Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, atıl durumda bekleyen 2 milyon hektar mera alanını ülke ekonomisine kazandırmak için harekete geçti. Bakanlık, kullanılmayan meraları ıslah edilmek şartıyla hayvancılık işletmelerinin hizmetine sunamak için harekete geçti. Meraların kullanıma açılmasıyla yüzde 70'i bulan yem maliyetinin düşerek et fiyatlarını olumlu etkilemesi bekleniyor. Bakanlık, bu çerçevede hazırladığı, Mera Kanunu’nun 12. maddesinde değişiklik öngören kanun tasarısını Başbakanlık’a gönderdi.
Türkiye’nin mera haritasını güncelleme çalışmalarına devam eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, böylece köy ve belediyeler tarafından kullanılmayan meraları tespit edecek. Tespit edilen meralar, hayvancılık yapmak isteyen girişimcilerin hizmetine sunulacak. Yönetmeliğin hazırlanma aşamasında; mera yönetim birlikleri ve akademisyenlerden görüş alacak olan Bakanlık, akabinde yönetmeliği tamamlayacak. Kullanıma açılacak meraların, kullanım süreleri, kullanıma ilişkin şartlar, barınak büyüklükleri ve uygulamaya ilişkin diğer detaylar bu yönetmelikle belirlenecek.
Türkiye’de tespit edilen mera alanı 8,7 milyon hektar. Tespit edilen mera içinde sınırları belirlenen (tahdit edilen) alan 4,3 milyon hektar. Bu mera alanında tahsisi yapılan alan ise 2,3 milyon hektar. Yeni düzenlemeyle ilk hedef, sınırları belirlenmiş, ama atıl durumda bekleyen 2 milyon hektar mera alanının ıslah edilmesi. Bunun yanı sıra mera tespit ve sınır belirleme çalışmaları da devam edecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz