Benzini adeta koklayan düzenek 1 litre benzin ile 70 kilometre yol yapıyor…
Mehmet Kurt'un Haberi
Demokrasi Caddesi girişinde yer alan işyerinde bir arkadaşının fikrini değerlendiren tamirci Vedat Toptan Moto-Bisiklet’i geliştirdi. Saatte 45 kilometre hız yapan düzenek 1 litre benzin ile 70 kilometre yol alıyor.
ARKADAŞININ FİKRİNDEN YOLA ÇIKTI
“Bisiklete olan merakımdan bu işe başladım” diyen Vedat Toptan düzeneğin nasıl ortaya çıktığını anlattı. Vedat Toptan, “Yıllardır bu işi yapıyorum. Urfa’da montaj imalatı yapmaya başladım. Daha sonra bu fikir bir müşterim tarafından bana verildi. “Böyle bir motor olayı takılsa olur mu dedi?” O arkadaş sordu ama biz sormakla yetinmedik. Uygulamaya koyduk. Nasıl, ne ile yapabiliriz? diye düşündük. Önce ağaç budama motoruyla yapmayı düşündük. Olur mu olmaz mı? Onda tereddüt ettik. Daha sonra internette araştırdık. Yedek parçaları internet üzerinden 2-3 siteden temin ettik. Ardından Harika Moto-Bisiklet ortaya çıktı. Bu 49 cc (silindir) 1 litre benzin ile 70 kilometre yol yapar. Depomuz 2 litreliktir.” ifadelerini kullandı.
“BİSİKLET BİR SEVDA İŞİDİR”
Bisiklet Ustası sözlerini şöyle sürdürdü, “Önce biz de tereddüt ettik. Sonra vatandaştan çok olumlu tepkiler aldık. Bayağı bir müşterimiz oldu. Talep var ama anne- babalar hız olur endişeyle olaya temkinli yaklaşıyor. Bizim hızımız saatte 40-45’i buluyor. Bu küçük motor 49 cc Bir de bunun 70 cc olanı var, 90 cc olanı var. Onu da yapmayı düşünüyorum. Böyle işte bisiklet bir sevda işidir. Spor işidir. Bisiklet sağlıklı yaşam işidir.”
“ŞANLIURFA’DAKİ FEODAL YAPI BİSİKLETE BİNMEYİ HOŞ KARŞILAMIYOR”
Şanlıurfa’da bisiklete binmenin pek hoş karşılanmadığını belirten Vedat Usta, “Bizim Urfa’da biraz feodal yapıdan dolayı mı desem, bisikleti hor görme olayı var. Ben binersem “Yaa bak bisiklete binmiş diyecekler” o düşünceyi sevdayla bir yenebilirsek bizim için çok iyi olacak” diyerek bu konudaki sitemini dile getirdi.
“BÜROKRASİ YOLLARDA BİSİKLET PARKURU YAPILMASINA ENGEL OLUYOR”
Kent merkezindeki yollarda bisiklete özel yol yapılmamasından da yakınan Vedat Toptan, “En büyük sıkıntımız bisiklet parkurunun olmaması. Bu bizim için büyük bir sorun. Antep, Adana, Mersin’de var. Özel bisiklet yolları var. Bırakın parkuru… Bizde il yöneticileri mi desem, belediye yöneticileri mi desem, yapılacak yer var. Mesela Osman Bey Kampüsü’ne kadar olan alanda bir bisiklet yolu yapılabilir. Ama ben bürokrasi desteği olmadan da kimseye gidip bir şey söyleyemiyorum. Çünkü bu masraflı bir iş olursa çok iyi olur” diyerek bu konuya dikkatleri çekti.
“ ŞİMDİLİK 750 TL’YE MAL OLDU, TALEP ARTARSA FİYAT DÜŞEBİLİR”
Toptan, düzeneğin maliyetini ise şu sözlerle açıkladı, “Bisikleti biz sıfır bisiklet olarak kullandık. O yüzden biraz maliyetli oldu. Bu düzenek amortisörlü bisiklete uygulanamıyor. Bu bisikleti 750 liradan aşağı veremem. O fiyata bana mal oldu. İsteyen olursa satabilirim. Şimdilik çıraklarım biniyor. Eğer yoğun talep olursa maliyet düşer. O zaman hemşerilerime daha uygun fiyata verebilirim.”
NORMAL BİSİKLET VE MOTO-BİSİKLET ARASINDA GEÇİŞ YAPILABİLİYOR
21 vites olan bisiklette ihtiyaç duyulduğunda motor desteğine geçilebiliyor. Debriyajla motor ve normal bisiklet arasında geçiş sağlanabiliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz