YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Ergün: Alternatif yakıtlı yeni marka ve model otomobiller üretmeliyiz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Model, marka, tasarım, fiyat ve dizayn olarak, Türkiye'deki...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Model, marka, tasarım, fiyat ve dizayn olarak, Türkiye'deki tüketicinin taleplerine cevap verebilecek yeni ürünler ortaya koymamız lazım.'' dedi.
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) heyetini kabul eden Nihat Ergün, Türkiye'nin 50 yıllık birikimi içinde çok güçlü bir yan sanayisinin bulunduğunu ifade etti.
Bakan Ergün, "Türkiye, dünyadaki değişik marka ve modellerin üretim merkezi gibi görünse de bir otomobilin A'dan Z'ye her şeyini yapabilecek güç, imkân, kabiliyet, sermaye birikimi ve müteşebbis güce sahiptir." dedi.
Türkiye'de 13 otomobil marka ve modelinin parçalarının üretildiğini ve ihraç edildiğini vurgulayan Ergün, "Bugün itibarıyla Türkiye için 40 milyar dolar ticaret hacmi bulunan bir sektörden bahsediyoruz. Bunun 20 milyar dolara yakın kısmı ihracattan, 20 milyar dolarlık kısmı da ithalattan oluşuyor." diye konuştu.
Nihat Ergün, Türkiye'nin, dünya otomotiv sektöründeki ciddi gelişmelere ayak uyduracak bir üretim, model ve marka mekanizması da oluşmadığından bugün itibarıyla otomobilde ithalatçı pozisyonuna düştüğünü hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti: "Hâlbuki bu sektör 2008 yılında 5 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası olan bir sektördü. Bugün 13 tane markanın Türkiye'de üretimi var, ama Türkiye'nin şartlarını zorlayan 500 civarında model ve marka var. Biz bu 13 markanın üretimiyle pazarda yer almaya çalışırken, pazarımıza 500'den fazla model ve marka giriş çalışması içerisinde. Otomobilde özellikle 3'te 2 ithalat, 3'te bir yerli şeklinde bir pazara sahibiz. 2010 yılında 510 bin otomobil satıldı, bunun sadece 3'te 1'i Türkiye'de üretilen model ve markalardan oluşuyor. Demek ki içerideki üretimimiz tüketicimizin taleplerini karşılamaya kâfi gelmiyor. Model olarak, marka olarak, tasarım olarak, fiyat olarak dizayn olarak, Türkiye'deki tüketicinin taleplerine cevap verebilecek yeni ürünler ortaya koymamız lazım."
Türkiye'de en çok pazar payına sahip olan firmaların marka ve modellerinin üretiminin bir kısmını Türkiye'de yapılmaya başlamasının teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen Ergün, "Özellikle bu dönemde artık bir yerli marka otomobil ve modeller ortaya koymamız, kendi iç pazarımız ve dünya pazarlarına bunları sürmemiz gerekmektedir. Bunu sektörümüze güvenerek rahatlıkla söyleyebiliyoruz." şeklinde konuştu.
"Türk Standartları Enstitüsü'ndeki arkadaşlarımız değişik laboratuvarları ve otomotiv test pisti uygulamasını hayata geçirmiş olacaklar." diyen Bakan Ergün, otomobil test pisti ile ilgili çalışmaların Marmara Bölgesi dikkate alınarak yapılacağını, Akdeniz Bölgesi'nin de bu iş için alternatif olarak düşünülebileceğini belirtti.
Elektrikli otomobil üretiminin başladığı şu günlerde, Türkiye'nin bu alanda yerli marka ve model üretmesi gerektiğine işaret eden Ergün, Türkiye'nin otomotiv sektörünün önemli araştırma-geliştirme ve tasarım merkezlerinden biri haline geleceğine inandığını sözlerine ekledi.
TAYSAD Başkanı Celal Kaya ise otomobil test pisti ve rüzgâr tüneli ile çarpma testlerinin Kocaeli'nde yapılması durumunda Türkiye'deki otomotiv sanayisinin ana noksanlığının giderilmiş olacağına işaret etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler