Aydın’ın erkenci meyve üretiminde büyük mesafe almasını sağlayacak olan ve başarılı sonuçlar elde edilen ‘Örtü Altında Karpuz Yetiştiriciliği Projesi’nde üretilen ilk karpuzlar hasat edildi.
Meyve yetiştiriciliğinde erkenciliğin büyük önem taşıdığı Aydın’da yeni projelerle çalışmalar devam ediyor. Özellikle örtü altı yetiştiriciliğinin pek bilinmediği ya da yaygın olmadığı ilçelerde karpuz yetiştiriciliğinin örtü altında yaptırılarak hasatta erkencilik sağlanması, dolayısıyla çiftçilerin ürünlerini daha iyi fiyatlardan satabilmesi, örtü altı yetiştiriciliğin benimsenmesi ve yaygınlaşması amacıyla uygulanan “Örtü Altında (Alçak Tünel) Karpuz Yetiştiriciliği Projesi” başarı yürütüldü. Proje ilk ürünlerin hasat edildiği tarla günü etkinliği ile sonuçlandı.
Aydın merkez Şahnalı köyünde Metin Solak’a ait proje uygulama sahasında yapılan tarla günü etkinliğine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, İl Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Adem Kaplan, Bitkisel Üretim Şube Müdürü Aydın Çelik, İl Müdürlü personeli ve bölge üreticileri katıldı.
Tarla günü etkinliğinde konuşan İl Müdürü Salih Köksal, uygulanan projenin önemine işaret ederek, “Örtü altında karpuz yetiştiriciliği projesi, İl Müdürlüğümüzce hazırlanmış ve İl Özel İdaresi tarafından finanse edilmiştir. İlimiz yaş meyve-sebze yetiştiriciliğinde, erkencilik büyük önem taşıdığından dolayı, özellikle örtü altı yetiştiriciliğinin pek bilinmediği yada yaygın olmadığı ilçelerimizde, karpuz yetiştiriciliğinin örtü altında yaptırılarak hasatta erkencilik sağlanması, dolayısıyla çiftçilerimizin ürünlerini daha iyi fiyatlardan satabilmesi, örtü altı yetiştiriciliğin benimsenmesi ve yaygınlaşması amaçlanmıştır. Proje için İl Özel İdare Müdürlüğünce 20 bin TL ödenek ayrılmış olup, proje çalışmalarına Şubat 2013 tarihi itibarı ile başlanmıştır. Projemiz; Didim ilçemizden 3 çiftçi, Merkez ilçe, Germencik, Karpuzlu ve Yenipazar ilçelerimizden 1’er çiftçimiz olmak üzere toplam 7 çiftçimizde, 5’er dekar olmak üzere toplam 35 dekar alanda uygulanmıştır. Projemiz çalışmaları kapsamında karpuz fidesi, alçak tünel için çelik yay demirleri ve naylon örtü üreticilere karşılıksız olarak verilmiştir. Karpuz çeşidi olarak yerli, erkenci, hibrit Üstün-F1 karpuz çeşidi kullanılmıştır. Bu malzemeler 22 Mart 2013 tarihinde üreticilerimize dağıtılmıştır. Hava şartlarına göre karpuzlar bir hafta içinde tarlaya dikilip örtü altına alınmıştır. İl Müdürlüğümüz teknik elamanları projenin her aşamasında üreticilerimizin yanında yer almışlardır” dedi.
Örtü altında yetiştirilen karpuzların aynı dönemde açıkta yetiştirilen karpuzlara göre 15-20 gün önce hasat olgunluğuna geldiğinin altını çizen Köksal, “Bu da karpuz meyvesinin az olduğu ve dolayısıyla fiyatın daha iyi olduğu bir dönemde pazara sunulmasına ve üreticilerimizin daha iyi gelir sağlamasına neden olmuştur” diye konuştu.
Projeye ev sahipliği yapan üretici Metin Solak da, yapılan projeden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Proje ile özelliklerini tanıdığı karpuz çeşidinden çok memnun olduğunu kaydeden Solak, önümüzdeki yılda kendisinin bu karpuz çeşidi ile daha büyük alanda örtü altı yetiştiriciliğini yapmak istediğini kaydetti.
Tarla günü etkinliği yetiştirilen ve bölge için yeni ve erkenci bir çeşit olan karpuz bahçesinin üreticilerle birlikte gezilerek, yerinde görülmesi ile sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz