Türkiye’deki ceza infaz sistemini Avrupa Cezaevi Kuralları ve diğer uluslararası standartlar doğrultusunda iyileştirmeyi amaçlayan Avrupa Birliği (AB) finansmanlı proje tamamlandı. 2007 yılında başlayan Adalet Bakanlığı, Avrupa Birliği–Avrupa Konseyi Ortak Programı olarak yürütülen Model Cezaevi Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Cezaevi Reformu’nun Desteklenmesi Projesi’nin sonuçları açıklandı.
Proje kapsamında 90 ceza infaz kurumunda çalışan 18 bin personele 2006 yılında çıkarılan Avrupa Cezaevi Kuralları ve uluslararası standartlarda düzenlenen ilgili diğer mevzuat konusunda eğitim verildi. Bu sayede ilgili personelin ceza infaz alanındaki ulusal ve uluslararası standartlar konusundaki bilgi ve farkındalık seviyeleri arttırılarak, ceza infaz reform sürecinin aktif unsurları haline gelmeleri sağlandı. 90 ceza infaz kurumunun her birinde 3’er olmak üzere toplam 270 adet meslekî eğitim atölyesi kuruldu. Böylece özellikle orta ve üst güvenlikli ceza infaz kurumlarının mesleki eğitim imkânları geliştirilip çeşitlendirildi. Mahpusların topluma yeniden kazandırılmalarında en önemli araçlardan biri olan suçlu davranış programı güncellendi. 6 yeni suçlu davranış programı (alkol–madde bağımlılığı tedavi, özel gözetim ve denetim, salıverilme sonrası, cinsel suçlu tedavi, bilişsel yeteneklerin geliştirilmesi, intiharın önlenmesi) Türk ceza infaz sistemine kazandırıldı. Bunlarla ile ilgili olarak 350 psiko-sosyal hizmet görevlisi eğitildi.
Ceza infaz sistemindeki gelişmeler ve sistemin işleyişi konusunda kamusal bilincin arttırılması amacıyla tanıtım filmleri, kamu spotu ve ceza infaz reformu web sitesi hazırlandı, kamuoyunun reform konusundaki farkındalığı arttırıldı. Diğer Avrupa ülkeleri cezaevlerinde karşılaştırmalı inceleme yapmak ve en iyi örnekleri almak için ceza infaz kurumu yöneticileri, öğretmenleri, sağlık personeli, psiko-sosyal hizmetler çalışanları ve eğitim merkezleri personeline yönelik toplam 13 yurt dışı çalışma ziyareti düzenlendi. Bu sayede diğer Avrupa ülkelerindeki iyi uygulamalar yerinde gözlemlenerek Türk ceza infaz reform sürecine kazandırılabilecek uygulamalar tespit edildi. Ceza infaz alanına ilişkin uluslar arası standartlar, Avrupa standartları ve Türk mevzuatı ile ceza infaz kurumlarının iç ve dış takibi ve denetimi konularını ele alan seminer ve çalıştaylara 200 Genel Müdürlük personeli, 90 cumhuriyet savcısı, 90 jandarma komutanı, 150 infaz hâkimi ve 600 izleme kurulu üyesinin katıldı. Bu toplantılarda ceza infaz sisteminin farklı unsurlarının sistemin işleyişine ilişkin tespitler ve reform sürecinin geleceğine ilişkin strateji önerileri alındı.
Ceza infaz kurumlarında sunulan hizmetlerde sistematizasyon ve standardizasyon sağlamak, projenin sürdürülebilirliği ve yerel sahiplenilmesini kuvvetlendirmek ve proje çıktılarını projenin faydalanıcıları ile paylaşılabilmek için “Ceza İnfaz Kurumu Yönetimi El Kitabı”; “Avrupa Cezaevi Kuralları Eğitici El Kitabı”, “İyi Ceza İnfaz Kurumu Yönetimi, Liderlik ve İşleyiş Standartları Eğitici El Kitabı”, “Ceza İnfaz Kurumları Öğretmenleri El Kitabı”, “Ceza İnfaz Kurumları Sağlık Hizmetleri El Kitabı”, “İzleme Kurulları El Kitabı”, “İnfaz Hâkimliği El Kitabı”, “Avrupa Konseyi’nin Ceza İnfaz Alanına İlişin Tavsiye Kararları” ile “Suçlu Davranış Program El Kitapları” hazırlandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz