YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yapı Denetimi Hayat Kurtarıyor

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Genel Başkanı Hüseyin Kaya, yüzde 96'sı deprem riski altında olan Türkiye'de, özelikle taşıyıcı sistemde kullanılan

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Genel Başkanı Hüseyin Kaya, yüzde 96'sı deprem riski altında olan Türkiye'de, özelikle taşıyıcı sistemde kullanılan beton, demir ve tuğla malzemelerinin tavizsiz denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güvenli yapı için sağlam zemin, mevzuata uygun proje, güvenli malzeme kullanımı ve etkin bir yapı denetimi gerektiğini belirtti.

Bu dört ayak ile birlikte yapının da güvenli olacağını, dolayısıyla depremlerde can ve mal kaybının azalacağını ifade eden Kaya, güvenli yapı için gerekli güvenli malzemenin takibi noktasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın görevleri bulunduğunu dile getirdi.

Malzemenin şantiye sahasına girene kadar denetimin bakanlık görevlilerine ait olduğunu anlatan Kaya, "Malzeme şantiyeye girdiği andan itibaren de denetim, orada görevli mühendis ve mimarlarımız tarafından yapılıyor. Bu yeni bir konu ve iyi anlatılması lazım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sektördekileri bu konularda bilgilendirmesi amacıyla gerçekleştirdiği Yapı Malzemeleri Bölgesel Eğitim Semineri etkinliğini destekliyoruz" diye konuştu.

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği'nin 2007 yılında yürürlüğe girdiğini ancak malzemelerde "CE" ve "G" belgesi uygulamasının 1 Temmuz 2010'dan itibaren zorunlu hale geldiğini belirten Kaya, şöyle devam etti:

"Bu yönetmelik bugüne kadar yeterince anlaşılamamış, uygulanamamıştır, geç kalınmıştır ancak bundan sonra iyileştirme yapmak gerekiyor. Bunu da yapmak için özellikle yapı denetimi sektöründe sorunların giderilmesi lazım. Kamu adına bu görevi yapıyorsak, etkili bir denetim yapmamız için bağımsız olmamız lazım. Bağımsız olabilmemiz için de müteahhitler tarafından seçilmememiz lazım. Nasıl ki hakim, savcı, vergi denetmenimiz atanarak geliyorsa, biz de eğer o şantiyeye atanarak gidersek oradaki her türlü kontrolümüzü yaparız. Ayrıca her türlü yetkimiz ve sorumluluğumuz da olur. Ama sistemimizde eksiklerimiz var. Bakanlığımız bu konuyla ilgilenirse sorunu hep beraber çözer, ülke için daha faydalı şeyler yaparız."

-"Hazır çimento üretimi iyi bir düzeye geldi"-

Özellikle taşıyıcı sistemlerde kullanılan malzemelerin çok önemli olduğunu vurgulayan Kaya, "Ülkemizin yüzde 96'sı deprem riski altında, dolayısıyla özelikle taşıyıcı sistemde kullanılan beton, demir, tuğla malzemelerinin tavizsiz denetlenmesi lazım. Geri kalan diğer malzemeler değiştirilebilecek malzemelerdir. Örneğin lavabonuzun CE belgesi yoktur ama siz onu söker, yeniden takarsınız. Dış cephede mantolamada kullanılan malzemeye müdahale edilebilir ama kolonlarda kullanılan demire müdahale edilemez, beton değiştirilemez" dedi.

Kaya, tüm yapı malzemelerinde hile yapılabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İyi niyetli olmak, etik kurallara bağlı kalmak ve ahlaklı olmak lazım, yoksa siz hepsinde de hile yaparsınız. Geçmiş yıllara baktığımızda en kolay hile katılabilecek yapı malzemesi beton ve demirdi. Ancak artık günümüzde bütün beton üretici firmaların hemen hepsinde belgelendirme var, o bilinç oluşmuştur. Yapı Denetim Kanunu ile beraber Türkiye'de hazır çimento üretiminde ciddi iyileşmeler oldu. 2000'den 2007'ye kadar zaman zaman gördüğümüz düşük değerler, artık tespit edilmiyor. Hazır beton üretimi iyi bir düzeye geldi. Yapı denetimini bizim yaptığımız binalarda, özellikle de taşıyıcı sistemde yüzde 90 oranında başarı sağlandı. Son Van depremini örnek verecek olursak, Van'da 1 Ocak 2011'den itibaren yapı denetimi uygulanmaya başlanmıştı. 23 Ekim'de meydana gelen depremde 64 denetimli binamız vardı. Bu binalardan hiçbirinde çatlak bile oluşmadı. Bu da yapı denetiminin en azından taşıyıcı sistemde çok iyi yapıldığını gösteriyor."

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği'ne ülke genelinde kayıtlı bin 500 firmadan yüzde 80'inin üye olduğunu belirten Kaya, "Diğerleri de yeni oluştuğu için üye olma aşamasında. Her ilde şubemiz veya temsilciliğimiz var. Her yere ulaşabiliyoruz. Yapı denetim sisteminde görevli 100 bine yakın mimar, mühendis var. Bu mühendis ordusundan faydalanılması gerekiyor. İşbirliği yaparsak, ülkemizi daha güvenli hale getiririz" diye konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler