyor ki; bunlarda daha çok otomatik mekanik bir takım robotlarında geldiği bir toplum. Şu anda ise bilgi çağını yaşıyoruz. Bu bilgi çağı neyi getiriyor. Bilgi çağı; bir kilo kumu eğer bir inşaatta kullanırsak 7 sent civarına geliyor. Eğer bir kilo kumu cam imalatında kullanırsak 7 dolara geliyor. Eğer bu bir koli kumu bilgisayar ciplerinde kullanırsak bu 7 bin dolara geliyor. 7 sent, 7 dolar ve 7 bin dolar. Eğer bunların hesabını yaparsak 700 bin kat değer kazandığını görüyoruz. Bu değeri kazandıran ise bilgidir. Teknolojinin oluştuğunu görüyoruz. Japonlar; ‘teknoloji ucuz malı pahalı yapmaktır’ der.”

Bir kilogram domates ve patatesin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Recep İleri, şöyle devam etti: “Ama bunları bir kilo kalp stendi ile kıyasladığımızda ne kadar eder? Kalpte kullanılan stendin bir tonu 10 milyar dolar ediyor. Demek ki bir ton patates soğan hepsi önemli ama bir ton stendin 10 milyar dolar olduğunu unutmamak gerekiyor.”

2023 yılında Türkiye’nin büyük bir hedefi bulunduğunu anlatan Recep İleri, sözlerini şöyle tamamladı: “2023 yılında Türkiye’nin eğitim ve ekonomik olarak ilk 10’da olup dünya süper liginde oynama hedefi var. Bu hem zor, hem kolay. Sebebi ise 2 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hâsıla hedeflenmiş. 500 milyar dolar da ihracat hedeflenmiş. Bu kolay, Türk insanı nice inanılmazı başarmış bir millet. Zor; çünkü Türkiye’nin eğitim ortalaması 6,5. Yani biz aslında orta ikiden biraz terk gibiyiz. Bunu Türkçesi acı ama böyle. O halde 2023 yılında ne yapmak lazım. İşte bu projelere bu genç neslin yetişmesi için düzenlenmekte. Bu zamanın gençleri ülkenin geleceğidir. Bu nedenle bu çocukların yaptıklarını küçük görmemek lazım. Hayalci olmamak lazım ama hayalinin olması lazım.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler