Su çiçeği ve hepatit A aşılarının çocukluk çağı aşı takvimine ekleneceğini bildirildi.
Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 21-27 Nisan tarihlerini kapsayan Aşı Haftası dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, aşının insanda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri gibi mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılarak geliştirilen biyolojik maddeler olduğu hatırlatıldı.
Aşının insanları hastalıklar ve bunların kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
"Aşılama hizmetleri, bebekleri, çocukları ve erişkinleri enfeksiyona yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemden önce aşılayarak, bu hastalıklara yakalanmalarını önlemek amacı ile yürütülen önemli bir temel sağlık hizmetidir. Bağışıklama, aşıyla korunulabilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli ve etkili toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır. Aşılama hizmetleri ile daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmamış ve aşılama durdurulmuştur. Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan çocuk felci hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir. Ülkemizde kızamık hastalığını yok etmeye yönelik bir program başlatılmış, 2003-2005 döneminde 9 ay-14 yaş grubunda 18 milyon 216 bin 897 çocuğumuz ek kızamık dozu ile aşılanmıştır. Yılda 30 binin üzerinde vaka görülürken geçen yıl hiç yerli kızamık vakası görülmemiştir."
-Aşıyla korunma sağlanan hastalık sayısı 13'e yükseliyor-
Açıklamada, 2005 yılı sonuna kadar sadece difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci, kızamık, hepatit B ve vereme karşı aşılama yapıldığı, sonraki yıllarda bunlara Hib, kızamıkçık, kabakulak, pnömokok aşılarının eklendiği anımsatıldı.
Yaklaşık 4 yıl önce asellüler boğmaca aşısını içeren DaBT-İPA-Hib aşılarının tek enjektör içinde uygulanmaya başlanarak tek seferde 5 hastalığa karşı aşılama yapılmasının sağlandığına işaret edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Su çiçeği ve hepatit A aşıları çocukluk çağı aşı takvimine eklenecektir. Bağışıklama Danışma Kurulu (BDK) tarafından hepatit A ve suçiçeği aşılarının çocukluk çağı aşı takvimine eklenmesi konusunda tavsiye kararı alınmıştır. Bakanlığımız tarafından aşı alımı çalışmalarına başlanmıştır. Hepatit A aşısı 18. ay ve 24. ayda olmak üzere iki doz halinde, su çiçeği aşısı ise 12. ayda tek doz olarak uygulanacaktır. Hepatit A ve su çiçeği aşısının uygulamaya geçmesiyle aşı ile koruma sağlanan hastalık sayısı 13'e yükselecektir. Aşılama oranlarımız yüzde 97'ye ulaşmış olup, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa bölgesi ülkeleri ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ortalamasından yüksektir."
Açıklamada, Aşı Haftasında 5 yaş altındaki eksik aşılı veya aşısız çocukların aşılarının tamamlanması, ayrıca normal ve risk grubunda yer alan kişilerin aşılanması ve bu konudaki farkındalığın artırılmasının hedeflendiği duyuruldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz