Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Yıllar Geçse de Hafızalardan Silinmeyecek Müslüm Gürses Şarkıları

7 Mayıs 1953 yılında Fıstıközü, Halfeti, Şanlıurfa’da doğan Müslüm Akbaş’ın, henüz 3 yaşındayken ailesi Adana’ya göçer. Türkmen kökenli babası, bağlama çalmayı ve türkü söylemeyi seven bir rençberdir. Çocukluk yılları Adana’da geçen sanatçı, henüz 12 yaşındayken çay bahçelerinde ve gazinolarda şarkı söylemeye başlamış ve beğenilen sesi ile yeni hayatına ilk adımı atmıştır.

Yıllar Geçse de Hafızalardan Silinmeyecek Müslüm Gürses Şarkıları

Emmioğlu / Ovada Taşa Basma - 1968

Emmioglu-Ovada Tasa Basma 1968 Henüz ilkokulu bitirdiği 14 yaşında Adana’da bir aile çay bahçesinin düzenlediği ses yarışmasını kazanan Müslüm Akbaş, ilk 45’liğini 1968 yılında çıkardı. Bir yüzünde sözü ve müziği Ekrem Aydostlu’ya ait olan "Emmioğlu", diğer yüzünde ise sözleri ve müziği Mehmet Genç’e ait olan "Ovada Taşa Basma" yer alıyordu. İlk 45’liğini çıkardığı sırada Adana ve çevresinde hatırı sayılır bir dinleyici kitlesi oluşmuştu bile. Bu arada gittiği Halkevi ve çevresinde sesinin güzelliğinden dolayı Müslüm Gürses olarak anılmaya başlandı.

Sevda Yüklü Kervanlar

Sevda-yuklu-kervanlar 1969 yılına kadar iki 45’lik plak daha çıkaran sanatçı, nihayet İstanbul’a gelerek Palandöken plak firmasından çıkardığı plağın bir yüzünde "Sevda yüklü kervanlar" diğer yüzünde ise "Vurma güzel vurma" isimli şarkılar bulunuyordu. Müslüm Gürses bu plakla 300.000 satış rakamına ulaşarak bir rekora imza atmış ve ilk büyük çıkışını da gerçekleştirmiştir.

Ben İnsan Değil Miyim?

ben insan değil miyim "Sevda yüklü kervanlar" şarkısı ile yakaladığı çıkış ve kırılan satış rekorunun ardından askerliğini yaparak bir süre sanat yaşamından uzak kalan Müslüm Gürses, askerlik dönüşünde 45’likler çıkarmayı sürdürdü. İkinci büyük çıkışını 1971 yılında çıkarmış olduğu 45’likte yer alan "Ben insan değil miyim" isimli şarkısıyla yapan Müslüm Gürses, artık ciddi bir dinleyici kitlesine sahip olmuştu. Çok küçük yaşlarda müzik dünyasına adım atarak, hızlı adımlarla basamakları tırmanan Müslüm Gürses’in ileriki yıllarda oluşacak fanatik dinleyici kitlesi ve toplum üzerinde oluşturduğu benzersiz etkiler, tezlere konu olarak incelenecektir.

Unutamadım

müslüm gürses "Unutamadım" veya "Kaç kadeh kırıldı" isimleriyle bilinen şarkının sözleri Şakir Askan’a, bestesi Burhan Bayar’a ait. Müslüm Gürses’in en çok sevilen şarkıları arasında yer alan "Unutamadım" çok renkli ve çok sesli müzik yaşamında, dinleyiciye sunduğu pek çok sevilen şarkıdan sadece bir tanesidir.

Hangimiz Sevmedik

hangimiz-sevmedik-müslüm Sözlerini Ali Tekintüre’nin şiiri olan ve beste ve düzenlemelerini Ali Osman Erbaşı’nın yaptığı "Hangimiz sevmedik" Müslüm Gürses’in 1994 yılında dinleyicilere sunduğu en sevilen şarkılarından biridir. "Damar" olarak tabir edilen arabesk şarkılar arasında hatırı sayılır bir yeri olan şarkı, aynı zamanda damar şarkılar arasında klibi de olan ender şarkılardandır. Tüm sanat yaşamı tartışmalara ve ilklere konu olan Müslüm Gürses’in klasikleşmiş şarkılarından biri olan "Hangimiz Sevmedik", Müslüm Gürses’i dinlemeye yeni başlayacak olanlara tavsiye edilen ilk şarkıdır.

Affet

Affet Müslüm Baba’nın tüm sanat yaşamı, hayran kitlesini sürekli arttıran, benzersiz ilkler ve projelerle dolu. Edebiyat dünyamızın ünlü şair ve yazarlarından biri olan Murathan Mungan ile birlikte oluşturdukları bir proje olan "Aşk Tesadüfleri sever" albümü, Rock ve Pop müziğinin en önemli olanlarından, özenle seçilen yabancı şarkılara, Murathan Muıngan’ın sözleriyle oluşturulmuş. Müslüm Baba’nın kendisine özgü, eşsiz tarzıyla yaptığı yorumlarla oluşturulan bu albüm, aynı zamanda ülkemiz müzik dünyası için de benzersiz bir çalışma. Bu albümde bulunan ve Rock dinleyen herkesin yakından tanıdığı Rainbow’a ait Temple of The King’in aranjmanı olan "Affet", Müslüm Baba’nın en çok sevilen şarkıları arasında kendisine yer bulmuş durumda. Müslüm Gürses’in müzik adına yaptığı eşsiz çalışmalarının en önemli örneği olan bu albüm, onu tanımayanları rahatsız edecek ve aynı zamanda çok şaşırtacak bir projedir.

Nilüfer

Nilüfer "Aşk Tesadüfleri Sever" albümünde yer alan bir diğer şarkı olan Nilüfer'in, sözleri Murathan Mungan’a, bestesi ise Sunay Özgür’e ait. Bu eşsiz albümde yer alan pek çok diğer şarkı gibi, çok sevilen Müslüm Gürses şarkılarından biri olan "Nilüfer" yeni nesile Müslüm Gürses’i tanıtan şarkılar arasında yer alıyor.

Seni Yazdım

muslum-gurses-Seni Yazdım Bayar Müzik’ten 1986 yılında çıkardığı "Küskünüm" albümünde yer alan "Seni Yazdım Kalbime" Müslüm Baba’nın damar olarak tabir edilen, çok dinlenen ve çok sevilen şarkıları arasında yer alıyor. Şarkının sözleri Altın Karakaya, bestesi ise Burhan Bayar’a ait. Solmadan gel artık aşkımın gülü Olsa da konuşsa kalbimin dili Küçücük dünyamda bir bilsen seni Görünmez yazıyla yazdım kalbime

Tutamıyorum Zamanı

müslüm gürses Sanatçının 2008 yılında yayınladığı albümü olan "Sandık", Müslüm Baba'nın ilklerle dolu sanat yaşamında, yine bir ilk olarak hayranlarına ulaştırdığı bir proje. Kendi tarzının tamamen dışında hatta aykırı sayılabilecek tarzlardan seçilmiş şarkıları, kendi yorumuyla söylediği bu albümde, Ajda Pekkan, Fikret Kızılok, Kenan Doğulu, Sezen Aksu gibi ünlü ses sanatçılarının şarkılarının yorumlarını bulabilirsiniz. Kenan Doğulu’nun 2001 yılında söylediği ve tüm zamanların en çok sevilen şarkılarından biri olan Tutamıyorum zamanı’na Müslüm Baba’nın yapmış olduğu yorum da dinleyiciler tarafından çok sevildi.

Tanrı İstemezse

Tanri-istemezse 1982 yılında aynı isimle çıkardığı albümdeki "Tanrı İstemezse" isimli şarkı, sanatçının damar olarak nitelenen şarkıları arasında bulunan en önemli eserlerdendir. Orjinali Ümmü Gülsüm’ün El-Hobb Kolloh olan şarkının düzenlemeleri Mustafa Sayan’a, unutulmaz sözleri ise Ali Avaz'a ait. Tartışmasız bir Müslüm Baba klasiği olan olan şarkı, damar şarkılar arasında ilk sıralarda yer alır.

İtirazım Var

muslum-gurses-itirazim-var Müslüm Gürses’in ses sanatçılığının yanı sıra, amatör olarak başladığı ve sonradan 38 filme ulaşan bir aktörlük kariyeri de bulunuyor. 1981 yılında Serpil Çakmaklı ile birlikte başrolünü oynadığı "Mutlu ol Yeter" filminde seslendirdiği "İtirazım Var" isimli şarkı, Müslüm Baba’nın klasikleşmiş damar şarkılarından biri olarak nitelendirilir. Müslüm Gürses’in çok yönlü sanatçılığı sadece sahnelerle sınırlı değil, aynı zamanda söz yazarlığı, beste çalışmaları, aktörlük gibi diğer sanat dallarında da iddialı işler ortaya koyar.

Hasret Rüzgarları

Hasret-Ruzgarlari Sanatçının 1986 yılında çıkardığı "Küskünüm" albümünde yer alan "Hasret rüzgarları" şarkısının bestesi Burhan Bayar’a, sözleri ise Şakir Askan’a ait. Müslüm Baba’ nın en çok sevilen ve en çok dinlenen klasik şarkılarından biri olan "Hasret rüzgarları" fanatik arabesk dinleyicilerinin vazgeçilmez şarkıları arasında yer alıyor.

Senden Vazgeçmem

Senden-Vazgecmem 1994 yılında aynı isimle Elenor Müzik’ten yayınlanan albümde yer alan "Senden Vageçmem" isimli şarkı, Müslüm Gürses’in tarzını en çok yansıtan, en çok sevilen ve dinleyiciler tarafından en çok bilinen şarkıları arasında yer alır. Damar olarak adlandırılan şarkılar arasında da ilk sıralarda gelen şarkı, arabesk müzik dinleyicileri tarafından da klasik olarak bilinir. Çok yönlü sanatçı Müslüm Gürses’in sanat yaşamı boyunca 82 albüm ve bunun yanısıra pek çok 45'likte söylediği yüzlerce şarkı arasından, en çok bilinen şarkılarını beğeninize sunduk. Müslüm Gürses’in sanat yaşamı ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için, benzersiz çalışmalarını derinlemesine incelemek en doğrusudur.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler