YURTHABER

Sakarya
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sapanca Gölü'nden Endüstriyel Kullanım Amaçlı Su Çekilmesi

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, insani tüketim öncelikli kullanılması, planlanması ve önceliklendirilmesi gereken

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, insani tüketim öncelikli kullanılması, planlanması ve önceliklendirilmesi gereken Sapanca Gölü'nün endüstriyel kullanımın baskısı altında olduğunu belirterek, baskının sona erdirilmesi gerektiğini söyledi.

Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gölün bölgenin yegane içme suyu kaynağı ve kalite bakımından Türkiye'nin ve dünyanın ender göllerinden biri olduğunu anlattı.

Gölün hem Sakarya hem de Kocaeli için içme suyu açısından vazgeçilmez nitelik taşıdığına dikkati çeken Keleş, "Gölümüz mineral değeri çok yüksek, önemli bir su kaynağıdır. Bölgemizin artan nüfusu ve su talebinin artmasıyla göldeki su bütçesi artık limit olarak zorlanmaya başlamıştır. İnsani tüketim öncelikli kullanılması, planlanması ve önceliklendirilmesi gereken göl, maalesef endüstriyel kullanım baskısı altındadır" diye konuştu.

Keleş, endüstriyel kullanımın gölde ciddi sorunlara neden olduğunu savunarak, zaman zaman alg patlaması olduğunu ifade etti.

Göldeki alg patlamasının kirliliğe bağlı olduğunu dile getiren Keleş, şunları anlattı:

"Göl, suyunu kendi kendine yenileyemediği için, su tazelenemediği için 'havuzlanma' dediğimiz etki ortaya çıkmaktadır. Özellikle bu alg türü böyle durumlarda ortaya çıkmaktadır. Hem Dünya Sağlık Örgütü'nün verileri hem Sağlık Bakanlığı'nın ortaya koymuş olduğu veriler hem de uzmanların ifadelerine göre bu alg türü insan sağlığı açısından zararlıdır. Bu konuda tedirginiz.

Sapanca Gölü gibi insani tüketim öncelikli planlanması, kullanılması ve önceliklendirilmesi gereken bir su kaynağından endüstriyel kullanım kesinlikle elini çekmelidir. Endüstriyel kullanımın baskısı sona erdirilmelidir."

-"Şu an bir sorun yok"-

Keleş, yağışların geçen yıllara göre azalması nedeniyle göldeki su seviyesinin 70-80 santimetre daha düşük olduğunu bildirdi.

Yaz ayları dikkate alınarak suyun kalitesi ve ekolojik dengesinin korunması gerektiğini vurgulayan Keleş, şunları dile getirdi:

"Çünkü bu alg patlamasının yaz aylarında ortaya çıkması, daha uzun sürmesi anlamına gelir ve bölgemizde içme suyu bakımından sıkıntı çekeriz. Gerek arıtma teknolojisiyle, gerek arıtma teknolojisinde aldığımız önlemlerle bunu bertaraf ediyoruz. Bu anlamda vatandaşlarımız için bir risk söz konusu değil ama konu sadece içme suyu değil.

Göl, yüzme ve sulama amaçlı olarak da kullanılıyor. Bu anlamda da bu alg türü, içinde ciddi risk barındırıyor. Dolayısıyla konuya sadece içme suyu olarak yaklaşmamak gerekiyor."

"Şu an ortada bir sorun yok, gölde alg patlaması oldu, geçti" diyen Keleş, alg patlamasının yaz aylarında da ortaya çıkabileceğini, konunun takip edilmesi gerektiğini bildirdi.

Rüstem Keleş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bütün doğal su kaynaklarının ekolojik sürdürülebilirliği, ekolojik dengesinin korunması açısından 'su bütçesi' dediğimiz, giren ve çıkan su miktarının doğru ve etkin olarak yönetilmesi gerekiyor. Türkiye'deki birçok su kaynağı su bütçesi etkin olarak yönetilemediği için, su bütçesi aşıldığı ve uzun vadeli sürdürüldüğü için elden çıkmıştır.

Sapanca Gölü için de aynı tehdit söz konusudur. Uzun vadede gölün su bütçesinin etkin yönetilmesi gerekiyor."

Muhabir: Çağrı Turgut - Enes Duran

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler