Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz “ Rekabet kurulu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda verilen mahkumiyet kararı önem taşımaktadır. Tüketicilerin bankalara karşı yürütülen mücadelesinin boşa olmadığını ortaya koymuştur.” Dedi.
Gündüz, “ Serbest piyasa ekonomisi ile vahşi kapitalizm arasında, kıl payı fark vardır. Gerekli önlemleri almazsanız, serbest piyasa ekonomisi uyguladığınızı sanarken, kendinizi vahşi kapitalizmin insana ve doğaya değer vermeyen, acımasız ortamda bulursunuz. İşte 4077 sayılı Kanun, bu açıdan da büyük önem taşımaktadır.
4077 sayılı Kanun, tüketiciyi, fiyata karşı korumuyor. Zaten eğer koruyor olsaydı serbest piyasa ekonomisinin mantığı ile çelişirdi. Bu açıdan 4077 sayılı Kanun, 4054 Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ile birlikte değerlendirmek gerekmektedir. Çünkü 4054 sayılı Kanun, tüketiciyi dolaylı yoldan fiyata karşı, ama tekel ve kartel fiyatlarına karşı koruyarak 4077 sayılı Kanunu tamamlamaktadır.
Kartelleşme de yakalanır veya yakalanmaz, açıkca bir suç oluşturmaktadır. Ancak 12 banka 4054’e yakalandı. Bankaların uyguladıkları faiz oranları, aldıkları masraf ve komisyon miktarları neredeyse birbirinin aynıdır. Bugün itibariyle kredi kartına uygulanan faiz oranı, kredi kart hizmeti veren 21 bankada da aynı miktarda uygulanmaktadır.
Rekabet kurulu tarfından bankalar hakkında yürütülen soruşturma sonunda, aralarında kamu bankalarının da bulunduğu oniki bankanın 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun 4. Maddesini ihlal ettikleri tesbit edilerek toplam olarak birmilyar yüzonaltı milyon dokuzyüzelliyedi bin lira para cezası verilmiştir.
Tüketiciler Birliği olarak bu cezanın çok az olduğunu ancak tüketicinin hak ve çıkarlarını koruması açısından başlangıç olabileceğini düşünüyoruz. 30 milyon mudi için kişi başına kırk lira demektir. Yalnız kredi kartı aidatı adı altında her yıl alınan iki milyar beşyüz milyon lira dikkate alındığında dahi verilen cezanın yetersizliğini görmekteyiz. Ancak BDDK (Bankacılık Denetleme Düzenleme Kurumu)’nın ısrarlı sizliği, tüketicileri artık şaşırtmamaktadır.
Bankaları boykot edebilirmiyiz? Evet ; Temel ve yaşamsal gıda ürünlerine zam yapıldığında, boykot yapıyorsak banklarında haksız yere tüketicilerden aldıkları 33 kalem ihlallerine karşı 13 – 14 Mart günlerinde haftamız olan tüketici haftasında tüm bankaları bir günlüğüne boykota çağrıyoruz.
Gündüz, “ Rekabet kurulu tarafından alınan bu karardan sonra, siyasi iktidarın eli dahada güçlenmiştir. Bankacılık sorunları n çözümü için hazırlanan yeni tüketici yasası taslağı yasama organın önüne getirilmeli. Yasalar ne denli iyi olursa olsun, bunların hayata geçirelebilmesi için en önemli unsur tüketici bilincinin gelişmesi ve tüketicinin kendi haklarına sahip çıkmasıdır.” dedi. Teşekkürler rekabet kurulu.
Tüketiciler Birliği
Antalya Şube Başkanı
M. Neşet GÜNDÜZ
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz