YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Ergün: Yerli üretim medikallerin kullanılması teşvik edilecek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri sektöründe hizmet veren...

Bakan Ergün: Yerli üretim medikallerin kullanılması teşvik edilecek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri sektöründe hizmet veren yerli üreticilerin ürettiği ürünlerin devlet, üniversite ve özel hastanelerde tüketilmesi için düğmeye bastı. Konuyla ilgili daha önce çıkarılan Başbakanlık genelgesinin yanında bu konuda bakanlık olarak daha ciddi adımlar atacaklarını açıklayan Bakan Ergün, kamunun ihtiyacı olan medikal ürünler Türk sanayicilerin elinde yoksa yüksek satın alma gücünü sadece ucuza satın almak için değil bunların ya yabancı sermaye yatırımı çekerek ya da yerli yabancı ortaklığı kurarak of-set yöntemleri ile Türkiye’de üretilmesi için teknoloji transferi yapılmasını sağlayacaklarını kaydetti.

Tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri sektöründe Dünya’nın üçüncü büyük kümelenmesi merkezi olan Samsun’da firmaları gezerek üretimleri inceleyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, daha sonra KOSGEB İl Müdürlüğü’nde sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Sektörün sorunları hakkında bilgi alan Bakan Ergün, rakamsal anlamda sektördeki üretimle ithalat arasında büyük fark olduğuna dikkat çekti. İthalatın önüne geçebilmek için üreticilerin sektöre ve iç piyasaya daha fazla hakim olması gerektiğinin altını çizen Bakan Ergün, bunun için da atılması gereken adımlar olduğunu vurguladı.

Bir ülkede bir sektörün önce kendi iç pazarıyla büyüyüp gelişeceğini söyleyen Bakan Nihat Ergün, atılması gereken adımları sıraladı. Ergün, “Bunlardan birisi tıbbi cihazlar da dahil olmak üzere kamunun yüksek satın alma gücünü bazı sektörlerin ve teknolojilerin gelişmesi için bir motive edici unsur olarak kullanmak. Kim alıyor cihazı, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler. O zaman bunların satın almayı yaparken Türkiye’deki bu sektörü teknolojiyi dikkate alması icap eder. Türkiye’nin de nitelikli iş gücü yetiştirmeye, çalıştırmaya, ar-ge faaliyetleri yapmaya ihtiyacı var. Aletler küçük ama önemli. Sayıları çok değil ama nitelikli. Onun için sektörün ülke ekonomisi için önemi ve değeri var. “ dedi.

Başta tıbbi teknolojiler olmak üzere birçok alanda yapısal düzenlemeleri ve uygulamaları başlayacaklarını dile getiren Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, “İlk atacağımız adımlardan birisi üretici ile tüketiciyi bir araya getirmek. Bunu burada başlatmış olalım. Ama sektörü ülke genelinde de bir araya gelmemiz gerekiyor. Öncelikle üreticileri, tüketici olan devlet, üniversite ve özel hastane yöneticileriyle bir araya getireceğiz. Kim ne üretiyor, kim ne alıyor, kimin neye ihtiyacı var. Üretenlerle ihtiyacı olanları yan yana getirerek bir sinerji ortaya çıkarmak istiyoruz. Çünkü birçok ürün, yerli üretimin var olmasına rağmen muhtemelen ithal ediliyor. Var olanlarla ilgili üretim gücümüzü ve kapasitemizi gözden geçirmek, artırmak durumundayız.“ şeklinde konuştu.

Kamu ve üniversite hastanelerine gönderilen Başbakanlık genelgesinden sonra KİK’te ihale şartnamelerini de yakından takip ederek ihaleleri mercek altında tuttuklarını vurgulayan Bakan Nihat Ergün, sinerjinin oluşmasıyla ithalat yerine pazarın yerli üreticilere döneceğini kaydetti. “Önce iç pazar bu gücü vermeli ki dış pazarlara rekabetçi bir şekilde açılmak, yeni ürünler ortaya koymak, yeni teknolojiler geliştirmekte mümkün olabilsin. Bu adamı atacağız.“ diyen Bakan Ergün, Samsun’daki üreticilerin istediği Tıbbi Cihazlar İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni yer seçimi çalışmalarının hızlı bir şekilde tamamlanması halinde talebi karşılayacaklarını bildirdi.

Sektörün de atması gereken adımlar olduğuna işaret eden Bakan Ergün, “İşbirliği, güç birliği yapmayı önemsemeliyiz. Bu organize sanayi bölgesini kurarken birleşmesi gereken firmalar varsa bu ortaklıklar yapılsın. Bu güce güç katar, rekabet avantajı katar. Küçük olsun benim olsun yerine büyük olsun hepimizin olsun düşüncesini pekiştirmemiz lazım. Bazı ortaklıklar da bu vesile ile ortaya çıksın. Diyoruz ki sahayı beraber yapın iyi oynayan kazansın. Güzel bir saha yapalım herkes kendi taktiğine stratejisine göre iyi oynayan kazansın. Ama sahayı yapmak için işbirliğine ortaklığa ihtiyaç var. Dünya’da rekabet avantajı elde etmek için devasa şirketler evleniyor. Samsun’da bunu yapmazsak hamallık yaparız o zaman. İşin sadece hamallığını yapmak durumunda değiliz. Tercih bizim olacak yani. İşbirliği, ortaklık mı? Hamallık mı? Hangisi.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler