Bursa’nın yetiştirdiği önemli sanatçılardan biri olan Malik Aksel’in yağlıboya, suluboya ve taş baskı tabloları, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Malik Aksel’in oğulları Murat ve Nuri Aksel işbirliği ile Bursa Kent Müzesi ve Tekstil Sanayi Müzesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.
2011 yılı içinde Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlanan 80 civarında halk resmi ile 50 civarında Hilal-ı Ahmer kartpostalından oluşan koleksiyon, gerekli fiziki tadilatları yapıldıktan sonra Bursa Kent Müzesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Daha sonra, sanatçının yağlı boya ve sulu boya tabloları da Kent Müzesi’ndeki sergiye katıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan katalogla da sanatçının eserleri çok daha geniş kitlelere ulaştırıldı. Bursa’da geniş yankı bulan Malik Aksel koleksiyonu, Ekim 2011’de İstanbul Taksim Sanat Galerisi’ne de taşındı. Gazeteci Yazar Beşir Ayvazoğlu’nun katkılarıyla gerçekleşen serginin açılışını, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yapmıştı. Yaklaşık 3 haftalık İstanbul sergisinde büyük ilgi gören eserler, Büyükşehir Belediyesi’nce tekrar Bursa Kent Müzesi’ne alındı.
Merhum Malik Aksel’in, Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlanan ve gerek Bursa’daki gerekse İstanbul’daki sergilerde büyük ilgi gören eserleri, Aksel’in koleksiyonundaki yaklaşık 90 parçalık bir bölümünün daha belediyeye bağışlanmasını sağladı. Murat ve Nuri Aksel kardeşlerin bağışladığı yeni yağlıboya ve suluboya tabloları, gerekli devir ve bakım işlemleri yapıldıktan sonra Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nde izlenime sunuldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Aksel ailesiyle daha önce Şehbenderler Konağı ve burada oluşturulan kütüphane dolayısıyla çok anlamlı bir işbirliği gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Türk resim tarihinin büyük isimlerinden biri olan Malik Aksel’in eserlerinin kamuoyu ile paylaşılması noktasındaki desteklerinden ötürü Murat ve Nuri Aksel’e teşekkür eden Başkan Altepe, işbirliğinin sürmesi temennisinde bulundu.
MALİK AKSEL KİMDİR?
Selanik’te 1901 yılında doğan ve 1987 yılında İstanbul’da vefat eden Ressam Malik Aksel, Almanya’da resim pedagojisi eğitimi aldı, uzun yıllar Gazi Eğitim ve Çapa Eğitim Enstitülerinde resim hocalığı yaptı. Özellikle suluboyada öncü bir kimse olarak bilinen Malik Aksel’in önemli bir yönü de yazar olması. Anadolu Halk Resimleri, Türklerde Dini Resimler, Resim Sergisinde Otuz Gün, İstanbul’un Ortası, Sanat ve Folklor adlı kitapları 2011 yılında yeniden yayınlandı. Özellikle Türklerde dini resim ve ‘Kuş Evleri’ hakkındaki ilk yazılar da ona aittir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz