YURTHABER

Diyarbakır
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Toplumsal Sorunlar ve Yeni Anayasa" araştırması

BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, "Yeni anayasa, Kürt sorununu, anadilde eğitim sorununu çözmeyecekse hiç bir sorunu çözmeyecektir" dedi.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, "Yeni anayasa, Kürt sorununu, anadilde eğitim sorununu çözmeyecekse hiç bir sorunu çözmeyecektir" dedi.

Sosyal Siyasal Araştırmalar Merkezi (SAMER) tarafından Ağrı, Batman, Bitlis, Bingöl, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Tunceli'de "Toplumsal Sorunlar ve Yeni Anayasa" konulu araştırma sonucu Diyarbakır Dedeman Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Samer Koordinatörü Çetin Gürel yaptığı konuşmada, aralarında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD), Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) ile Güneydoğu Genç İş Adamları Derneği'nin (GÜNGİAD) de yer aldığı bazı sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla yaptıklarını araştırma konusunun Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yaşayan yurttaşların yeni anayasaya dair algı, beklenti ve talepleri ile toplumsal sorunlara ilişkilerin algılarının belirlenmesi olduğunu söyledi.

Araştırmaya katılanların yüzde 82,3'nün Kürt, yüzde 7,3'nün Arap ve yüzde 9,1'nin Türk olduğunu ve bölge halkında 1982 anayasasına ilişkin genel algının olumsuz olduğunu kaydeden Gürel, araştırmaya katılanların yüzde 87'sinin Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu düşündüğünü belirtti.

Gürel, araştırmaya katılanların yeni anayasa ihtiyacının en temel faktörünün Kürt sorunu olduğunu ifade ettiğini bildiren Gürel, "Toplumsal sorunlar sıralamasında yüzde 50.8 oranla Kürt sorunu birinci en önemli toplumsal sorun ve yüzde 41 oranla ekonomik sorunlar en önemli ikinci toplumsal sorun olarak gösterilmektedir" dedi.

Toplantıya katılan BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, yeni anayasa yapılmasının en büyük nedeninin Kürt sorunu olduğunu savunarak, "Yeni anayasa Kürt sorunu, anadilde eğitim sorununu çözmeyecekse hiç bir sorunu çözmeyecektir." diye konuştu.

Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar ise, dışarıdan bakıldığında bu araştırmanın BDP'nin taleplerini yansıtan bir çalışma gibi görülebileceğini oysa BDP'lilerin de kendi açısından baktığında eleştirebileceği bir araştırma olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Herkes eleştiriyorsa bu objektif bir çalışmadır. Özellikle ana dilde eğitim talep edenlerin oranın yüzde 90'nın üzerindedir. Bu nedenle anadil eğitimi önündeki engelin önü açılmalıdır. Ayrıca statü isteyen Kürtlerin oranı çok yüksek. Bu durum 'Kürtler ne istiyor-' tartışmalarını ortadan kaldırıyor. Halk taleplerini ortaya koyuyor. Çok önemli bir şey daha var. Birlikte yaşama iradesinin Kürtler açısından ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Çoğulcu toplum yapısının korunması gerektiğini, Kürtlerin daha çok daha buna vurgu yaptığını ve arzuladığını gösteriyor. Araştırma, mevcut idari yapının sürdürülmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Bu çok önemlidir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler