YURTHABER

Ankara
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakanlık, Boya Sektöründeki Denetimlerini Artırdı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’daki boya fabrikaları denetimlerinde, boya kutularında Avrupa Birliği (AB) uygunluk kriterleri...

Bakanlık, Boya Sektöründeki Denetimlerini Artırdı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’daki boya fabrikaları denetimlerinde, boya kutularında Avrupa Birliği (AB) uygunluk kriterleri olan ‘G’ işareti bulunmayan firmalara 3 bin ile 7 bin lira, hijyen, insan sağlığı, çevre, yangın dayanıklılığı, enerji verimliliği, kapatıcılık gibi kriterleri ihlal ettikleri tespit edilen firmalara ise 14 bin 500 liralık cezai işlem uygulayacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı Malzemeleri Yönetmelikleri kapsamında ‘Güvenli Ürün’ kriterlerine uymayan firmaları tespit etme amacı ile denetimlerine başladı. İstanbul Tuzla Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi’nde başlatılan denetimlerde, AB standartlarına uygunlukları incelenen boya fabrikalarının su bazlı iç mekân boyaları, organik çözücülü son kat boyaları, dış cephe boyaları ve astar boyaları laboratuvar kontrollerinden geçiriliyor.

Bakanlık, denetim yapılan fabrikalardan alınan numunelerde hijyen, insan sağlığı, çevre, yangın dayanıklılığı, enerji verimliliği, kapatıcılık gibi kriterleri ihlal ettikleri tespit edilen firmalara 14 bin 500 liralık cezai işlem uygulayacak. Ürünlerin ambalajlarında G işareti bulunmayan firmalara ise 3 bin ile 7 bin 300 lira arasında para cezası kesilecek.

KAÇAK BOYALAR ASTIM YAPIYOR

Boya sektöründe kullanılan yapı kimyasallarının kontrol edilmemesi, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kaçak boyalar hem istenilen verimi sağlamıyor hem de insanların astım, nörolojik ve bronşit gibi birçok hastalığa yakalanmasına neden oluyor.

DENETİMLER YAZ BOYUNCA DEVAM EDECEK

Yapı malzemeleri bakımından Türkiye’de bin’in üzerinde ürün çeşitliliği bulunuyor. Bunların yaklaşık 400’ü CE, geriye kalan 600’ü ise G işareti taşıyor. Bu ürünlerin işaretlenme kriterleri sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetki almış onaylı ve lisanslı kuruluşlar tarafından gerçekleştiriliyor. Bakanlık, yaz mevsimi ile hareketlenen boya sektöründeki denetimlerine devam edecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler