Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Alt Komisyonu üyeleri, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nın askeri yasak bölge sınırlarında bulunan ve güvenlik gerekçesiyle boşaltılması istenilen Köyceğiz'in Sultaniye köyünün Büyükkaraağaç Mahallesi'nde incelemelerde bulundu.
Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Sultaniye Köyüne 25 kilometre uzaklıktaki Büyükkaraağaç Mahallesi sakinleri ile Aksaz Deniz Üs Komutanlığı arasındaki mülkiyet sorununa TBMM Dilekçe Alt Komisyonu el attı. Köylüler tarından TBMM Dilekçe Komisyonu'na yapılan başvuru üzerine TBMM Dilekçe Alt Komisyonu'ndan Komisyon Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol ve CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekinci Muğla’ya geldi. Komisyon üyelerini AK Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özden ve CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir de eşlik etti.
Komisyon üyeleri Büyükkarağaç Mahallesi'ne gelmeden önce Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nı ziyaret ederek yaşanan sıkıntılar ile ilgili bilgi aldılar. Komisyon üyeleri Büyükkaraağaç Mahallesinde köylüler tarafından karşılanırken, önce köylülerin sıkıntıları dinlendi.
Sultaniye Köyü Muhtarı Rahim Yıldırım, asker ve devletle hiçbir sıkıntılarının olmadığını belirterek, “Bizim tek sıkıntımız mülkiyet sorunu. Bizim atalarımız, dedelerimiz burada yaşamış ve 1980 ihtilalinin ardından mahallenin tamamı askeri bölge ilan edilmiş. O dönemin muhtarı ve büyüklerimiz buna itiraz etmemiş. Bütün sıkıntı buradan kaynaklanıyor. Burası yeni bir yerleşim birimi değil. Geçmişi çok eski. Çevremizde altı tane mezarlık var. Bu mezar taşları okunursa eğer, 1920-1930’lu yıllara ait olduğunu görürsünüz. Biz buradan taşınmak istemiyoruz. Bize Aksaz Deniz Üs Komutanlığı ile aramızda bir çay var. Bu çay sınır olarak belirlensin. Artık köylü vatandaşlarımız huzur içinde atalarından kalan arazilerde yaşamak istiyor.” dedi.
Köy halkı ise üzerinde bulundukları arazinin yaklaşık 2 bin dönüm olduğunu ifade ederek, “Ne ev yapabiliyoruz, ne de yıkılan bir evi tamir edebiliyoruz. Asker bizi işgalci olarak görüyor. Biz işgalci değiliz. Eğer bu topraklar üzerinde uçak fabrikası, gemi fabrikası, tersane yapılacak ise biz bedelsiz bu arazileri terk etmeye hazırız. Fakat asker bizden arazilerimizi 5-6 bin TL karşılığı almaya çalışıyor. Ne olacağımızı bilmediğimiz için ağaç dikemiyoruz. Artık bu sorun çözülsün. Biz taşınmak istemiyoruz. Burada yaşayan çok az sayıda kişinin tapusu var. Mezarlığımızın bile tapusu yok. Bizi arazilerimizden ayırmayın.” diye tepki gösterdiler.
TBMM Dilekçe Alt Komisyon Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın da hiç kimsenin hukukun üstünde olmadığını vurgulayarak, “Hukuk asker için ayrı, köylü için ayrı değildir. Herkes hukuka uyacak. Bugüne kadar ne yaşınmış ise tüm bu sorunların çözümü için buraya geldik. Aksaz Deniz Üs Komutanlığında yetkililer ile görüştük. Onların sorunlarını ve isteklerini dinledik. Mahalle sakinleri tarafından komisyonumuza gönderilen dilekçe üzerine buraya geldik. Eğer Türkiye bir hukuk devleti ise istisnasız herkes bu hukuka göre hareket edecek. Asker burada kimseyi rahatsız edemez.” diye konuştu.
Aydın, “Bizim ilk yapacağımız iş öncelikli solarak mülkiyet sorununu çözmek. Sizi buradan kimse atamaz ve sizi rahatsız edemez. Biz TBMM Dilekçe Alt Komisyonu olarak sizlerin görüşlerini rapor halinde Dilekçe komisyonuna sunacağız. Dilekçe komisyonundan da TBMM Genel Kurul’una taşınacak. Öncelikli olarak mülkiyet sorunu çözüme kavuşturulacak. Bugüne kadar birçok hatalar yapılmış. Bu hatalarda birçok kamu kurumunun da hatası var. Bizim işimiz bu hataların tekrar yaşanmaması.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz