Şanlıurfa'da bir dizi açılış ve ziyarete katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, uzun süredir gündemde tartışılan ilaçlarla ilgili bazı konulara açıklık getirdi. Geri ödeme yaptıkları ilaç sayısının 6 bin 700 olduğunu belirten Bakan Çelik, özeleştiri yaptı
1 Ocak'tan itibaren sistemin tartışılmasından yana olduğunu vurgulayan Çelik, "Özeleştiri olacaksa, şöyle bir eleştiri yapabiliriz. Bunun bence aylık denetiminin olması gerekiyor. Aşımın olduğu aylarda bunların sorgulanması gerekirdi. Yani 1 yıl sonra, 1,5, 2 yıl sonra oturup, bu aşımları tartışmak değil, sektörle bu rakamları paylaşmak gerekir. Bütçede bir aşımla ilgili karşı karşıya kalınca, protokolde de bunun önleminin kamu tarafından alınacağı söylenince, mesela yüzde 11 olan iskonto yüzde 20,5'lere çıkmış, yüzde 20.5 olan iskonto yüzde 28'e gelmiş şimdi. Bazı ilaçlarda ise yüzde 41'e iskontolar gelmiş bulunuyor. Şimdi süreç içerisinde demek ki kamu bazı düzenlemeleri yapmış.” dedi.
Gelinen noktada telafinin nasıl olacağını da anlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “1,5 yıl sonra baktığımızda 1.1'lik aşım olunca, bunun telafisi nasıl olacak. Eğer kamu olarak derseniz ki buyurun ben 1.1'i verdim derseniz ‘o zaman global bütçeyi neden yaptınız, niye bütçe rakamlarını 1 katrilyon sarsacak bir tabloyu oluşturdunuz’ diye hesap sorulacak. Bu çerçevede Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda yüzde 7.5 bir ilave iskonto uygulamasını gerçekleştirdik. Şimdi ne yaptık, şimdi bu geri adım mıdır? Ben böyle görmüyorum. Neden, bazı ilaçlar var ki bu 20 yıllık. Bu 20 yıllık ilaçlarda referans fiyatını yüzde yüzden, yüzde 80'e indirdik. Orada yüzde 20'lik bir düşüş yaptık. Bunu siz 6 bin 700 ilaçta uygulamayı yaparken, bu teknik bir ayrıntıdır, yaşanırken ortaya çıkar."
Açıklamasını yaptığı şekilde 140 ilacın bulunduğunu vurgulayan Bakan Çelik, "Diyabetinden, insüline varıncaya kadar, önemli bazı ilaçlar var, bunlarda çok titiz bir araştırmayla 125 ilaç olarak arkadaşlarımız çıkardı. Buna 3-5 ilave olabilir." dedi.
1 Ocak'tan itibaren sistemin tartışılmasından yana olduklarını vurgulayan bakan Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: “SGK olarak ilaç sektörü, bunların hastalara ulaşım ağı ve kurumlardan uzmanları, Türkiye'ye eş önemli ülkelere göndererek, 1-2 ay kalarak sistemle ilgili çalışma yapmalarını sağlayacaklar. Bunlar geldikten sonra bir sektörün bu konuya bakışı, eczacının bu konulara bakışı neyse, önümüzdeki yıllarda, yeni bir sistem çerçevesinde gerek geri ödeme, gerek tüm sektörün sorunlarını kapsayacak 8 aylık bir dönem için düğmeye basmış bulunuyoruz.”
"BU OYLARI HİZMETİN KARŞILIĞI OLARAK ALDIK"
AK Parti Şanlıurfa İl Kadın Kolları 3. Olağan Kongresi'nde konuşan Çelik, iktidar dönemlerini diğer partiler gibi geçirmediklerini ifade etti. Çelik, şu değerlendirmede bulundu: "Demokrasi tarihimize hiçbir iktidara nasip olmayan oy oranlarına sahip olduk. Peki bu böyle artan başarı nereden geldi. Hani ana muhalefet partisi genel başkanının dediği gibi sendromların neticesi mi yoksa hizmetin karşılığı mı, sizler biliyorsunuz ki, bizler biliyoruz ki biz bu oy artışını hizmetin karşılığı olarak elde ettik. Yani milletin derdi ile dertlenen, milleti anlayan, milletin inanç değerleri ile çatışmayan bir iktidar olduk ve bu başarılar geldi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz