YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TÜRKONFED'den 'kalkınma Ajanslarının Bölgesel Kalkınmada Rolü' Raporu

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), kalkınma ajanslarının bölgesel kalkınmada rolünü konu alan bir...

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), kalkınma ajanslarının bölgesel kalkınmada rolünü konu alan bir rapor ortaya koydu. Konfederasyon Başkanı Erdem Çenesiz, "Bulgulara bakıldığında kimi bölgeler rekabet adına zayıf. Onun için kalkınma ajansları ikili bir yapı tercih etmeli. Zayıf bölgeleri ayrı ele almalı, buralarda öncü ve yönlendirici bir rol oynamalıdır. Rekabet gücü ve geliri fazla olan bölgelerde ise tamamlayıcı bir rol oynamalıdır. Öte yandan yeni teşvik paketi mühimdir. Bununla kalkınma ajansları görevlerinin çatışma ve çakışma alanlarına bakılmalı." dedi.

TÜRKONFED'in 'Bölgesel Kalkınma ve Kalkınma Ajansları' raporu basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı. Toplantıda bölgesel ve sektörel kalkınmanın önemini vurgulayan TÜRKONFED Başkanı Erdem Çenesiz, bu anlamda yeni bir rapor ortaya koyduklarını ifade etti. Raporda bölgesel kalkınma ve kalkınma ajanslarına odaklandıklarını dile getirdi. Belgede yatırımcıların yanında Kalkınma Bakanlığı ve kalkınma ajanslarının görüşlerinden yararlandıklarını anlatan Çenesiz, ajanslarının bölgesel kalkınma ve büyüme sorunlarına cevap vereceği şartlar ile etkin faaliyet yöntemleri ile ilgili saptamalarda bulunduklarını belirtti.

Çenesiz, "Türkiye ekonomide dinamik bir yapı ortaya koyuyor. Bu dinamik yapıdan her bölge aynı oranda yararlanamıyor. Bölgeler arası kalkınma farkı derinliğini koruyor. Onun için makro politikalar mikro politikalarla desteklenmelidir. Bölgeler incelenip sorunları saptanmalı, yeni öneriler getirilmelidir. Bölgenin zayıf ve güçlü yanları ortaya koyulmalı, rekabet ortamı oluşturulmalıdır. Ayrıca ilgili bölge ya da bölgelerde yatırım ortamı iyileştirilmelidir." şeklinde konuştu.

'Bölgesel Kalkınma ve Kalkınma Ajansları' adlı raporu hazırlayan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Doğruel de kalkınma ajanslarının bölgesel büyüme ve rekabet bağlamında önemli olduğuna temas etti. Raporun sonuçlarını paylaşan Doğruel, belgenin odağında bölgesel rekabet ve kalkınma ajanslarının bulunduğunu bildirdi. Bu anlamda kalkınma ajanslarının büyüme ve kalkınmaya ivme katacak, rekkabet ortamı oluşturacak bir yapı olarak görüldüğünü ifade etti.

Raporu hazırlarken Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) farklarında OECD veri tabanı kullanıldığını, OECD ve BRIC ülkeleri ile ilgili verilere yer verildiğini ifade eden Doğruel, şunları aktardı:

"Bölgeler arası kişi başına GSYİH makası gelişmiş ülkelerde 2; Meksika, Şili, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde de 4 dolaylarında. Türkiye'de kişi başına GSYİH'de 21 bin 628 dolar ile İstanbul birinci iken, 4 bin 911 dolar ile Van, Muş, Bitlis ve Hakkari son sırada."

Raporda yer aldığı gibi kalkınma ajanslarına ikili yapı öneren Doğruel, "Zayıf bölgelerde kalkınma ajansları önder ve yönlendirici olsun, güçlü bölgelerde ise tamamlayıcı. Yeni teşvik paketinin kalkınma ajansları ile idarelerinin görev ve amaçları ile çakışmamalı." tavsiyelerinde bulundu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler