YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TZOB Genel Başkan Vekili Sorman:-"Türkiye'de Üretim Planlaması Olmadığı Için Yaklaşık 45, 50 Milyar Dolar Tarımsal Israf Söz Konusu. HedefimizTürkiye'de Tarımsal Üretim Planlamasının Yapılması Veçiftçilerimizin Gelir Seviyesinin Yükseltilmesi"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkan Vekili Nuri Sorman, "Türkiye'de üretim planlaması olmadığı için yaklaşık 45,50 milyar dolar tarımsal

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkan Vekili Nuri Sorman, "Türkiye'de üretim planlaması olmadığı için yaklaşık 45,50 milyar dolar tarımsal israf söz konusu. Hedefimiz Türkiye'de tarımsal üretim planlamasının yapılması ve çiftçilerimizin gelir seviyesinin yükseltilmesi" dedi.

Sorman, Muğla Öğretmenevi'nde yapılan toplantıda il ve ilçe ziraat odaları başkanlarıyla bir araya geldi. Sorman, burada yaptığı konuşmada, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın direktifleri doğrultusunda gelişmiş ülkelerde olduğu gibi tarım politikalarının sivil toplum örgütleri vasıtasıyla uygulanmasını temin için tüm illeri dolaştıklarını söyledi.

İllerde tarımsal sorunlar üzerine yapacakları görüşmelerde ortaya çıkan sonuçları rapor haline getirerek Başbakan ve ilgili kurumlara vereceklerini bildiren Sorman, Türkiye'de tarımsal üretim planlamasının yapılması ve çiftçilerin gelir seviyesinin yükseltilmesi amacıyla çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Türkiye'nin bir tarım ülkesi olmasına rağmen üreticilerin elde ettikleri gelirin düşük olduğunu savunan Sorman, "Türkiye'de üretim planlaması olmadığı için yaklaşık 45, 50 milyar dolar tarımsal israf söz konusu. Hedefimiz Türkiye'de tarımsal üretim planlamasının yapılması ve çiftçilerimizin gelir seviyesinin yükseltilmesi" diye konuştu.

Türkiye'nin bu yıl yağışa doyduğunu kaydeden Sorman, "Afete dönüşmemesi halinde yağışlar faydalı. Fakat özellikle sele maruz kalan bölgelerde hububat ekili alanlarda bazı zararlar oluştu. Önümüzdeki üretim dönemi sorunsuz geçerse çiftçimiz mutlaka bu yağmurların faydasını görecektir" diye konuştu.

Sorman, samanın bugüne kadar çok değer kazanmayan ve israf edilen bir ürün olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Yasak olmasına rağmen daha önce samanlar yakılıyordu. Ama artık Türkiye bu aşamaları geçmiştir. Bunları değerlendirebilmek için sivil toplum örgütlerine öncelik tanınması lazım. Bugün dünyada tarımsal ürün artıklarından biyoenerji üretilmekte, normal enerji fiyatlarından daha yükseğe satılmaktadır. Yem bitkiler ve samanlar değerlendirildiği zaman fiyatlarındaki yüksek artış ve ithal edilmesi gibi sorunların artık yaşanmayacağını tahmin ediyoruz."

Muhabir: Durmuş Genç

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler