Ege Bölgesi'nin en büyük göllerinden biri olan Aydın'ın Söke ile Muğla'nın Milas İlçeleri'ni birbirine bağlayan karayolunun kenarındaki Bafa Gölü, can çekişmeye devam ediyor.
Bafa Gölü'nde köpükler oluştuğunu gören köylüler, durumu Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) bildirdi. EKODOSD Bilim Danışmanı Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, dernek üyeleriyle birlikte gölde incelemelerde bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Kesici, kıyıda biriken ve kar yağmış gibi bir görüntü oluşturan köpükleri inceledi. Yrd. Doç. Dr. Kesici, "Bafa Gölü'nün su ekosistemi, çevresindeki havzanın toprak yapısı, bitki topluluğu, en ucuz ve sağlıklı bir arıtma düzeni ve akış depolama alanıdır. Bafa gölü yıllardır Büyük Menderes Nehri'nin endüstriyel, kültürel ötrofikasyon atıklarıyla çöp-atık alanına döndü. Radikal çözümler alınmaması sonucunda, bu mevsim yağışlarla suyu yaz aylarına nazaran daha temiz olması gerekirken, Bafa Gölü'nün en hassas kesimlerinden olan Serçin'de göl kirlilikten köpürdü. Analiz için vakit kaybetmeye gerek yok. Bafa Gölü, yazın yeşile boyanarak, kışında köpürerek kirlendiğini dışa vurmaktadır" dedi.
GÖL SUYU KULLANILMAMALI UYARISI
Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, köpüklenmenin görüldüğü sularda her türlü bakteriyolojik etkenin de bulunması nedeniyle, suların kullanımına ve hayvanlara içirilmesine, durum normale dönünceye kadar izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Bafa Gölü'nün iyileştirilmesinde, önceliğin biyolojik temizlenme yöntemleriyle gerçekleştirilmesi gerektiğini de savunan Yrd. Doç. Dr. Kesici, "Bu yöntem doğal göllere, doğal bir müdahale şeklidir. Yağışların en bol olduğu bir kış yaşamamıza ve daha mart ayında olmamıza rağmen, göl suyundaki renk, köpüklerdeki değişimlerin, yaz ayında yaşanacak tehlikenin sinyalini şimdiden vermektedir" diye konuştu.
EKODOSD UYARMIŞTI
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Bafa Gölü'ndeki kirlililğin önüne geçilmesi için neler yapılabileceği konusunda bilim insanlarıyla yaplan çalışmaları, ilgili kurumlara aktarıldıklarını hatırlattı. Sürücü, "Büyük Menderes, Afyonkarahisar'ın Dinar İlçesi yakınlarındaki Suçıkan Mevkisi'nden doğup, deltanın kafa bölgesinde Ege Denizi'ne ulaşmakta. Yol boyunca, çevredeki endüstriyel işletmelerin, kentlerin ve tarımsal kirliliğin yarattığı tehditler kaldırılması gerdekir. Geçtiğimiz yaz yeşile boyanan, bu kış beyaza dönen gölün önlem alınmadığı takdirde ne renk olacağı belirsizdir. İlgili kurumlar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, yöre insanları elbirliğiyle göldeki ekolojik dengenin daha fazsala bozulmaması için bir araya gelmeli, etkili çözümlerle gereken acil olarak yapılmalıdır" dedi.
EKODOSD'un Bilim Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Kesici'yle göldeki incelemenin ardından hazırlanan raporun Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na gönderileceği bildirildi.
DHA
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz