Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, Trafik Güvenliği Genelgesi ile kademeli olarak zorunlu hale getirilecek olan kış lastiğinin bu yıldan itibaren denetiminin artırılacağını ve sürücülerin bu konuda hassas davranmaları gerektiğini belirtti.
Bezci, yaptığı yazılı açıklamada yaklaşan kış ayları öncesinde sürücüleri uyararak, can ve mal güvenliği için kış lastiklerinin önemine dikkat çekti. Bezci, geçtiğimiz aylarda yayınlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı Trafik Güvenliği Genelgesi’ni hatırlatarak, kademeli olarak zorunlu hale getirilecek olan kış lastiğinin bu yıldan itibaren denetiminin artırılacağını, sürücülerin bu konuda hassas davranmaları gerektiğini kaydetti. Bezci, kış lastiklerinin karlı zeminde yaz lastiğine göre yüzde 20 daha başarılı fren performansı gösterdiğine işaret ederek, bunun yanı sıra hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde yaz lastiklerinde kullanılan karışımların sertleşerek tutunma özelliklerinin bir kısmını kaybettiğini vurguladı. Bu nedenle kış lastiklerinin sadece karlı ve buzlu zeminlerde değil, hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği her koşulda kullanılması gerektiğini kaydeden Bezci, “Türkiye şartlarında kış lastikleri Ekim ayı başında takılmalıdır. Kış lastikleri Nisan ayında da çıkarılmalı ve yerine normal lastik takılmalıdır” dedi.
Kış lastiğinin ve kar zincirinin aynı işlevi görmediğini de belirten Bezci, kış lastiğinin kar yağsa da yağmasa da düşük sıcaklıklarda aracın yola tutunmasını sağladığını, aşırı buzlanma olmadığı sürece aracın kar üzerinde gitmesine ve durmasına olanak verdiğini belirtti. Kış lastiğinin özellikle kuru yoldan kaygan yollara ani girişlerde aracı yolda tuttuğunu ifade eden Bezci, kar zincirinin araç lastik ve mekanik aksamına zarar verdiğinden sadece zorunlu durumlarda ve kısa bir süre için kullanılması gerektiğini kaydetti.
ATO Başkanı Salih Bezci, geçtiğimiz aylarda yayımlanan Trafik Güvenliği Genelgesi’nde imzası bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da teşekkürlerini sunarak, “Halkın can ve mal güvenliğini her şeyin üstünde gören Sayın Başbakanımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Trafik terörüne ülke olarak çok kurban verdik. Çok canımız yandı. Başbakanımızın bu konuya el atarak kış lastiğini zorunlu hale getirmesi bizleri son derece mutlu etmiştir” dedi.
TAM PERFORMANS İÇİN DÖRT LASTİK DE DEĞİŞTİRİLMELİ
Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Çelebi de yaptığı açıklamada, kış lastiklerinin dörtlü set olarak kullanılması gerektiğini belirterek, yalnızca iki lastiğin kış lastiğiyle değiştirilmesinin büyük bir hata olacağını kaydetti. Çelebi, “Yalnızca iki lastiği kışlık olan araçların ani frenleme, viraj alma gibi manevraları sırasında kontrolü zorlaşır. Bunun yanı sıra bir aracın dört çeker olması, tüm mevsimlerde üstün çekiş özelliği sağlar. Ancak ani frenleme ve viraj alma sırasında yol tutuş özellikleri araçtan çok lastiğe bağlı performans özellikleridir. Bu nedenle kış şartlarında bu özellikler yaz lastiklerinde zayıfladığından 4x4 araçlarda da kış şartlarında kış lastiği kullanılması gerekir” ifadelerini kullandı.
Çelebi, yeni kış lastiği alırken dikkat edilecek hususları da şöyle sıraladı:
“Alınan lastiklerin tümü aynı desen ve kaliteye sahip olmalıdır. Aksi durumda sağa ve sola çekme söz konusu olabilir. Kış lastiklerinin diş derinliğinin en az 4 mm olması gerekir. Aksi halde çekişe ve sürüş kalitesine olumsuz katkı sağlar. Lastiğin ebatları, aracın standart lastiklerinin ebadından daha geniş tabanlı olmamalıdır. Aksi durumda yola tutunma zayıflayacağından kızaklama riski artar. Araç için belirlenen standart ebat kullanılmalıdır. Ayrıca, kış lastiğinde teknik olarak kabul edilebilecek yanak kalınlığındaki lastiklerin tercih edilmesi gerekir.”
Lastiklerin saklanma koşulları hakkında da bilgi veren Çelebi, kış lastiklerinin 15-20 derece sıcaklıkta karanlık, kuru ve serin bir yerde, radyatör gibi ısı kaynaklarından en az 1 metre uzaklıkta ve naylon gibi bir torbaya sarılarak saklanması gerektiğini bildirdi. Çelebi, lastikler jantlı saklanacaksa üst üste ve yatık bir şekilde, jantsız depolanacaksa dikine ve yan yana konması ve deforme olmamaları için periyodik olarak döndürülmeleri gerektiğini kaydetti.
LASTİK ÖMRÜ 10 YIL
Çelebi, araç lastik ömrünün 10 yıl olduğunu da belirterek, “Kullanım ve depolama koşullarının çok değişken olması nedeniyle sadece lastik üretim tarihine bakarak lastiğin ömrü hakkında kesin bir bilgi verilmesi doğru değildir. Bilinmesi gereken, minimum diş derinliği standart lastikler için 1,6 mm olmasına karşın kış mevsiminde kış lastikleri için önerilen diş derinliğinin en az 4 mm olmasıdır. Bununla birlikte, JATMA’nın (Japon Otomobil Lastiği Üreticileri Derneği) açıklamasına göre binek ve hafif ticari araçlara yönelik kullanılmış veya kullanılmamış (yedek-stepne dahil) lastikler üretim tarihinden sonra 10 yaşını doldurmuş ise, gözle görünür herhangi bir hasara veya şekil bozukluğuna sahip olmasa ya da diş derinliği kullanım için yeterli gözükse dahi yenileri ile değiştirilmelidir” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz