Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın tahliye taleplerinin reddedilmesini, "Yasaya uygun ama hukuka uygun değil." şeklinde değerlendirdi.
TBMM’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte kayıt yaptıran Bakan Günay, gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı.
Tutuklu milletvekillerinin durumu ile ilgili bir soru üzerine Günay, ''Dünyanın her yerinde hukuk hayatın gerisinden gelir. Bizde de böyle oluyor. Hukuk sistemi sadece lafza, söze dayanan yorumlar yapıyor, demokratik katılımcı ortamı geliştirmek konusunda yorumlar yapmaktan kaçınıyor. Hep birlikte bunun bedelini ödüyoruz." dedi.
Yaşananların siyasi iktidarla herhangi bir ilgisinin olmadığını vurgulayan Günay, "Yargının sözcüklere dayanan, kuru hukuk mantığına dayanan kararları yasamanın açılışına ciddi sakınca, gölge getiriyor. Herkesin yapması gereken parlamentoya katılmaktır. Boykot etmek değil. Yapılması gereken köklü bir anayasa değişikliğidir. Özgürlükçü, katılımcı bir anayasa değişikliği konusunda birbirine omuz vermektir, engellemeye kalkışmak değil. Ancak parlamento içinde yeni anayasal düzenlemeler yaparak bu engelleri aşabiliriz. Boykot etmeyi, parlamentoya girmemeyi, ortaya çıkan sakıncalı durumlar karşısında iktidar partisini suçlamayı son derece yanlış görüyorum.'' diye konuştu.
Günay, ''38 milletvekili burada olmayacak, millet egemenliği zedelenmiş olmayacak mı?'' sorusu üzerine ise şunları söyledi: ''Yaşadığımız sıkıntılar 1982 Anayasası'nın millete karşı örgütlenmiş bir devlet mantığından kaynaklanmaktadır. Yapmamız gereken parlamentoyu boykot etmek değil, parlamentoya kıskançlıkla sahip çıkmaktır. Boykot ortamı gerginleştirir ama çözüm üretmez. Çözüm üretmenin yolu TBMM çatısının altıdır. O yüzden bütün arkadaşlarıma içtenlikle rica ediyorum: Parlamentoya girelim ve birlikte çözüm üretelim. Zaten bizim gündemimizin birinci maddesi özgürlükçü bir anayasa yapmaktır. Bu konuda birbirimize yardımcı olalım.”
BAKAN YILDIZ: BİZİM TERCİHİMİZLE OLMUYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise Hatip Dicle'nin durumu için ''Bizim tercihimizle olacak bir konu değildir bu. Milletvekilliğini kanunla da verip alamıyoruz. Herhangi bir kanuni değişiklik, milletvekilliğinin yerine ihdas olamıyor. O açıdan bunu hep beraber izleyeceğiz. Ama bunun bir vesile kılınıp toplumda kaos oluşturmaya dönük bir durumun, konumun, özellikle demokratik bir söylem içinde bulunan bir yapı içinde uymadığını söyleyebilirim. Bunu önümüzdeki süreçte hukukun, kanunun verdiği sınırlar içerisinde eğer varsa herhangi yapılacak bir şey TBMM iradesi içinde olduğunu da belirtmek istiyorum.'' dedi.
Bakan Yıldız, Balbay ve Haberal’in tahliye talebinin reddine ilişkin olarak da ''Mahkemenin verdiği bir karar. Mahkeme 1'e 2 böyle bir karar verdi. 2'ye 1 karar verseydi, aynı şekilde bu karara da saygılı olduğumuzu, aynı gerekçeyle açıklayacaktık. Bakış açımızda bir değişiklik yok.'' ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz