YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bal: Çukobirlik her zaman çiftçinin yanındadır

Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Bal, bir oda başkanının, “Çukobirlik üreticiyi zor durumda bıraktı” şeklindeki...

Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Bal, bir oda başkanının, “Çukobirlik üreticiyi zor durumda bıraktı” şeklindeki açıklamalarının gerçeklerle bağdaşmadığını ve dayanağının bulunmadığını söyledi.
Bal, “Tüm faaliyetlerini üretici ortağına endeksleyen, alım politikalarını çiftçi lehine belirleyen kurum için böyle bir yakıştırmada bulunmanın insafla ve izanla izahı mümkün değildir. Bu tür popülist yaklaşımlar ülke tarımına ve çiftçimize bir şey kazandırmaz” dedi.
Çukobirlik olarak, ortak üreticilerden gelen talep doğrultusunda “Avans fiyat” uygulamasına son verdiklerini, bunun yerine iç ve dış borsaları takip ederek günlük oluşan fiyatlar üzerinden alım yaptıklarını hatırlatan Bal, “Peşin alımların yanı sıra, emanet usulü ile de alım yaparak ortağımıza alternatif sunuyoruz. Böylece çiftçinin emeğinin korunduğunu düşünüyoruz. Teknolojideki büyük gelişme sonucu dünya çok küçüldü. Dünya borsalarında oluşan ürün fiyatları her yerden rahatlıkla izlenebiliyor. Ülkeler, bu borsalardaki gelişmelere göre ürünleri fiyatlandırıyor. Dolayısıyla Çukobirlik’in kendisini bu gelişmelerden soyutlaması ve tek başına pamuk fiyatlarını belirleyebilmesi söz konusu olamaz. Dünya ve iç piyasalarda oluşan fiyatları, ortaklarımızın talebi doğrultusunda fiyatlarımıza yansıtıyoruz. Çiftçimizin alın terini korumak için yoğun çaba harcıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

PEŞİN ALIM YAPIYORUZ
Pamuk ekim alanlarının son iki sezon artış gösterdiğini, önümüzdeki yıllarda bunun daha da artacağını tahmin ettiklerini kaydeden Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Bal, şöyle devam etti: "Ortağımızın kuruma getirdiği pamuğu, kendi imkanlarımızla ve günlük borsa değeri üzerinden peşin para ile alıyoruz. Siyasi otoritenin ve başka hiçbir kurum ve kuruluşun baskı ve yönlendirmesine maruz kalmadan özerk bir şekilde hizmet veren Çukobirlik’in uyguladığı alım politikalarının da, pamuk ekim sahalarının giderek artmasında etkili olduğu gerçektir. Devletimizin pamuğa verdiği primi de düşünecek olursak, pamuk üreticisinin bu sezon emeğinin karşılığını aldığını söylememiz mümkündür. Temennimiz, destekleme prim miktarının biraz daha yükseltilmesidir ki, bu durum ekim sahalarının artışında önemli rol oynayacaktır. Her zaman ortağının yanında olan Çukobirlik, bu anlayışını sürdürecektir. Verdiğimiz hizmetin takdirini yapacak olan yegane merci ortak üreticilerimizdir. Kurum olarak bölgede yetiştirilen pamuğun tamamını almak gibi bir iddiamız yok. Elbette çırçır fabrikalarımız ve tekstilcilerimiz de pamuk alacak, onlar da piyasanın içinde olacak. Bunlar, bir çarkın dişlileri gibi birbirini tamamlayan unsurlar. Çukobirlik’in asıl görevi, piyasaları regüle etmek, oto kontrolü sağlamak ve çiftçinin ürününü gerçek değerinde satmasına yardımcı olmaktır. İzlediğimiz yol haritası ile bunu başardığımıza inanıyorum.”
Çukobirlik olarak geçen kampanya döneminde toplam 12 bin 249 kilogram kütlü pamuk alımı yapmışken, halen devam eden yeni sezonda bugüne kadar 25 bin 183 ton alım gerçekleştirdiklerine, bunun 8 bin 850 tonunun emanet usulü olduğuna dikkat çeken Bal, bunun kuruma duyulan güvenin sonucu olduğunu söyledi.
Bal, “Alım ve fiyat politikalarımızdan memnun olmayan üretici getirip ürününü teslim eder mi? Kurum olarak ortağımızın yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler