YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tobb Etü'deki '2. Uluslararası İlişkiler Ve Diplomasi Sempozyumu'

TOBB ETÜ Uluslararası Demokrasi Topluluğu'nun 26-27 Mart'ta düzenlediği '2. Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Sempozyumu'nda Dışişleri...

Tobb Etü'deki '2. Uluslararası İlişkiler Ve Diplomasi Sempozyumu'

TOBB ETÜ Uluslararası Demokrasi Topluluğu'nun 26-27 Mart'ta düzenlediği '2. Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Sempozyumu'nda Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, geleceğin diplomat adaylarına Dışişleri Bakanlığı ve diplomasi mesleğini anlatan ayrıntılı bir sunum yaptı.

Toplam 27 üniversiteden 300 uluslararası ilişkiler bölümü öğrencisinin izlediği sempozyuma katılan Koru, Türkiye'nin şu anda yurtdışı temsilcilik sayısının 202'ye çıktığını ve personel sayısının da 6 bini geçtiğini ifade ederek, bunlardan 2 bininin meslek memuru olduğunu söyledi. Daha 2005 yılında bakanlıktaki meslek memuru sayısının bin 500 olduğunu, 6 yılda bu sayının yüzde 25 arttığını vurguladı. Dışişleri Bakanlığı'nda meslek memuru olarak işe girebilmek için KPSS sınavının ardından 3 aşamalı bir başka sınav yaptıklarını anlatan Koru, bir yabancı dili çok iyi bilmenin burada çok önemli olduğunu kaydetti. Dışişleri Bakanlığına girerken ikinci yabancı dili bilmenin adaylara avantaj sağlayacağına dikkat çeken Koru, gençlere İngilizcenin yanı sıra ikinci dil öğrenmelerini tavsiye etti.

Koru, Dışişlerine girdikten sonra genç diplomat adaylarını yerel dilleri öğrenmeye teşvik ettiklerini söyleyerek, ayrıca yurt dışında yüksek lisans yapma, Türkiye'deki bazı üniversitelerde de personeli bölge uzmanlığına yöneltmek için tezsiz yüksek lisans programında okuma imkanı verdiklerini, üniversite 2. ve 3. sınıf öğrencilerine yönelik olarak da yaz ve kış okulları programları açtıklarını bildirdi. Koru, son yapılan düzenlemelerdeki eşit işe eşit ücret ilkesi gereği, Dışişleri Bakanlığı meslek memurlarının maaşlarının ise iyileştirilerek 2 bin 700-3 bin TL düzeyine yükseltildiğini, yurtdışı göreve atanıldığında ise mahrumiyet bölgelerinde çalışanlara daha cazip maaş ve mali imkanlar tanındığının altını çizdi.

TOBB ETÜ Uluslararası Demokrasi Topluluğu Başkanı Mert Aytekin ise bu etkinliği bir gelenek haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz programımıza Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen Üniversite temsilcilerinin göstermiş olduğu yoğun ilgi bizlere bu geleneğin temellerin güçlü bir şekilde atıldığını gösteriyor. Umut ediyoruz ki her yıl Mart ayında TOBB ETÜ Türkiye genelinde uluslararası ilişkilercilerin buluşma noktası haline gelecektir" dedi.

'2. Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Sempozyumu'na alanlarında uzman toplam 17 akademisyen, analist, diplomat ve gazeteci katıldı. Katılımcılar; 'Türk dış politikasında düşünce kuruluşlarının rolü', 'Dışişleri Bakanlığı perspektifinden Türk dış politikası', 'Uluslararası ilişkiler eğitiminde yüksek lisans ve doktora programları', 'Medya ve uluslararası ilişkiler', 'Uluslararası ilişkiler akademisyenleri perspektifinden Türk dış politikası' başlıklı oturumlarda görüşlerini açıkladılar.

'2. Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Sempozyumu'na katılım sağlayan üniversiteler ise şöyle sıralandı:

"Abant İzzet Baysal, Ahi Evran, Anadolu, Ankara, Bahçeşehir, Başkent, Bilkent, Çankaya, Çankırı Karatekin, Ege, Eskişehir Osmangazi, Gazi, Hacettepe, İstanbul, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Selçuk, Turgut Özal, Yıldırım Beyazıt, Sabancı, Yalova, Çanakkale, Melikşah, Uludağ, ODTÜ ve Atılım."

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler