YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Dinçer: Bu Sene Oyunun Kuralı Değişmemeli

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, üniversiteye giriş sınavında baraj puanının düşürülmesi tartışmaları ile ilgili, “Benim...

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, üniversiteye giriş sınavında baraj puanının düşürülmesi tartışmaları ile ilgili, “Benim şahsi kanaatim bu sene oyunun kuralının değişmemesi.” değerlendirmesinde bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, eğitim muhabirleri ile iftarda bir araya geldi. Dinçer, burada gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Üniversiteye giriş sınavında baraj puanının düşürüleceği yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Dinçer, bu talebin daha çok vakıf üniversitelerinden geldiğini hatırlattı.

Üniversiteye girişlerde sonuçları etkileyecek bir tartışma yapılmadığını söyleyen Dinçer, “Normal şartlarda, belki uzun vadede baraj puanına bile ihtiyaç yok. Üniversitelerin kontenjanı bellidir. Her birinin toplum içindeki yeri -konumu bellidir. Bizim öğrenci arzımız da bellidir. Dolayısıyla seçen öğrencilerden yüksek puanlılar üniversiteye gireceğine göre, bence taban puana ihtiyaç bile duyulmayabilir. Ama böyle bir yapının kurgulanması için önceden bir hazırlık yapmak gerekir. Benim genel kanaatim, bir süreç tanımlanmışken ve o süreç tanımlandıktan ve oyunun kuralları belli olduktan sonra oyunun bir yerinde kuralları değiştirmek doğru bir şey değil, çok adil olmazı. Taban puanı düşürülecekse bile, gelecek yıl için düşürülmesi daha doğru olacaktır… Benim şahsi kanaatim bu sene oyunun kuralının değişmemesi ama YÖK o konuda ne karar verecek bilmiyorum.” diye konuştu.

“ÖĞRENCİYİ SEÇMEK VE ELEMEK İÇİN İMTİHAN YAPMAKTAN HIZLA UZAKLAŞACAĞIZ”

Üniversite sınavında baraj altında kalan öğrencilerin, lise eğitiminin niteliğini de tartışmaya açıp açmadığı ve bu çocukların gelecek yıl bir yığılmaya neden olup olmayacağının sorulması üzerine Bakan Dinçer, şunları dile getirdi: “Bizim sınavlarımızın niteliği ile ilgili bir sorunu yok. Eğitimin niteliğine dair herhangi bir şey söylemek istemiyorum… Bizim sınavları okuma konusunda bir sorunumuz var. Herkesin bütün soruları doğru yaptığı bir sınav olsaydı ve eğitim sistemimiz o kadar başarılı olsaydı üniversite kapasiteniz de mezun ettiğiniz öğrenciden düşük olsaydı ne yapacaktınız? Bu sınavlar lise mezunu öğrencilerin bilgi ve yeteneğini ölçmek için yapılan sınavlar değil. SBS sınavı da ortaöğretimdeki bir çocuğun sahip olması gereken bilgi ve yetenekleri ölçen bir sınav değil. Biz çocukları elemek için sınav yapıyoruz. Dolayısı ile şayet mezun ettiğiniz öğrenciden yarı yarıya az bir kapasiteniz varsa, başarısız gözükecek öğrenci sayınız yüzde 50’ye yakın demektir. Buna bakıp eğitim sistemini sorgularsanız orada bir sorun çıkar. Biz o yüzden, yöntemimizi de bütünüyle değiştirmeyi planlıyoruz, hatırlarsanız. Öğrenciyi seçmek ve elemek için imtihan yapmaktan hızla uzaklaşacağız. Bu sene bir pilot uygulama yaptık. Bazı okullarda merkezden imtihanlar yaparak, öğrencilerin öngördüğümüz kazanımlara sahip olup olmadığını ölçen imtihanlar yaptık. İleride ben SBS imtihanlarının gerçekten seviye belirlemek için yani MEB’in eğitim seviyesini belirlemek ve çocuklarımızın öngördüğümüz kazanımları elde edip etmediklerini tespit etmek için yapmak yolunda hazırlık yapıyorum.”

1 milyon 800 bin öğrencinin imtihana girdiğini hatırlatan Dinçer, “Bu sene maksimum 900 civarında öğrenci üniversiteye girme imkanı kazanacak. Barajı düşürseniz de bu kadar öğrenci girecek, düşürmeseniz de. O tartışma sadece analitik bakmayan insanların kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramaz.” ifadesini kullandı.

HARÇLARIN KALDIRILMASI

Bakan Dinçer, harçlar ile ilgili bir soru üzerine, Maliye Bakanlığı'nın konuyla ilgili çalıştığını hatırlattı. Dinçer, "Geçtiğimiz Bakanlar Kurulu’na görüşürüz diye düşünmüştük ama hazırlıklar yetişmediği için görüşemedik. Hazırlıklar tamamlandığı zaman sizinle paylaşılır. Maliye Bakanlığı ile kendi aramızda ortak bir stratejiyi görüştük. Onlar hazırlıkları tamamlayıp bizimle paylaşacaklar… Tamamı mı kalkmalı, birinci öğretim, ikinci öğretim gibi farklı uygulama olmalı mı olmamalı mı, her alanda mı kaldırmak gerecek gibi soruların cevaplarını ayrı ayrı alternatif olarak belirleyecekler. Kararı Bakanlar Kurulu verecek.” dedi.

Başka bir gazetecinin, “Önümüzdeki döneme yetişir mi?” şeklindeki sorusu üzerine Dinçer, “Ben yetişeceğini tahmin ediyorum.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler