Kütür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin yeni eğitim yılı açılışına katıldı. Van'ın kendisi için büyük önem taşıdığını vurgulayan Bakan Günay, "Eğer Atatürk yaşasaydı en geç 1940 yılında Van Üniversitesi kurulurdu. Van'da 40'lı yıllarda bir üniversite kurulmuş olsa bölgenin eğitimi, turizmi, kültürü de bütün altyapısı da estetiği, mimarisi, bölge insanını istihdamı da sanırım bugünkünden fazla olabilirdi. Ama 'zararın neresinden dönülürse kârdır' diye bir sözümüz var. Son 10 yıl içinde bunu telafi etmeye çalışıyoruz." dedi.
Van'da 1982 yılında kurulan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin yeni eğitim yılı açılışı Cengiz Andinç Kültür Merkezi'nde yapıldı. Açılışa Kütür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Van Valisi Münir Karaloğlu, Başsavcı Osman Nuri Güler, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, öğretim üyeleri ve öğrenciler ile İran'ın Hoy Kenti Valisi katıldı. Müzik dinletisi ile başlayan açılışta konuşma yapan Bakan Günay, Van Üniversitesi açılışında bulunmanın kendisi için heyecan verici olduğunu söyledi.
Van'a her gelişinde kendi evine gelmiş gibi hissetiğini anlatan Bakan Günay, "Van Üniversitesi 2012 yılında 30'uncu yılını kutlamış olacak. Bizde bakanlık olarak sanat katkısını yapmaya çalışırız. 30'uncu yılında güzel bur kutlama yapacağız. Van Üniversitesi'nin 70'inci yılını kutlayabilirdik. Bu Üniversite Atatürk'ün bir vasiyeti. Ama 40 yıl gecikmiş bir vasiyet. Bundan 10 yılı aşkın yıl önce Van Üniversitesi, beni ve rahmetli Yazıcıoğlu arkadaşamızı burada bir panele çağırmıştı. Üniversiteyi gezerken Atatürk'ün 1937 yılında Meclis açılış konuşmasında Van'da bir üniversite kurulmasının önemine değinen sözlerini gördüm. Eğer Atatürk yaşasaydı en geç 1940 yılında Van Üniversitesi kurulurdu. Van'da 40'lı yıllarda bir üniversite kurulmuş olsaydı bölgenin eğitimi de, turizmi de, kültürü de bütün altyapısı da estetiği, mimarisi, bölge insanını istihdamı da sanırım bugünkünden daha fazla olabilirdi. Ama 'zararın neresinden dönülürse kardır' diye de bir sözümüz var. Son 10 yıl içinde bunu telafi etmeye çalışıyoruz." diye konuştu.
Türkiye'nin her tarafından üniversite olduğuna dikkat çeken Bakan Günay, bunun ilk yıllarda sorguladığını belirterek, "Anadolu'nun her tarafında acaba bölge üniversiteleri olsa daha mı iyi, değil mi, Anadolu'nun her ilinde üniversite olması çok doğru mu diye bir miktar sorgulamıştım. Hala bu uygulamayı sürdürenler var. Ama öyle örnekler gördüm ki, Türkiye'nin en ücra il merkezlerinde uluslararası alanda başarılı bilimsel çalışmalara imza atmış hocalarımız gerçek bir vatanseverlik örneği göstererek en küçük illerimizde bile görev yapıyorlar. Özerlik kavramanı toplumdan kopmak olarak değil, toplumla kaynaşmak olarak yeniden yorumluyorlar. Bir anlamda üniversiteyi gerçek bir bilim merkezi haline getirmeye çalışıyorlar. Üniversiteden de beklediğimiz zaten bu." dedi.
Bakan Güney, üniversitelerin bir takım önyargılara karşı hürriyet duygusunu yukarıda tutması gerektiğini kaydetti. Üniversitelerin doğru diye kabul ettirilmiş birçok şeyi sorgulayabilmesi gerektiğini anlatan Bakan Güney, "Ben Van'ı Türkiye'deki birçok ilden biraz daha ayrı tutuyorum. Van coğrafi konum itibariyle bir bölge istihtamı da taşıyor. Dünden bu yana Ağrı'dan Ahlat'a, sonra da Doğubeyazıt'a geçtim. Semadan bu bölgeyi görme şansı oldu. İnanılmaz bir coğrafya. İçinde çok farklı kültür izleri var. Van denizi diye de bir başka bereket potansiyeli var. Şimdi Van denizinin çevresini yeşillendirmek gibi ve bütünüyle bu havzasının temizliğini çevre sorunlarını gidererek bu havzanın temizliğini sağlamak gibi kamusal ödevlerimiz var. Van'a yeni bir müze yapmaya çalışıyoruz. Gaziantep'e çok güzel bir müze yaptık. Bütün Türkiye onu takdirle karşılıyor. Benzer bir müzeyi Van'a yapmaya kararlıyız. Bütün kalbimle ve içtenlikle söylemek istiyorum Atatürk'ün belki de öngörüsünün en önemli işaretlerinden biri olan 'Yurtta barış dünyada barış' sözü bir hayal olmaktan çıksın hem ülkemiz hem bütün dünyamız için gerçek olsun." şeklinde konuştu
Rektör Prof. Dr. Peyami Battal ise son dönemlerde yeni üniversitelerin açılmasıyla önemli düzeyde akademik ve idari personel göçü yaşadıklarını, sorunun çözümü için çalışma yürüttüklerini kaydetti. Konuşmaların ardından YYÜ 3. Dönem Rektörü Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, ilk dersi verdi.
Bakan Günay ve beraberindekiler, üniversite yerleşkesinde bulunan sosyal tesislerde verilen yemeğe katıldı. Daha sonra Günay ve heyeti, 18. Van-Asya İpekyolu Ticaret ve Sanayi Tedarikçileri Fuarı'nın açılışını yapmak üzere üniversiteden ayrıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz