Gelenekler Haberleri

Gönül Dağı dizisi eski gelenekleri yaşatmaya devam ediyor! '' Evinizde hasta var yemek yapanınız yoktur şimdi...''

Gönül Dağı dizisi her bölümüyle izleyicileri ekrana kilitlemeye devam ediyor. Bir bozkır hikayesinin anlatıldığı dizi izleyiciler tarafından iyice sahiplenilmiş durumda. Amcaoğulları Taner, Veysel ve Ramazan'ın bazen acıklı bazen komik hikayelerinin anlatıldığı Gönül Dağı dizisinde bu akşamki bölümde eski gelenekler yeniden canlandırıldı.

Magazin 2023-01-28 23:23:12

Gadir Hum Bayramı nedir? Gadir Hum Bayramı'nda neler yapılır, gelenekleri neler?

Gadir Hum Bayramı'nın anlamı ve bugüne özel gelenekler merak ediliyor. Hz. Muhammed'in Veda Haccı dönüşü Hazreti Ali'yi taltif ettiği gün olarak anılmakta olan Gadir-i Hum Bayramı iki gün süresince kutlanacak. Peki Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı’na ek olarak Hicrî takvime göre Zilhicce Ayı’nın On Sekizinci günü kutlanan bu bayramda neler yapılır? İşte anlamı ve gelenekleri...

Haber 2022-07-17 00:54:06

Cinsel hayatınızı baltalamayın: Fiziksel, psikolojik sorunlar, gelenekler derken…

Psikolojik ve fiziksel sorunlar, gelenekler, ilaçlar, yetiştirilme tarzı, çiftler arası sorunlar… Toplumumuzda tedavi için hekime gitmeye çekinilen, hatta pek çok kişinin kendisine bile itiraf etmeyerek çıkmaza girebildiği cinsel sorunlar, boşanmalara da yol açabiliyor. Sağlıklı cinselliğin yol haritası için çekinmeden profesyonellerden destek alabilirsiniz. Tabu olarak görülen ama aslında hayatın gerçeği olan cinsel sorunlar için cinsel terapi sayesinde başarılı sonuçlar sağlanabiliyor.

Haber 2022-06-28 09:07:53

Veriler ortada: Cinsel tatmini artırıyor!

Erkeklerde sünnet eskiden genellikle dini ve kültürel gelenekler gereği yaptırıldı. Ancak zaman içinde erkek sağlığına olan faydaları keşfedildikçe dünya çapında sünnet yaptıran erkeklerin sayısı da büyük oranda yükseldi. Bilimsel olarak sünnet derisinin penis ucundan çıkarılması sadece sağlık açısından değil cinsel hayat açısından da avantaj sağlıyor.

Haber 2022-06-16 11:51:44

Aydın'da damada düz kaşıkla asfalttan yumurta toplattılar

Pandemi ve Ramazan ayının sona ermesi ile birlikte Efeler diyarı Aydın’da eski usul düğünler yeniden başladı. Sosyal mesafe ortadan kalkınca olan damatlara oldu. Dünya evine girmek isteyen damatlar adeta Çin işkencelerine boyun eğmek zorunda kaldılar. İşte izleyenleri şaşkına çeviren o gelenekler!

Haber 10-05-22 09:46

Çocuklar ve çocukluğunu özleyenler için: Osmanlı macunu tarifi

Osmanlı döneminden kalan gelenekler, yerel olarak günümüzde de sürdürülmeye devam ediliyor. Özel günlerde yapılan ve sokak lezzetleri arasına girmeyi başarmış olan Osmanlı macunu da geleneksel lezzetlerin içinde yer alıyor. Rengarenk görüntüleri, çilek, muz, kivi gibi farklı meyve aromaları ile Osmanlı macunu damakları şenlendirmeye devam ediyor.

Yemek 28-02-22 15:28

İnanılmaz gelenekler! Güney Kore’de sadece 14 Şubat değil, her ayın 14. gününe özel kutlama yapılıyor

Dünya genelinde özel günler herkes için değerlidir. Bu günlerin hediye alışverişi için özel olarak üretildiği düşünülse de bir şekilde kutlama yapmaktan geri kalınmaz. Özellikle 14 Şubat, tüm dünyanın kırmızıya büründüğü ve herkesin sevgisini gösterdiği global bir festivaldir. Ancak Güney Kore’de sadece 14 Şubat değil, her ayın 14. gününde özel bir kutlama yapıldığını biliyor muydunuz?

Trend 02-08-21 15:33

‘Nerede o eski bayramlar’ diyenler! İşte Osmanlı’da uygulanan bayram gelenekleri

Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte bayram coşkusu yerleşmeye başladı. Uzun bayramı fırsat bilenler ise kendilerine bir tatil programı hazırladı. ‘Nerede o eski bayramlar’ dedirten gelenekler unutulmaya yüz tutsa da sizler için Osmanlı’da bayramın nasıl yaşandığını anlattık.

Trend 20-07-21 09:14

Dışarıdan tuhaf gözükmesine rağmen Japonya’da tamamen normal karşılanan gelenekler

Dünyanın birçok topluluğunun ilginç gelenekleri vardır. Japonya, kültürel olarak özellikle turistlere büyük bir şaşkınlık yaratır. Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesine karşın Japonya geleneklerini de devam ettirmesiyle tanınır.

Trend 29-06-21 09:37

Farklı kültürlerin batıl inançlarına göre hamilelerin uygulaması gereken ilginç uygulama!

Hamilelik serüveni hem baba hem de anne adayları için heyecan vericidir. Çiftlerin çocuk isteğiyle birlikte aslında bu macera başlar. Annenin doğum anına kadar ise en yüksek noktaya ulaşır. Dünyanın pek çok bölgesinde aslında hamilelik sürecinde anne adaylarının yerine getirmesi gereken gelenekler vardır. Sizler için kültürlere göre farklılık gösteren bu batıl inançları derledik.

Trend 05-03-21 14:09

Giysiler ruh hali üzerinde etkilidir! Renkler psikolojinin üzerinde değişimlere neden olur

Renkleri algılama biçimi gelenekler, kültür ve doğanın etkileri üzerinden bilinçaltında farklı bir biçimde yorumlanır. Bu nedenle kıyafet seçimlerinde renkler belirleyici rol oynar. Üstelik kıyafetler ve renkler gündelik hayat ile ruh hali üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etki gösterir. Doğru renkleri seçmek ruh halinizi iyileştirebilir ve etrafınızdakilerin sizi daha çekici bulmasını sağlayabilir.

Trend 02-03-21 17:43

Hem ekmeğini kazanıyor, hem geleneği yaşatıyor

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan 63 yaşındaki Ayvaz İçen, hem çocukluğundan miras kalan kestane kebap geleneğini yaşatıyor hem de ekmek parasını kazanıyor.Aydın’da kış aylarının vazgeçilmezi olan kestane kebap da unutulmaya başlanan gelenekler arasında yerini alırken, Aydınlı esnaf Ayvaz İçen (63) çocukluğunun mirası bu geleneği yaşatmaya çalışıyor.

Yurthaber 05-11-20 10:23

Yok böyle gelenek! Kadın mayosu giydirip, kamyonet kasasında yıkadılar

Bursa'da gelin almaya giden damat, arkadaşlarının şakası üzerine ne yapacağını şaşırdı. Gelenekler doğrultusunda beklenmedik bir şaka hazırlayan kişiler, damada kadın mayosu giydirerek kamyonet kasasında banyo yaptırdı. Arkadaşları tarafından fırça ile yıkanan damat, banyo sonrası ayağındaki paletlerle oyun oynadı.

Haber 24-08-20 13:33

Bizde normal ama yabancı kültürlerde çok ayıp! Yurt dışına gidenler bunlara dikkat etmeli...

Gelenekler toplumları toplum yapan, kültürel birikimlerinin ayrılmaz parçalarıdır. Kültürün bir göstergesi bir çeşit yansımasıdır. Bazı kültürlerde hayatın normal akışında olağan karşılanan şeyler bazı kültürlerde yapılması ayıplanan şeyler aslında. İşte sizler için derlediğimiz bazı milletlerin birbirinden farklı ve ilgi çekici gelenekleri...

Haber 13-07-20 11:42

Sarıgöl’de asırlık gelenek yaşatılmaya devam ediliyor

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde asırlık geleneği sürdüren vatandaşlar üç ayların başlangıcı dolayısıyla sabah namazının çıkışında çocuklara şeker, kek, pasta ve lokum dağıttı.Manisa’nın Sarıgöl ilçesine bağlı Çavuşlar Mahallesinde asırlık gelenekler yaşatılmaya devam ediliyor.

Yurthaber 27-02-20 16:58

Kağıthane’nin kültürel mirası gelecekle buluşuyor

Kağıthane Belediyesi bünyesinde hizmet veren El Yapımı Kağıt Atölyesi son günlerde İstanbul’un çeşitli ilçelerinden bir çok öğrenciyi ağırlıyor.Adını Osmanlı dönemindeki kağıt atölyelerinden alan Kağıthane ilçesinde gelenekler yaşatılmaya devam ediliyor.

Yurthaber 24-02-20 10:13

AK Parti'li Yazıcı'dan ABD Senatosu'nun Ermeni tasarısı kararına tepki

"Dünyadaki gelenekler, bilimsel araştırmalar ortaya koymuştur ki tarihi olayları, tarihçiler yazar. ABD Meclisinde 1915 olaylarını değerlendirerek bir yasa ile not etmesinin bizim nezdimizde bilimsel veriler eşiğinde, sosyal ve tarihi olgular karşısında hiçbir hükmü yoktur" - "(Kanal İstanbul Projesi) Türkiye için gerekli ve prestijli bir proje. İnşallah ÇED raporu ile de buna karşı olanların ileri sunduğu enstrümanların valid olmadığı ortaya çıkacak"

Haber 21-12-19 13:27

Afgan pop müzik sanatçısı İnayet: Afganistan'da kadınların sanat faaliyetleri arttı

"Afganistan'da 10 yıldır özgürlüklerde ilerleme kaydediliyor. Yeteneklerinin keşfedilmesine mani olan bazı gelenekler ve kültürel sınırlamalara rağmen Afganistan'da kadınların sanat faaliyetleri arttı"

Magazin 17-12-19 11:13

Diğer ülkelerdeki bu 15 geleneği duyunca ağzınız açık kalacak!

İnternet sayesinde diğer ülkelerdeki yaşamlar konusunda çok daha fazla bilgi sahibiyiz. Bizim ülkemizde var olan gelenekler gibi başka ülkelerin de kendi gelenekleri var ama bize göre biraz garip. İşte diğer ülkelerdeki 15 garip gelenek...

Trend 08-12-19 03:21

Bu köyde 7’den 70’e herkes gelenekleri yaşatmak için bir araya geliyor

Uşak’ta unutulmaya yüz tutmuş bazı gelenekler imece usulüyle bir araya gelen köylüler tarafından yaşatılmaya ve gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor.

Magazin 18-11-19 10:53

Yılların ’takım yemeği’ geleneği devam ettiriliyor

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde düğünlerde hazırlanan geleneksel takım yemeği, 870 kilogram et kullanılarak 3 bin kişi için hazırlandı.İlçede kuşaktan kuşağa geçirilen ve sağlam bağların oluşmasını sağlayan gelenekler devam ettiriliyor.

Haber 23-09-19 11:49

Kurban Bayramı: Gelenekler, görenekler ve tereddütler

Dünyada yüz milyonlarca Müslüman, "Eyyâm-ı nahr" yani Kesme Günleri'ne hazırlanıyor. Her ülkenin Kurban Bayramı gelenekleri, görenekleri, bayram kutlamaları birbirinden farklı.

Haber 09-08-19 16:07

Bin yıllık gelenekler değişikliğe uğruyor

Ağrı ve bölge illerinde binlerce yıldır devam eden kına gecesi ve düğün gelenekleri gelişen ve değişen dünyanın etkisiyle değişime uğradı.Ağrı’da binlerce yıllık gelenek olan kına gecesi ve düğün eğlencesi kültürü günümüzde sosyal medyanın ve gelişen teknolojilerin etkisiyle değişmeye başladı.

Haber 29-07-19 15:44

Osmanlı’dan kalma gelenek Pazaryeri’nde devam ediyor

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde Osmanlı’dan kalma görenekler ve gelenekler hala yaşatılıyor.Pazaryeri ilçesinde Osmanlı dönemlerinde sünnet olacak çocukları ata bindirme gezdirme geleneği hala yaşatılıyor.

Yurthaber 07-07-19 23:25

Damadı una bulayıp başında yumurta kırdılar

İnegöl ilçesinin kırsal mahallelerinden Çitli'de, düğünlerde "tavuk toplama", "damadı una bulayıp başında yumurta kırma ve derede yıkama" gibi gelenekler yaşatılıyor - Damat Bilal Er: - "Pazar günü 'güvey batması' diye adlandırdığımız geleneğimiz var. Köyümüzün ortasından geçen derede, dedelerimizden kalan geleneklerden ötürü damadı suya basıyorlar"

Yurthaber 29-06-19 10:26

Damadı una bulayıp başında yumurta kırdılar

İnegöl ilçesinin kırsal mahallelerinden Çitli'de, düğünlerde "tavuk toplama", "damadı una bulayıp başında yumurta kırma ve derede yıkama" gibi gelenekler yaşatılıyor - Damat Bilal Er: - "Pazar günü 'güvey batması' diye adlandırdığımız geleneğimiz var. Köyümüzün ortasından geçen derede, dedelerimizden kalan geleneklerden ötürü damadı suya basıyorlar"

Haber 29-06-19 10:23

Ülke ülke gelin stilleri sizleri şoke edecek!

Biliyorsunuz tüm milletlerde, düğünlerin çok büyük bir anlamı vardır. Düğünler, asrın eski geleneklerini ve renklerini, kumaşlarını ve süslemelerini inançlarla temsil eder. Bazı gelenekler beyazı saflığın simgesi olarak görürken, diğerleri kötülüğü önlemek için kırmızıyı seçer.

Trend 20-06-19 09:42

Giresun’da binlerce yıllık gelenekler canlandırıldı

GİRESUN Belediyesi tarafından bu yıl 42’ncisi düzenlenen Uluslararası Giresun Aksu Festivali'nde 3 bin yıllık gelenekler canlandırıldı.

Haber 20-05-19 16:23

4 asırlık keşkek geleneği binlerce kişiyi buluşturdu

Aydın’ın Kuyucak ilçesinde, 4 asırdan bu yana süregelen keşkek hayrı gelenekleri devam ediyor. İlçenin en eski yerleşim yerleri arsında yer alan Gencelli Mahalle halkı tarafından yaşatılmaya devam eden gelenekler sayesinde hem beldenin kurucuları yad edilmiş hem de birlik, beraberlik, dayanışma ve yardımlaşma olgusu perçinlenmiş oluyor.

Yemek 22-04-19 14:35

Sarı tülbent, tuzlama gibi geleneklerden uzak durun! Bazı gelenekler ölüme bile neden oluyor

Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Banu Mutlu Özyurt, bebeğini kucağına alan çiçeği burnunda annelerin, aile büyüklerinin iyi niyetli geleneksel uygulamalarıyla modern tıp yöntemleri arasında kaldığına dikkat çekerek, "Bebeğin gözüne sürme çekmek, sarı tülbentle sarılık geçirmeye çalışmak, sıkı kundaklamak ve tuzlamak gibi yöntemlerden uzak durun” dedi.

Kadin 20-03-19 17:25

Gelenekler masal ile anlatılıyor

Malatya Kent Konseyi tarafından başlatılan proje kapsamında gelenekler çocuklara masal yoluyla anlatılıyor.Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliğinin 2019 yılı lokomotif projesi olan “Gelenekten Geleceğe” projesi kapsamında geleneklerin içinde yer alan ve büyükten küçüğe masal anlatımıyla toplumsal ilişkileri güçlendirmeyi, iyilik, yardımseverlik, saygı, sevgi gibi değerleri çocuklara masal ve hikaye anlatımlarıyla aktarmayı amaçlayan Masal Anlatımı programı başladı.

Yurthaber 27-02-19 16:49

Bu müzede tarih ve kültürle birlikte gelenekler de yaşatılıyor

Bilecik Yaşayan Şehir Müzesi tarafından hayata geçirilen ‘Gelenek ve Göreneklerimizi Yaşatıyoruz’ projesi kapsamında Pazaryeri Bozası ile Osmanlı’dan günümüze gelen şıra yapılarak ziyaretçilere dağıtıldı.Bilecik Yaşayan Şehir Müzesi’nde yapılan etkinlikler devam ediyor.

Haber 15-02-19 16:11

Kılıç, ‘Ezo Gelin’ çekimleri için kamera karşısına geçti

Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, Ezo Gelin-Barak Kültür Evi ve Kır Kahvesi" projesi kapsamında çekilen Ezo Gelin’in hayatını anlatan kısa film için kamera karşısına geçti.Kılıç, Kurulan Köy Meclisinde Şido Hanifi’nin Halası Hazzik’in Ezo’nun ağabeyi Zeynel’e, Ezo Gelin’in de Şido Hanifi’ye değişik (Berdel) usülü verildiği sahnede Şido Hanifi’nin aile büyüğü rolünü oynadı.“Ezo Gelin hikayesini yaşatacağız”Barak Ovasının efsane ismi, kültürümüzün bir parçası olan Ezo Gelin’in ismini tüm dünyaya duyurmak olduğunun altını çizen Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, “En başından beri beni fazlasıyla heyecanlandıran Ezo Gelin Projesinin bir parçası olmak bana mutluluk verdi” dedi.Çekimleri devam eden kısa film hakkında bilgi veren Kılıç, “Ezo Gelin’in hikayesi içinde ihanet, gurbet, ayrılık, hasret, çile, acı gelenekler olan bir dram aslında.

Yurthaber 10-02-19 10:05

Bulgaristan’daki yerel gelenekler

Tunca Nehri'nin buzlu sularına girip “Erkek Halayına” katıldılar

Haber 06-01-19 14:38

Yedi kez cinsel ilişkiye girenin dileği kabul oluyor!

Cinsel ilişkiyle ilgili dünyanın birçok yerinde ilginç gelenekler bulunuyor. Çok az sayıda insan tarafından sürdürülen gelenekleri duyanlar şaşkınlıkla karşılıyor. İşte ağzınızı açık bırakacak dünyanın en ilginç cinsel ilişki gelenekleri...

Trend 03-01-19 08:03

O ülkede anneler gerdek gecesi kızlarının bekaretini kaybetmesini izliyor

Pek çok konuda olduğu gibi cinsellik konusunda da gelenekler ülkelere göre değişebiliyor. Ancak bazı ülkelerdeki adetler duyanları şaşkına çevirebilecek kadar ilginç olabiliyor. Mesela bir ülkede ışığı kapatmadan cinsel ilişkiye girmek yasak kabul edilirken, başka bir ülkede erkek fotoğrafı ya da posteri önünde soyunmak yasak sayılıyor.

Trend 12-12-18 11:06

Dünyanın en ilginç geleneği! Mezarları açıp...

Birbirinden farklı geleneklerle bezenmiş topluluklar, sürdürdükleri ilginç adetleriyle duyanları şaşkına çevirmeyi başarıyorlar. Özellikle de bazı ülkelerin toplulukları tarafından ölülerle ilgili olarak sürüdülen gelenekler akıllarda yer edecek cinsten olabiliyor.

Haber 26-10-18 12:36

Gelenekler Bu Müzede Yaşatılıyor

Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi tarafından hayata geçirilen ’Yaşayan Şehir Canlanıyor’ projesi kapsamında çeyiz serme...

Yurthaber 11-09-18 16:56

Eski Köy Düğünleri Yaşatılmaya Devam Ediliyor

Muş Malazgirt ilçesi Beşçatak köyünde gerçekleştirilen köy düğününde eski gelenekler tekrar yaşatılırken, dengbejler sahne aldığı...

Yurthaber 09-09-18 10:42

Toplumsal Cinsiyet Ve Kadın Folkloru Balıkesir’de Araştırılıyor

Balıkesir’de kadınların merkezinde olduğu gelenekler, “Toplumsal Cinsiyetin İnşası ve Kadın Folkloru: Balıkesir Örneği” başlıklı projeyle...

Yurthaber 14-08-18 08:49

Damat ve sağdıca düğün eziyeti

Bilecik ve ilçelerinde uzun yıllara dayanan gelenekler çerçevesinde düğün öncesi ve sonrasında damat ve sağdıca adeta eziyet gibi şakalar yapılıyor - Yöredeki düğünlerde uzun yıllardır sürdürülen "kadın kıyafeti giydirip oynatma, önlük takıp emzik verme, gelin arabası ittirme, boyuna iple bağlanan taş ile yola bırakılan yumurtaları kırdırma, acılı ve kabuklu yumurta yedirme ve soğuk suyla ıslatma" gibi şakalar, damat ve sağdıca zor anlar yaşatıyor - Damat Halis Çelik: - "Biz yıllarca yaptık, sıra bize geldiği için sıramızı savıyoruz. Bu eziyetlerden nasibimizi alıyoruz. Bu adetler her gencin başına gelir. Buralarda sağdıç olmak da zor, benim yaşadıklarımın büyük bölümünü o da yaşıyor"

Haber 08-07-18 11:14

‘çağırgan Baba’yı Anmak İçin Bir Araya Geldiler

Yavuz Sultan Selim Han’ın şehzadeliği döneminde 520 yıl önce ilk vakfettiği topraklarda gelenekler sürdürülüyor. Yöre...

Yurthaber 02-07-18 09:56

“Kadın gibi” yetiştirilen erkekler

Samoa kültüründe garip gelenekler mevcut. Örneğin Samoa’da Fa’afafine denen bir üçüncü cinsiyet söz konusu.

Haber 12-06-18 08:01

Yetişkinler ile çocukları geçmişle buluşturan müze

Ordu'da Yaşayan Kültürel Miras Müzesi'nde geçmişte kullanılan eşyalar sergilenirken, gelenekler, görenekler, oyun ve masallar da ziyaretçilere aktarılıyor

Haber 25-05-18 14:35

Giresun'da 4 bin yıllık gelenekler canlandırıldı

GİRESUN Belediyesi tarafından bu yıl 41’incisi düzenlenen Uluslararası Giresun Aksu Festivali'nde 4 bin yıllık gelenek canlandırıldı.

Haber 21-05-18 14:53

Giresun'da 4 bin yıllık gelenekler canlandırıldı

GİRESUN Belediyesi tarafından bu yıl 41’incisi düzenlenen Uluslararası Giresun Aksu Festivali'nde 4 bin yıllık gelenek canlandırıldı.

Haber 20-05-18 15:07

Hıdırellez mesajları ve gelenekler! Nasıl dilek tutulur?

Geleneksel bahar kutlamalarından biri olan Hıdırellez için vakit geldi. Özellikle son zamanlarda daha zengin etkinliklerle kutlanan ve yazın habercisi olan Hıdırellez gecesinde insanlar eğleniyor ve dilek tutuyorlar. Peki Hıdırellez'de nasıl dilek tutulur? Hıdırellez gecesi neler yapılır? İşte Türk dünyasının bahar kutlamalarından Hıdırellez geleneği ya da Hızır Günü ile ilgili detaylar...

Haber 06-05-18 17:25

Hıdırellez mesajları ve gelenekler! Nasıl dilek tutulur?

Geleneksel bahar kutlamalarından biri olan Hıdırellez için vakit geldi. Özellikle son zamanlarda daha zengin etkinliklerle kutlanan ve yazın habercisi olan Hıdırellez gecesinde insanlar eğleniyor ve dilek tutuyorlar. Peki Hıdırellez'de nasıl dilek tutulur? Hıdırellez gecesi neler yapılır? İşte Türk dünyasının bahar kutlamalarından Hıdırellez geleneği ya da Hızır Günü ile ilgili detaylar...

Haber 06-05-18 17:25

Farklı ülkelerden farklı doğum adetleri

Dünyada her gün binlerce bebek doğuyor. Doğum, aileye yeni bir bireyin katılmasıyla hem kişisel hem de toplumsal bir olay olarak ortaya çıkarken, farklı ülkelerde birbirinden ilginç gelenekler göze çarpıyor.

Kadin 03-05-18 23:41