Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş,1. derece deprem bölgesi olan şehirde depreme karşı alınacak tedbirlerin yeniden göden geçirilmesi gerektiğini aktardı.
Başkan Savaş Van’da yaşanan depremde yaşamını yitiren vatandaşlar için başsağlığı mesajı yayınladı. Savaş mesajında ayrıca Antakya’da mevcut bulunan kötü yapı stoklarının bir an önce gerekli standartlarda yapılması gerekliliği görüşüne yer verdi.
Vatandaşların eski yönetmeliklere göre aldıkları imar haklarının yeni mevzuatla uyum içerisinde olamayabileceğine işaret eden Savaş, “Hatay 1.derecede deprem bölgesinde ve fay hattı üzerinde olduğunu düşünürsek, depreme karşı almamız gereken tüm tedbirleri yeniden gözden geçirmemiz ve gerekli çalışmaları yapma zorunluluğumuz aşikardır. Kentimizdeki kötü yapı stoklarının süratle yenilenmesi, şehrimizde yüksek şiddette yaşanacak olası bir depremde can ve mal kayıplarını azaltacaktır. Bu konuda vatandaşlarımızın eski yönetmeliklere göre aldıkları imar hakları yeni mevzuatla uyum içinde olamayabilmektedir. Bu nedenle vatandaşlarımız kendi oturduğu çürük binayı yıkıp yeniden yapma işlemine mevzuattan kaynaklı daire kaybına sebep olduğu için sıcak bakmamaktadır. Ancak maddi anlamdaki bu mağduriyet düşüncesi hiçbir can kaybından daha önemli değildir. Kurum ve kuruluşlarıyla, vatandaşıyla tüm insanlarımızın bu gerçekten hareketle kötü yapı stoklarını bir an önce günümüz şartlarına uygun olarak yenilemeleri ileri de yaşanabilecek olası bir deprem afetinde can ve mal kayıplarını azaltacaktır” dedi.
Antakya Belediyesi olarak görev süreleri boyunca deprem gibi olası doğal afetlere karşı etkin çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Savaş yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgilere yer verdi; “Antakya belediyesi bünyesinde 2006 yılında oluşturulan zemin deprem inceleme birimi ile bu birimde çalışan jeofizik ve jeoloji mühendislerinin denetiminde inşaat yapımları öncesinde gerekli zemin kontrollerinin yapılması sağlanmış ve yeni mücavir alandaki imar planı öncesinde zemin durumu haritaları çıkartılarak uygun alan, önlemli alan ve uygun olmayan alan tanımlamaları oluşturulmuştur. Ayrıca mevcut Antakya’da nazım plan öncesinde de zemin haritaları çıkartılmış olup aynı tanımlamaya giderek riskli bölgelerin tespiti yapılmıştır.
2010 yılı başlarında ise Antakya Afet Koordinasyon Merkezi belediye Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde kurularak hızla çalışmalarına başlamıştır. Belediye bünyesinde kurulan AKOM ile olası afetlere tedbir oluşturan gerekli hazırlıkların yapılması konusunda çalışmalar devam etmektedir. Belediyemizce 2010 yılı şubat ayında ise kent coğrafi bilgi sistemi ihale edilmiş, afet bilgi sisteminin temelleri atılarak detaylı saha çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca Deprem Master Planına yönelik çalışmalar, zemin deprem inceleme birimi ile Antakya-AKOM koordinesinde yürütülmektedir.
Akom birimimizde faaliyet gösteren personelimiz deprem v.b doğal afetlerle ilgili Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen eğitim çalışmalarına katılım göstermiş ve bu konuda bilgilenmeleri sağlanmıştır. Halkımızı afetlere karşı bilinçlendirmeye yönelik çalışmalarımız web sitemiz (www.antakyaakom.com) üzerinden yapılmaktadır. Başlangıcı yapılan projelerimizden gerekli detay verilerin alınması ile sonuçlar halkımızla paylaşılıp, bilinçlendirme eğitimlerimiz devam etmektedir. Antakya’mızda oluşacak bir afet öncesinde gerekli tedbirlerin alınması konusunda çalışmalarımız azami hız ve gayretle sürmektedir”.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz