Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın belediyelerle işbirliği yaparak altyapısını hazırladığı ve kamuoyunda 'Hal Yasası' olarak bilinen 5957 sayılı 'Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun' 1 Ocak 2012'de yürürlüğe giriyor.
Yasaya göre, artık pazarcı esnafı direkt tarladan ve üreticiden ürün alabilecek. Tek bir defa rüsum bedeli ödeyecek olan esnaf, komisyoncuya ödeme yapmak zorunda kalmayacak.
Sebze ve meyve fiyatlarını yüzde 50’ye yakın ucuzlatması beklenen yasayla birlikte pazarcı, tarladan aldığı ürünü e-mail ve SMS yoluyla ilgili kuruma bildirecek. Bildirim esaslı kanuna göre, bildirimde bulunduğu üründen daha fazlasıyla yakalanan pazarcı, kontrol istasyonlarında para cezasına çarptırılacak. Türkiye genelindeki 330 bin kayıtlı pazarcı esnafı, yasadan umutlu.
Sebze ve meyve fiyatları, yeni yılda yürürlüğe girecek Hal Yasası ile yüzde 50’ye varan oranlarda ucuzlayacak. Yasaya göre, artık pazarcı esnafı direkt tarladan ve üreticiden ürün alabilecek. Tek bir defa rüsum bedeli ödeyecek olan esnaf, komisyoncuya ödeme yapmak zorunda kalmayacak.
Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, geçtiğimiz yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yasalaşan ve altyapı çalışmaları sebebiyle yürürlük tarihi bir yıl ertelenen Hal Yasası'nın, 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe gireceğini söyledi. Yasayla alakalı altyapı çalışmalarının tamamlandığını vurgulayan Çakman, geçtiğimiz Cuma günü belediyelerin zabıta müdürlerini Ankara'da toplantıya çağırarak yasayla ilgili bilgilendirme yapıldığını açıkladı.
Artık pazarcı esnafının, aracıları devre dışı bırakarak direkt üreticiden, köylüden ürün alabileceğini vurgulayan Çakman, sebze ve meyve fiyatlarının da dengeye oturacağını kaydetti. Yeni yasadaki en temel değişikliğin, hal kayıt sistemiyle ilgili olduğunu belirten Çakman, yeni yasada pazarcı esnafının direkt üreticiden aldığı ürünün yüzde 2'si miktarında ürünün alındığı yerdeki belediyeye rüsum bedeli ödeyeceğini söyledi. Yıllardır süregelen komisyoncu karının artık tarihe karışacağını belirten Çakman, şunları kaydetti:
“Esnaf, daha ucuza aldığı ürünü daha ucuza tüketiciye yansıtacak. Sebze-meyve fiyatları yüzde 50’ye yakın oranda ucuzlayacak. Hal Yasası ile birlikte Maliye ve belediye ekiplerinin denetimleri de sıklaşacak. Aldığı ürünün yüzde 2'lik rüsum bedelini ödemeyen esnafa yüzde 25 oranında ceza kesilecek. İrsaliye ile birlikte seyreden esnafın, taşıdığı ürünün rüsum bedelinin ödeyip ödemediğine ilişkin denetimlerin teşvik edilmesi amacıyla Maliye ve belediye personeline pirim sistemi getirildi. Tarla ve bahçeden ürün alan pazarcı, ürün miktarını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kontrolünde verilecek şifrelerle e-mail veya SMS yoluyla ilgili kuruma bildirecek. Yasa ile birlikte sektör 1995'ten bu yana yürürlükte olan yönetmelikten kurtulacak. Yasa en çok vatandaşa yarayacak. Biz esnafımıza, hangi ürünün hangi bölgede ucuz olacağını duyuracağız. Esnaf, Antalya'daki bahçeden ürün alıyorsa Antalya Belediyesi'ne rüsum bedeli ödeyecek. Komisyoncular da faaliyetlerine devam edecek ama artık rekabet geliyor. Bu da vatandaşa yarayacak."
"FİYATLARI İNDİRECEĞİZ"
Bursa Tuz Pazarı'nda tezgah sahibi olan Ali Rıza Çetin isimli pazarcı da, yasa sonrası fiyatların büyük oranda ineceğini söyledi. Halen 1,5 liradan sattığı mandalinayı yasanın yürürlüğe girmesiyle 1 liradan satmaya başlayacaklarını belirten Çetin, "Aracılar kallkınca fiyatlar da inecek. Yasa en çok vatandaşa yansıyacak. Yasa sonrası ürünü daha ucuza alacağımız için bu da vatandaşa yansıyacak." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz