Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Sosyal fobi nedir? Sosyal fobi tedavisi nasıl olur?

    Yeni insanlarla tanışmaktan kaçınma, toplu yerlerde yemek yiyememe, topluluk içerisinde konuşamama şeklinde ortaya çıkan sosyal fobi, en sık görülen psikiyatrik rahatsızlıklar arasında yer alıyor ve tedavi edilebiliyor. Yaşam boyu görülme oranı % 2 ile 13 arasında olan sosyal fobinin 13-20 yaşları arasında başladığını belirten uzmanlar, hastalığın kadınlarda daha sık görüldüğünü ancak klinik başvurularda erkeklerin daha fazla olduğunu kaydediyor.

    Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, sosyal fobinin kişinin hayatını olumsuz şekilde etkilediğini söyledi.

    BAŞKALARI HAKKIMDA NE DÜŞÜNÜR KAYGISI

    Sosyal fobisi olan kişinin başkaları tarafından olumsuz şekilde değerlendirilmekten aşırı derecede kaygı duyduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, şunları söyledi:

    “Sosyal fobisi olan kişiler, kalabalık ortamlarda bulunduklarında etrafındakiler tarafından olumsuz şekilde değerlendirileceklerini, başkaları tarafından tedirgin, yetersiz, sıkıcı, göz korkutucu pasaklı ya da sevimsiz biri gibi yargılanacaklarını düşünerek yoğun bir kaygı yaşar. Bu kişiler belirtili bir şekilde davranmaktan ya da görünmekten veya kızarma, terleme, kekeleme, bakakalma gibi kaygı belirtileri göstermekten yani başkalarınca olumsuz değerlendirilecek olmaktan yoğun bir şekilde kaygı duyar” diye konuştu.

    TERLEME, KIZARMA VE ÇARPINTI ORTAYA ÇIKAR

    Sosyal fobinin en belirgin belirtisinin kızarma, kaslarda titreme ve çarpıntı şeklinde ortaya çıktığını ifade eden Özgenur Taşkın, “Terleme, midede rahatsızlık, boğazda kuruma, sıcaklık veya soğukluk hissetme, kafada basınç olarak faklı belirtiler de bulunmaktadır” dedi.

    TOPLULUK İÇERİSİNDE KONUŞMAKTAN KAÇINIRLAR

    Sosyal fobisi olan kişilerin topluluk önünde konuşmaktan ve yemek yemekten kaçındığını belirten Özgenur Taşkın, “Bu kişiler, herkesin birbirini görebildiği küçük sosyal gruplarda yer almaktan çekinirler. Yabancılarla konuşmaktan, yeni insanlarla tanışmaktan, toplu yerlerde yemek yemekten, toplum içinde telefon görüşmesi yapmaktan, küçük bir grup etkinliğinde yer almaktan, yetkili biri ile konuşmaktan ya da dinleyiciler önünde konuşmaktan kaçınırlar. Bu sayılanların hemen hemen hiç birini yapamaz ve yapmamak için bahaneler üretir. Bu kaçınma davranışı olarak da adlandırılmaktadır” dedi.

    BİYOLOJİK VE GENETİK FAKTÖRLER ETKİLİ OLABİLİR

    Yapılan araştırmalarda sosyal fobiye sahip olan bireylerin beyinlerinde kimyasal farklılıklar belirlendiğini, özellikle serotonin adı verilen kimyasal maddenin bireylerin beynindeki oranının normalden az olduğuna dair bulgular olduğunu söyleyen Özgenur Taşkın, çocuklukta yetişme biçiminin hastalığın oluşmasında önemli bir etmen olduğunu da sözlerine ekledi. Sosyal fobinin ortaya çıkmasında çevresel faktörlerin etkili olduğunu belirten Özgenur Taşkın, ailesinde ve akraba çevresinde sosyal fobi görülen kişilerin bu hastalığa yakalanma riskinin bir miktar yüksek olduğunu de vurguladı.

    SOSYAL FOBİ SIK GÖRÜLEN BİR HASTALIK

    Sosyal fobinin yaşam boyu görülme oranının % 2 ile 13 arasında olduğunu belirten Psikolog Özgenur Taşkın, “En sık görülen psikiyatrik hastalıklardan biridir. Türkiye’de üniversite öğrencileri ile yapılan araştırmada deneklerin %24’ünde bu hastalığın olduğu saptanmıştır. Sosyal fobi erken ve geç ergenlik dönemi arasında başlar. Bu da 13 ile 20 yaş aralığına tekabül eder. Kadınlarda daha sık görüldüğü ancak klinik başvuruda erkeklerin daha fazla oranda olduğu gözlenmiştir” dedi.

    SOSYAL FOBİ TEDAVİSİ OLAN BİR HASTALIK

    Sosyal fobinin tedavi edilebildiğini, ilaç tedavisinin yanı sıra psikoterapi uygulamalarının bulunduğunu söyleyen Psikolog Özgenur Taşkın, “Sosyal fobide ilaç tedavisi ve psikoterapi uygulanır. Hastanın durumuna göre bazen tek başına psikoterapi, bazen ilaç tedavisi uygulansa da genelde her ikisinin beraber uygulanmasında başarı daha yüksektir. Sosyal fobide en sık uygulanan terapilerden biri Bilişsel ve Davranışçı Terapi’dir. Bu psikoterapi türü, hastanın kaygılarının nedenini araştırmasına ve korkularıyla yüzleşmesine imkân sağlar. Araştırmalar, özellikle uzun vadeli bilişsel davranış terapisinin ilaçlardan daha etkili olduğunu gösteriyor” dedi.

    ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLEBİLİR

    Çocukların da anksiyete yaşayabileceğine değinen Özgenur Taşkın, “Çocuklarda anksiyete, ağlama, huysuzluk gösterme, donakalma ya da yabancı insanların olduğu ortamlardan uzak durma şeklinde ortaya çıkabilir. Yetişkin bireyler korkularının anlamsız olduğunun farkındadır fakat çocuklar bunu fark etmezler. Fobiye bağlı olarak yoğun iç sıkıntısı da çekebilirler. Bu da okulda kapasitesinin altında performans göstermelerine sebep olabilir” uyarısında bulundu.

    AİLE DESTEĞİ ÖNEMLİ

    Sosyal fobinin tedavisinde aile desteğinin önemine işaret eden Psikolog Özgenur Taşkın, şüphelenilen durumlarda aile veya arkadaşların bireyi profesyonel destek almaya teşvik etmesi ve destek olması gerektiğini belirterek “Hatta bireyin izni doğrultusunda bu profesyonel desteğin, aile ile birlikte alınması tedavi ve terapinin olumlu sonuçlanması açısından faydalı olacaktır” dedi.

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler