- ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'ndeki Alakır Nehri üzerinde daha önce aldığı üç ÇED raporu mahkeme tarafından iptal edilen Reis şirketi, Dereköy HES projesi için dördüncü kez ÇED başvurusunda bulundu. Daha önceki ÇED raporlarını iptal ettiren Alakır Nehri Kardeşliği üyeleri, bu başvurunun da reddini istedi.
Alakır Nehri üzerinde, 4'ü tamamlanmış, 1'i inşaat, 3'ü de planlama aşamasında 8 HES projesi bulunuyor. Alakır Nehri'deki bu HES'lere karşı doğaseverlerin oluşturduğu Alakır Nehri Kardeşliği üyeleri hukuki savaşı sürdürüyor. Bu kapsamda inşaatı devam eden, daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 3 kez verilen ÇED raporları tek tek mahkemeler ve Danıştay kararlarıyla iptal edilen Dereköy HES projesi için, şirket dördüncü kez ÇED başvurusu yaptı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde bugün görüşülecek olan ÇED raporu başvurusu öncesinde Alakır Nehri Kardeşliği üyeleri de İl Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.
KESİNLİKLE HES YAPILAMAZ HÜKMÜ VAR
Alakır Nehri Kardeşliği üyeleri, 3 kez ÇED raporu mahkeme tarafından iptal edilen, Danıştay'ın hakkında 'kesinlikle HES yapılamaz' hükmü bulunan koruma alanı sınırları içindeki Dereköy HES projesi için Reis şirketinin yaptığı dördüncü başvurunun reddini istedi. Grup adına açıklamada bulunan Tuğba Günal, 'kritik olarak tehlike altındaki tür' kategorisindeki, dünyada sadece Alakır Nehri'de yaşadığı tescillenen 'Alakır Alası' adlı balığın ve yine dünyada sadece o bölgede yaşadığı tespit edilen 'Alakır Gelinciği' türünün yaşamını direkt tehlike altına sokan ve bir AVM'nin bile elektriğini üretemeyecek kapasitede olan bu projeye karşı sesi duyulmayan canlıların sesi olmak için toplandıklarını söyledi.
BAKANLIĞIN KENDİ HÜKMÜ HES'E İZİN VERMİYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 3 Temmuz 2014 tarihli 'Doğal SİT Alanlarında Planlanan HES projelerine yönelik aldığı ilke kararları' doğrultusundaki Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu'nu hatırlatan Günal, “Küresel ve ulusal ölçekte dar yayılımlı, kritik, nesli tehdit ve tehlike altında endemik tür veya türlerin; üreme ve beslenme alanlarını ihtiva eden, hayati ihtiyaçlarını temin edebileceği uygun yaşama şartlarını sağlayan, göç ve yayılma alanlarını ve göç yollarını ihtiva eden kriterleri bünyesinde bulunduran doğal sit alanlarında HES yapımına izin verilmeyeceği karara bağlanmıştır" dedi.
BİR AVM'NİN ELEKTRİĞİNİ DAHİ KARŞILAMIYOR
Günal, santral binası ve rezervuarının 'sürdürülebilir ve kontrollü kullanım alanında, suyunu alarak direkt etki edeceği 5 kilometrelik nehir yatağı ve çevresinin ise nitelikli doğal koruma alanı kapsamında bulunan, Reis şirketine ait Dereköy HES projesi başvurusunun var olan bu ilke kararları doğrultusunda Antalya Tabiat Koruma Kurulu tarafından reddedilmesini talep ettiklerini açıkladı. Günal, “Kurulun aksi bir karar alması dahilinde kurul üyeleri sadece var olan kanunlara karşı çıkmanın sonuçlarına değil, aynı zamanda dünyada sadece o bölgede onbinlerce yıldır var olan türlerin tamamen yok olarak dünya üzerinden silinmesinin vebali ile de yüzleşmek zorunda kalacak. Koruma Kurulu üyelerinin sorumlulukları gereği bu HES projesinin kapasitesi bir alışveriş merkezinin dahi elektriğini karşılayamayacak kadardır. Üç beş ampullük enerji ve birkaç kişinin menfaati için hepimizin ortak değerinin göz göre göre yok edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Alakır rant değil koruma alanıdır" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz