YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Antibiyotik Her Derde Deva Değil"

Kış aylarının etkisini iyice gösterdiği bu günlerde gereksiz ilaç kullanımının arttığı, antibiyotiklerin yanlış kullanımı sonucunda bakterilerin antibiyotik tedavisine karşı direnç

Kış aylarının etkisini iyice gösterdiği bu günlerde gereksiz ilaç kullanımının arttığı, antibiyotiklerin yanlış kullanımı sonucunda bakterilerin antibiyotik tedavisine karşı direnç kazandığı belirtildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülagü Barışkaner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilinçli ilaç kullanımının çok önemli olduğunu söyledi.

Barışkaner, ülkemizde özellikle antibiyotiklere ilişkin bilinçli ilaç kullanımının yaygın olmadığını, bunun sonucunda etkili olması gereken durumlarda ilaçların yetersiz kaldığını ifade etti.

Gribal enfeksiyonların yaygın olduğu bu günlerde burun akıntısı ve öksürük gibi durumların kendisini gösterdiğini aktaran Barışkaner, şunları kaydetti:

"Bu demek değildir ki böylesi durumlarda hemen ecza dolabına gözümüzü dikip bir antibiyotik alalım. Eğer hastalığımızın etkeni bakteri kaynaklı ise antibiyotik kullanımı doğru ancak virüs kaynaklı ise antibiyotik kullanımı yanlıştır. Yanlış kullanımlar sonucunda sonraki dönemlerde bakteriler tarafından oluşturulacak başka hastalıklarda kullanılan antibiyotiklerin tedavide yetersiz kalması konusu önümüze büyük bir problem olarak gelmektedir. Yanlış antibiyotik kullanımlarından dolayı direnç kazanmış bakteri, vücuda verilen ilaca karşı kendini korumaktadır. Bu nedenle doktor tavsiyesi olmadıkça kesinlikle antibiyotik kullanılmamalı. Antibiyotiklerin yanlış kullanımı, bakterilerin antibiyotik tedavisine karşı direnç kazanmalarına yol açabilmektedir"

-"Hem vücuda hem de ekonomiye zarar"-

Barışkaner, bilinçsiz ilaç kullanımının yansımasının iki türlü olduğunu, kullananı tedavi etmediği gibi, kişiye ve ülkemize ekonomik yük getirdiğini dile getirdi.

Yanlış kullanımda en büyük sorumluluğun bilinçsiz kişilerde olduğunu vurgulayan Barışkaner, sözlerine şöyle devam etti:

"Toplumdaki bu probleme maalesef biz hekimler de reçeteye yanlış ilaç yazarak ortak oluyoruz. Yanlış kullanım hem ekonomiye hem de vücuda zarar. Vücuda alınmış olan vitamin dahil her ilacın az ya da çok bir yan etkisi vardır. Bu tür grip, nezle ve soğuk algınlığı hastalıklarında ilaçların dışında mevsimsel olarak C vitamini ihtiva eden meyveler ve vücudun direncini artıran besinleri öncelikle tüketmeliyiz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler